Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man i dödspatrull nämns som möjlig gärningsman i dubbelmördaren Lanko Aziz överklagan

Lanko Aziz dömdes till livstid.
Merhawi Aregai dödades genom vad tingsrätten kallar en "kallblodig avrättning".Foto: POLISEN

Livstidsdömde företagaren Lanko Aziz mördade gängledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man i en "kallblodig avrättning", enligt tingsrätten.

Lanko Aziz nekar – i överklagandet till hovrätten nämns en medlem i en "dödspatrull" som potentiell gärningsman.

"I egenskap av Aziz offentliga försvarare har jag däremot lyft fram detta för att påvisa bristerna i underliggande utredning", skriver Aziz advokat i ett mejl.

Den 7 november dömdes 30-årige Lanko Aziz till livstids fängelse för dubbelmordet i Kista. Med tre pistolskott i var persons huvud mördade han gängledaren för Lejonen – Merhawi Aregai – och ytterligare en man, enligt tingsrätten.

Offren hittades döda sent på kvällen den 8 mars i år, i den bil de mördades i. Lanko Aziz satt i baksätet av bilen när han drog sin pistol och genomförde en "kallblodig avrättning", enligt tingsrätten.

Lanko Aziz har konsekvent nekat till dådet och menar att han satt i bilen, men att någon annan avlossade skotten. Foto: Privat

Mördare och offer poserade på bild innan mordet

Stora delar av dagen tillbringade den livstidsdömde dubbelmördaren med sina offer. Bara en timme innan skotten poserade alla tre på en bild tillsammans.

Lanko Aziz greps för morden några dagar senare, i Danmark. Han har konsekvent nekat till dådet och menar att han satt i bilen, men att någon annan avlossade skotten. Nu har han överklagat livstidsdomen till Svea hovrätt.

Lanko Aziz tillsammans med männen han dömts för att ha mördat.Foto: Polisen

Lanko Aziz vill frias från domen. I överklagan skriver advokat Peter Dahlqvist att den vilar på "felaktig bevisvärdering där bevisningen genomgående tolkats tendentiöst till klagandens nackdel".

Försvaret menar också att utredningen varit fokuserad på Lanko Aziz som enda tänkbara gärningsman "varvid andra alternativa spår helt lagts åt sidan".

Annan potentiell gärningsman nämns i Aziz överklagan

I Aziz och hans advokats överklagan nämns en person i en så kallad "dödspatrull" som en potentiell gärningsman för dubbelmordet.

Person har av flera vittnen pekats ut som intressant för utredningen – polisen förhörde dock inte personen. Det är den mannen som nämns i överklagan.

"Aziz har inte på något sätt pekat ut aktuell person som gärningsman. I egenskap av Aziz offentliga försvarare har jag däremot lyft fram detta för att påvisa bristerna i underliggande utredning", skriver Lanko Aziz advokat Peter Dahlqvist i ett mejl.

Flera vittnen har under utredningen också nämnt en silverfärgad bil i anslutning till skjutningen. 

Utpekade mannen med i "dödspatrull"

Den nämnda personen, en man i 20-årsåldern, kan kopplas samman med en så kallad "dödspatrull" som varit aktuell i flera mordutredningar i Stockholmsområdet.

Mannen har – tillsammans med två andra unga män – suttit häktad misstänkt för mord utanför en hamburgerrestaurang i Uppsala den 1 april i år. Under tiden i häktet har han dömts till böter för ringa narkotikabrott och ringa narkotikasmuggling. Han är nu släppt.

"Huruvida aktuell person är inblandad i morden eller inte har jag överhuvudtaget inte berört. Poängen är endast att polisen valt att inte ens utreda detta spår", menar Aziz försvarare Dahlqvist.

Övervakningsbild misstänks visa mordtillfället vid hamburgerrestaurangen i Uppsala i våras.Foto: POLISEN / POLISEN