Samtliga tre döms till fängelseSamtliga tre döms till fängelse
Samtliga tre döms till fängelse
Åklagarens begäran att två av männen ska utvisas får avslag hos tingsrättenÅklagarens begäran att två av männen ska utvisas får avslag hos tingsrätten
Åklagarens begäran att två av männen ska utvisas får avslag hos tingsrätten
Våldtäkten ägde rum i April i årVåldtäkten ägde rum i April i år
Våldtäkten ägde rum i April i år

Döms för gruppvåldtäkt men slipper utvisning

Publicerad

De tre männen – två 19-åringar och en 20-åring – tog stryptag och höll fast armarna på tonårsflickan medan de våldtog henne.

Nu döms två av dem för grov våldtäkt till tre års fängelse, medan den tredje får två års fängelse för medhjälp till samma brott.

Åklagarens begäran att två av männen ska utvisas får avslag hos tingsrätten.

– En seger för rättvisan, säger målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz som dock kommer att överklaga utvisningsavslaget.

Det var i mitten av april som tonårsflickan för första gången träffade de tre männen, i samband med en fest i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Samma natt utsatte de henne för grov våldtäkt i omgångar, enligt tingsrättens dom som meddelades på fredagen.

Enligt åklagarens beskrivning av händelseförloppet har männen tillsammans och i samförstånd tagit stryptag på flickan och hållit fast hennes armar medan de turats om att våldta henne under natten.

Tidigt nästa morgon larmade flickan sin pappa i sms om att hon hade blivit våldtagen. Utan jacka och skor lämnade hon bostaden och mötte upp pappan och slog larm till polisen. Kort därefter greps de tre männen.

Tingsrätten fäller alla tre

Rätten har gått på åklagarens linje och dömer nu två av männen för grov våldtäkt till tre års fängelse. Den tredje mannen döms till två års fängelse för medhjälp till våldtäkten.

De döms att solidariskt betala 165 000 kronor i skadestånd till flickan.

Åklagaren yrkade på att två av männen skulle utvisas från Sverige. Tingsrätten menar att det allvarliga brottet motiverar utvisning, men har slutligen landat i att männen ska få stanna kvar. I ett av fallen hänvisas till mannens koppling till Sverige, i det andra fallet humanitära skäl.

Männen döms mot sitt nekande. Under rättegången berättade männen olika historier om hur de hade haft frivillig sexuell kontakt med flickan under kvällen.

Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för den våldtagna flickan, menar att den fällande domen är en "seger för rättvisan".

– Jag hoppas att alla läser den här domen och inser att det enda rätta är att just polisanmäla. Att aldrig ge upp och att komma ihåg att det aldrig är ditt fel som brottsoffer att du blir våldtagen, säger Massi Fritz.

 

LÄS MER: Tre män åtalas för gruppvåldtäkt – förnekar brott

 

Elisabeth Massi Fritz företräder den våldtagna kvinnan.

Överklagar – vill se utvisning

Hon meddelar samtidigt att domen kommer att överklagas.

– Jag kommer under alla förhållanden att överklaga straffen och utvisningsyrkandet. Två av de här killarna saknar svenskt medborgarskap och jag anser inte att de ska få stanna i Sverige, säger Elisabeth Massi Fritz.

Advokat Magnus Ljungstedt företräder den 19-åring som döms för medhjälp till grov våldtäkt.

– Han döms på väldigt tunn bevisning, och dessutom för medhjälp till våldtäkt som åklagaren inte ens åberopade. Det kommer naturligtvis att överklagas, säger advokaten.

Advokat Daniel Svensson företräder 20-åringen.

– Jag tycker att tingsrätten har landat helt fel. Dels har man inte tagit till sig av hans berättelse som han har lämnat. Dels har man analyserat den tekniska bevisningen på ett felaktigt sätt, säger han.

Gärningsman: Kvinnans fel

Under utredningens gång valde en av männen att lägga skulden på flickan.

"NN anser att målsäganden gjort ett stort fel genom att sova ensam med tre killar i en lägenhet och att allt är hennes fel", framgår av en personutredning med en av männen som gjordes av frivården. 

En annan av de misstänkta erkände att han hade haft sex med flickan, men beklagade sig eftersom han hade flickvän vid tillfället.

"Han har ett bra förhållande till nuvarande flickvännen och säger att han mår dåligt över sitt handlade då han genom det svikit flickvännens förtroende", står i utlåtandet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag