20-åringen hävdar att han inte minns något av dådet men säger att det kan vara han som är mördaren. Att det i så fall var hans "andra jag" som styrde.20-åringen hävdar att han inte minns något av dådet men säger att det kan vara han som är mördaren. Att det i så fall var hans "andra jag" som styrde.
20-åringen hävdar att han inte minns något av dådet men säger att det kan vara han som är mördaren. Att det i så fall var hans "andra jag" som styrde.
Hudiksvalls tingsrätt har funnit den 20-årige mannen skyldig till dubbelmord. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNHudiksvalls tingsrätt har funnit den 20-årige mannen skyldig till dubbelmord. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hudiksvalls tingsrätt har funnit den 20-årige mannen skyldig till dubbelmord. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dubbelmördaren är allvarligt psykiskt sjuk

Publicerad

För vänner hade han berättat om tankarna på grovt våld.

Inför dådet sökte han upp sina offer på nätet, enligt åtalet.

20-åringen är redan funnen skyldig till dubbelmordet i Råbo utanför Hudiksvall. Nu står det klart att han lider av en allvarlig psykisk störning, skriver Hela Hälsingland.

Strax före jul i fjol bestämde sig 20-åringen för att gå på bio och se den senaste "Star Wars"-filmen. Sedan tog han bussen till det lilla samhället Råbo och gick till en stuga i skogen, där en 62-årig man och en 71-årig kvinna befann sig.

62-åringens SOS-samtal är det sista livstecknet efter de två.

Mannen säger först att en kille knackat på och verkar vara förvirrad. En bit in i samtalet:

– Nu hoppar han på mig här.

– Ge dig, vad håller du på med?

"Tackade och sa god jul"

Efter dubbelmordet liftade 20-åringen, enligt åtalet, till Hudiksvall. Kvinnan som körde hade ingen aning om att det var en jagad mördare som satt intill henne i bilen.

– När han lämnade bilen så böjde han sig in i bilen och tackade så mycket för skjutsen och önskade god jul, har kvinnan sagt i förhör.

Hudiksvalls tingsrätt har funnit den 20-årige mannen skyldig till dubbelmord. Det stod klart i början av maj, när rättegången tog paus för att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Mannen har själv varit positiv till att genomgå en sådan här undersökning. Det här kom inte som någon överraskning, sa Jan Nyman, 20-åringens advokat, då till Hela Hälsingland.

Rättegången fortsätter nästa vecka

20-åringen hävdar att han inte minns något av dådet men säger att det kan vara han som är mördaren. Att det i så fall var hans "andra jag" som styrde.

Nu är den rättspsykiatriska undersökningen färdig. Hela Hälsingland skriver att läkarna anser att 20-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns förutsättningar att lämna över honom till rättspsykiatrisk vård.

Rättegången fortsätter i nästa vecka.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag