Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Döms för gruppvåldtäkt men slipper utvisning

Samtliga tre döms till fängelse
Åklagarens begäran att två av männen ska utvisas får avslag hos tingsrätten
Våldtäkten ägde rum i April i år

De tre männen – två 19-åringar och en 20-åring – tog stryptag och höll fast armarna på tonårsflickan medan de våldtog henne.

Nu döms två av dem för grov våldtäkt till tre års fängelse, medan den tredje får två års fängelse för medhjälp till samma brott.

Åklagarens begäran att två av männen ska utvisas får avslag hos tingsrätten.

– En seger för rättvisan, säger målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz som dock kommer att överklaga utvisningsavslaget.

Det var i mitten av april som tonårsflickan för första gången träffade de tre männen, i samband med en fest i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Samma natt utsatte de henne för grov våldtäkt i omgångar, enligt tingsrättens dom som meddelades på fredagen.

Enligt åklagarens beskrivning av händelseförloppet har männen tillsammans och i samförstånd tagit stryptag på flickan och hållit fast hennes armar medan de turats om att våldta henne under natten.

Tidigt nästa morgon larmade flickan sin pappa i sms om att hon hade blivit våldtagen. Utan jacka och skor lämnade hon bostaden och mötte upp pappan och slog larm till polisen. Kort därefter greps de tre männen.

Tingsrätten fäller alla tre

Rätten har gått på åklagarens linje och dömer nu två av männen för grov våldtäkt till tre års fängelse. Den tredje mannen döms till två års fängelse för medhjälp till våldtäkten.

De döms att solidariskt betala 165 000 kronor i skadestånd till flickan.

Åklagaren yrkade på att två av männen skulle utvisas från Sverige. Tingsrätten menar att det allvarliga brottet motiverar utvisning, men har slutligen landat i att männen ska få stanna kvar. I ett av fallen hänvisas till mannens koppling till Sverige, i det andra fallet humanitära skäl.

Männen döms mot sitt nekande. Under rättegången berättade männen olika historier om hur de hade haft frivillig sexuell kontakt med flickan under kvällen.

Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för den våldtagna flickan, menar att den fällande domen är en "seger för rättvisan".

– Jag hoppas att alla läser den här domen och inser att det enda rätta är att just polisanmäla. Att aldrig ge upp och att komma ihåg att det aldrig är ditt fel som brottsoffer att du blir våldtagen, säger Massi Fritz.


LÄS MER: Tre män åtalas för gruppvåldtäkt – förnekar brott


Elisabeth Massi Fritz företräder den våldtagna kvinnan.

Överklagar – vill se utvisning

Hon meddelar samtidigt att domen kommer att överklagas.

– Jag kommer under alla förhållanden att överklaga straffen och utvisningsyrkandet. Två av de här killarna saknar svenskt medborgarskap och jag anser inte att de ska få stanna i Sverige, säger Elisabeth Massi Fritz.

Advokat Magnus Ljungstedt företräder den 19-åring som döms för medhjälp till grov våldtäkt.

– Han döms på väldigt tunn bevisning, och dessutom för medhjälp till våldtäkt som åklagaren inte ens åberopade. Det kommer naturligtvis att överklagas, säger advokaten.

Advokat Daniel Svensson företräder 20-åringen.

– Jag tycker att tingsrätten har landat helt fel. Dels har man inte tagit till sig av hans berättelse som han har lämnat. Dels har man analyserat den tekniska bevisningen på ett felaktigt sätt, säger han.

Gärningsman: Kvinnans fel

Under utredningens gång valde en av männen att lägga skulden på flickan.

"NN anser att målsäganden gjort ett stort fel genom att sova ensam med tre killar i en lägenhet och att allt är hennes fel", framgår av en personutredning med en av männen som gjordes av frivården. 

En annan av de misstänkta erkände att han hade haft sex med flickan, men beklagade sig eftersom han hade flickvän vid tillfället.

"Han har ett bra förhållande till nuvarande flickvännen och säger att han mår dåligt över sitt handlade då han genom det svikit flickvännens förtroende", står i utlåtandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.