Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dubbelmördaren Adriano Cadiz döms för nytt dåd

Adriano Rodriguez Cadiz, 40, döms för mordförsök.Foto: POLISEN
Adriano Rodriguez Cadiz sköt ihjäl två vänner och dömdes till livstids fängelse. Nu döms han igen – för ett nytt mordförsök.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Han är redan dömd till livstids fängelse för att ha mördat två av sina vänner.

Nu döms Adriano Rodriguez Cadiz, 40, för ett nytt våldsdåd.

Beväpnad med pistol och kniv stormade han in på en bilverkstad – och försökte mörda en man som förhördes efter dubbelmordet.

Den 14 november 2017 mördades två män på olika platser i Upplands Väsby norr om Stockholm.

Adriano Rodriguez, som var vän till de två skjutna männen, åtalades misstänkt för att ha mördat dem båda.

Han frikändes i tingsrätten – men dömdes sedan i mars i år till livstids fängelse för båda mordet i Svea hovrätt.

Mellan de två rättegångarna befann sig Rodriguez Cadiz på fri fot. Under den tiden utförde han ett nytt våldsdåd.

Attackerade vittne – ”har du golat”

I december 2018 maskerade han sig och stormade in på en bilverkstad i Vallentuna norr om Stockholm. Beväpnad med pistol och kniv, och framför ögonen på flera vittnen, gick han fram till en man. När han misslyckades med att skjuta honom gick han till stället till angrepp med kniv.

Mannen fick svåra skador och fick flygas till sjukhus.

Den angripne mannen är bekant med Adriano Rodriguez Cadiz sedan tidigare och förhördes i utredningen efter dubbelmordet. Enligt vittnen ska Cadiz ha ropat ut ”har du golat” eller ”ska du gola” i samband med knivattacken.

Livshotande hugg i armhålan

Nu meddelar Attunda tingsrätt sin dom i målet: Adriano Rodriguez Cadiz döms för mordförsök. Eftersom han redan är dömd till livstids fängelse går brottsligheten in i det redan utdömda straffet.

Ett av två utdelade knivhugg i samband med händelsen träffade mannen i armhålan. Om det skriver tingsrätten:

”Skadan i armhålan har varit livshotande. Då (brottsoffret) kommit under vård har brottet inte fullbordats men fara härför har förelegat eller har faran för fullbordan endast på grund av tillfälliga omständigheter varit utesluten.”

– Den viktigaste bevisningen är målsägandens utpekande. Redan när målsäganden väntade på ambulans sa han till arbetskamrater att det var den person som nu döms som gjorde det. Även om gärningsmannen var delvis maskerad anser vi att utpekandet är tillförlitligt, säger rättens ordförande chefsrådmannen Lennart Christianson i ett pressmeddelande.

Nu väntar sannolikt en ny prövning av fallet.

– Vi kommer att överklaga domen, säger försvarsadvokat Sargon De Basso, som företräder Adriano Cadiz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.