Edvin Gyllensvaan, 24. Foto: POLISENEdvin Gyllensvaan, 24. Foto: POLISEN
Edvin Gyllensvaan, 24. Foto: POLISEN
Helene Gestrin, åklagare. Foto: EMIL NORDINHelene Gestrin, åklagare. Foto: EMIL NORDIN
Helene Gestrin, åklagare. Foto: EMIL NORDIN
Här mördades paret. Foto: STEFAN GUSTAVSSON / BROTTSCENTRALENHär mördades paret. Foto: STEFAN GUSTAVSSON / BROTTSCENTRALEN
Här mördades paret. Foto: STEFAN GUSTAVSSON / BROTTSCENTRALEN
Edvin Gyllensvaan. Foto: POLISENEdvin Gyllensvaan. Foto: POLISEN
Edvin Gyllensvaan. Foto: POLISEN

Dubbelmördaren straffas med livstid: ”Hänsynslöst”

Publicerad

Småbarnspappan Edvin Gyllensvaan tejpade och skar paret Lekander till döds på deras gård i Mantorp.

Nu döms han till livstids fängelse.

Morden präglades enligt Linköpings tingsrätt av ett "utdraget händelseförlopp" där Gyllensvaan visade "särskild hänsynslöshet och råhet."

Ett omfattande polisarbete ledde i höstas fram till att den 24-årige Edvin Gyllensvaan kunde bindas till dubbelmordet på gården utanför Mantorp. Paret Lekander – Tor, 70, och Ann-Christine, 62 – hittades döda i sitt hem.

Då hade hundratals personer topsats och polisen genomfört en stor kartläggning för att spåra vem som köpt en viss tejp som mördaren använt för att binda paret.

Mördade Ann-Christine, 62.Foto: PRIVAT

Det var tejpköpet – och skospår i huset – som ledde till att polisen kunde gripa Edvin Gyllensvaan.

Döms till livstid

Efter rättegången vid Linköpings tingsrätt bedömdes Gyllensvaan som skyldig till dubbelmord och skickades på rättspsykiatrisk undersökning. Där konstaterades att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning, varför rättspsykiatrisk vård inte var aktuellt.

Åklagaren Helene Gestrin hade yrkat på livstids fängelse – och så blir det.

Dubbelmordet i Mantorp såg länge utan att förbli olöst – men till slut hittade polisen den skyldige: Småbarnspappan Edvin Gyllensvaan, 24.Foto: LÄSARBILD

Linköpings tingsrätt meddelade klockan 11 på onsdagen att Edvin Gyllensvaans straff blir lagens strängaste.

Tingsrätten anser det utrett att Edvin Gyllensvaan hotade paret med våld och på det viset fick tillgång till Ann-Christine Lekanders mobiltelefon så att pengar kunde förflyttas mellan konton. Sedan hotade han till sig deras uttagskod för att till sist mörda dem.

Domstolen skriver:

"Av utredningen framgår att brotten varit planerade och riktat sig mot två äldre personer, till vilka Edvin Gyllensvaan dock inte till synes ha haft någon relation. Brotten har begåtts i makarna Lekanders bostad och präglats av ett utdraget händelseförlopp där Edvin Gyllensvaan visat särskild hänsynslöshet och råhet samt har morden karaktär av ren avrättning. Tingsrätten finner att det samlade straffvärdet motsvarar lagens strängaste straff, fängelse på livstid."

Paret Lekanders gård – där Gyllensvaan begick morden.Foto: STEFAN GUSTAVSSON / BROTTSCENTRALEN

Massi Fritz: Bara ett tänkbart straff

Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för paret Lekanders anhöriga, kommenterar livstidsdomen så här:

– Det finns bara ett tänkbart straff i detta mål och det är livstid. Jag gjorde även gällande att den tilltalade är farlig för sin omgivning. Det finns många försvårande omständigheter och några av dessa är att det är ett bestialiskt mord på två gamla försvarslösa människor som måste ha haft en fruktansvärd dödsångest innan de till slut avled i sitt eget hem.

Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för paret Lekanders anhöriga.Foto: IBL

En del i åklagarens bevisning har varit DNA-spår som gärningsmannen lämnat på Tor Lekanders kläder och runt hans huvud. Bevisningen har även gällt skospår i huset som matchat 24-åringens skor, fingeravtryck från 24-åringen på offrens mobiltelefon samt analys av telefontrafik som visat hur Edvin Gyllensvaan kört med bil till och från Mantorp.

Mannens advokat Henrik Lindblom säger att man kommer att överklaga domen.

– Jag har tagit del av domen och den är välskriven. Men vi kommer begära att hovrätten prövar beslutet. Det finns en del i bevisningen som vi vill att hovrätten tittar på. Det handlar om dödstidpunkten, vissa fingeravtryck som inte kunnat knytas till viss person och så finns det en del med tillvägagångssättet som inte är klarlagt, säger Henrik Lindblom. 

 

LÄS MER: Fredrik Sjöshult: Starkt av polisen att hitta Edvin Gyllensvaan 

 

Fantiserade om mord

I utlåtandet från rättspsyk stod att Gyllensvaan berättat att han tidigt intresserade sig för krig och vapen och sedan barnsben haft detta som stort intresse.

Han lekte ofta krigslekar med sina kompisar och har i vuxen ålder samlat på knivar och kolsyrepistoler.

Tor, 70.Foto: PRIVAT

LÄS MER: Småbarnspappans charad i lekparken 

 

På ytan levde Edvin Gyllensvaan ett lugnt samboliv med småbarn. Men i polisförhör kom det fram att han samtidigt fantiserat om att skada andra människor.

– Jag ville liksom tänka ut någonting perfekt in i minsta detalj. Och då beslöt sig min hjärna för att den ska tänka ett mord, perfekt in i minsta detalj, säger han till polisen i förhör.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag