Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbelmördaren vill bli fri – söker tidsbestämt straff

Anders Eklund vill i första hand att straffet tidsbestäms till 18 år Foto: SUVAD MRKONJIC
Anders Eklund dömdes 2008 till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt. Foto: POLISEN

Han mördade Pernilla Hellgren, 31.

Han mördade Engla Höglund, 10.

Efter tio år bakom galler – nu ansöker Anders Eklund, 52, om tidsbestämt straff.

– Den som är dömd till ett fängelsestraff på livstid har en lagstadgad rättighet att efter tidigast tio år ansöka om tidsbestämt straff. Den rättigheten har även Anders Eklund, säger advokat Hanna Lindblom. 

Under måndagen inkom handlingarna till Örebro tingsrätt. De visar att en av Sveriges farligaste personer, dubbelmördaren Anders Eklund, vill att det livstidsstraff han avtjänar omvandlas till ett tidsbestämt straff. 

Det framgår bland annat i ansökan att Anders Eklund i första hand vill att straffet tidsbestäms till 18 år. Om tingsrätten skulle anse, efter en domstolsförhandling, att 18 år är en lämplig strafflängd så kan det innebära att Anders Eklund blir villkorligt frigiven och får påbörja utslussning från fängelset efter att ha avtjänat två tredjedelar av strafftiden.

Det vill säga om två år.  

Anders Eklund har ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

 

"Den rättigheten har även Anders Eklund"

Anders Eklunds juridiska ombud, advokat Hanna Lindblom, säger att det kommer att bli en tingsrättsförhandling om påföljden.

– Domstolen kommer under en sådan process bland annat att pröva frågor som risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag och den intagnes återanpassning i samhället. 

Anders Eklunds advokat betonar att den som är dömd till ett fängelsestraff på livstid har en lagstadgad rätt att efter tidigast tio år ansöka om tidsbestämt straff:

– Den rättigheten har även Anders Eklund, precis som alla andra personer som dömts till livstids fängelse för mord.

Anders Eklunds juridiska ombud, advokat Hanna Lindblom. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur tror du att anhöriga till offren reagerar över att Anders Eklund anser att han är redo för ett liv i frihet igen?

– I den här typen av ärenden är det alltid motstående intressen som på något sätt ställs på sin spets. Och jag har givetvis förståelse och respekt för de anhörigas starka reaktioner.

Dömdes för dubbla mord, blev misstänkt för ett tredje

Anders Eklund dömdes 2008 till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt på 10-åriga Engla Höglund i Stjärnsund och mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Östra Främby i Falun – två mord som skedde med åtta års mellanrum. 

I september 2014 blev han dessutom misstänkt i ett tredje fall: Sexåriga Jasmina Jasharajs mystiska försvinnande i Sävsjö sommaren 1997. 

Dubbelmördaren hämtades då inne på Norrtäljeanstalten, där han vid tillfället avtjänade sitt livstidsstraff. Han förhördes i ärendet – men avfördes senare från Sävsjöutredningen. 

Anders Eklund har varit frihetsberövad sedan den 7 april 2008, då han greps som misstänkt för mordet på tioåriga Engla. Nu, efter tio års inlåsning på några av landets absolut tyngsta anstalter, anser Anders Eklund att det är hög tid att han släpps ut i frihet.

Engla Höglunds mamma Carina Höglund är säker på att Eklund inte får tidsbestämt straff. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Carina Höglund: "Lever så klart med ovissheten"

Carina Höglund, mamma till Engla som överfölls och mördades för tio år sedan, skriver i ett meddelande till Expressen:

"Jag känner mig helt säker på att Anders Eklund inte kommer att få tidsbestämt straff på i alla fall 10 år till och antagligen inte överhuvudtaget, men vi lever så klart med ovissheten. Hur ska man hantera det om han blir frigiven? Väntar sig samhället att jag ska vara en godhjärtad förlåtande mamma och hur tänker samhället stötta oss? Det finns nämligen inga sådana förberedelser eller hjälp till anhöriga till mördare. Det jag vänder mig emot är att det ens är möjligt att få ansöka så tidigt. Det tar resurser från samhället och alla runt offren får salt i såren. Om vi hade ett brottsofferperspektiv så skulle det inte ens gå att ansöka tidsbestämt utan att vi hade riktiga livstidsstraff så anhöriga slapp allt runt ansökningar och permissioner."

 

LÄS MER: Carina Höglund 10 år efter mordet på dottern Engla

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!