Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla fem män frias i gruppvåldtäktsfallet

Samtliga åtalade frias i gruppvåldtäktsfallet.
Foto: Polisen
Polisens utredning sågas ordentligt i domen.
Foto: OLLE SPORRONG

Alla fem män frias i det uppmärksammade gruppvåldtäktsfallet i Fittja.

I ett flera sidor långt parti sågar domstolen polisens utredning – samtidigt som kvinnans trovärdighet under rättegången ifrågasätts.

”Jag är besviken och känner mig både smutsig och rättslös”, säger kvinnan genom sitt målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

I augusti 2016 åkte hon till Fittja för att köpa droger. Efteråt anmälde hon att hon blivit våldsamt gruppvåldtagen av flera män i ett trapphus. Uppemot 20 män kan ha varit på platsen, enligt polisutredningen.

Det dröjde ett år innan någon frihetsberövades – enligt åklagare Markus Hankkio beroende på resursbrist inom polisen.

I november åtalades fem män. Tre för grov våldtäkt, två för medhjälp.

Enligt åklagarens och kvinnans version blev hon fasthållen, dragen i håret, slagen medvetslös mot en trappa och knivhotad.


LÄS MER: Fem män åtalas för grov våldtäkt

Här i trappuppgången anmälde kvinnan att våldtäkten skedde.
Foto: Polisen

Timmar efter händelsen undersöktes kvinnan av en läkare på avdelningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset. En undersökning som läkaren mindes i förhör ett år senare eftersom kvinnan var "så pass mörbultad."

"Även om NN träffar rätt många utsatta kvinnor så säger hon att den här kvinnan och skadorna var något utöver det ordinarie”, står att läsa i utredningen.

Men när rättegången var avslutad den 8 december släpptes de tre som var häktade på fri fot.

Polisutredningen sågas

På tisdagen meddelade Södertörns tingsrätt sin dom: Samtliga fem män frias från misstankarna. 

– Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning, säger Erica Hemtke, chefsrådman vid Södertörns tingsrätt.

Chefsrådman Erica Hemtke.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

I domen ägnas ett flera sidor långt parti åt att redogöra för vad domstolen anser vara brister i polisutredningen. Bland annat handlar det om att fel trapphus pekats ut och undersökts, hur kvinnans uppgifter hanterats av polis och att kvinnans utpekanden av gärningsmännen inte skedde på ett korrekt sätt. I juli 2017 fick kvinnan se bilder på fyra misstänkta och höra att de var "inlåsta."

"Risken för påverkan i ett fall som detta kan knappast underskattas", skriver tingsrätten.

– Alla parter har varit överens om att utredningen haft brister. Under förhandlingen har det blivit tydligt att den grund som åtalet bygger på sviktar, säger Erica Hemtke, chefsrådman.

Kvinnans trovärdighet ifrågasätts

Enligt henne är det klarlagt att kvinnan fått skador, att det förekommit i vart fall oralsex och att sperma hittats på hennes kläder – men inte att det rört sig om en våldtäkt.

– Vad vi har att pröva är de konkreta påståenden om gärningen som åklagaren gör. Något annat kan och får vi inte pröva.


LÄS MER: Våldtäktsmisstänkta släpps fria – ska kräva skadestånd

Kvinnans egen berättelse under rättegången har varit av stor betydelse för utfallet. Där har hon ändrat sig jämfört med polisförhör och lämnat "motstridiga uppgifter", enligt Södertörns tingsrätt.

”Sammantaget bedömer tingsrätten trovärdigheten och tillförlitligheten av de uppgifter som hon har lämnat under rättegången som låg."

Kvinnan har själv berättat, genom sitt målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz, att hon är missbrukare. Hon känner att just hennes missbruk gör att hon inte blir trodd. Domstolen konstaterar också att kvinnan var påverkad av flera olika substanser vid händelsen i Fittja. Resonemanget går så här:

"Om sådana förhållanden kan ha påverkat målsägandens förmåga att rätt uppfatta händelsen, känna igen personer och platser eller liknande (dvs. hennes perceptionsförmåga), minnas eller rätt återge vad hon varit med om är förhållandena relevanta vid bevisvärderingen. De behöver inte påverka hennes trovärdighet men de kan påverka tillförlitligheten (säkerheten) av hennes uppgifter."

"En skam för vårt rättssystem"

Elisabeth Massi Fritz.
Foto: BARBRO BERGFELDT

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan. Hon kallar domen för "en skam för vårt rättssystem" och tänker överklaga.


LÄS OCKSÅ: Catarina Lundbäck: Polisen missade på alla punkter 


"Inga förövare ska komma undan en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt. Det här är den värsta gruppvåldtäkten jag har jobbat med på 26 år. Jag anser inte att min klient har fått en rättvis prövning och det beror bland annat på hennes bakgrund och person", skriver Massi Fritz.

"Målsäganden är inte det "perfekta brottsoffret" utan snarare hör hon till den grupp offer som hör till de mest utsatta som finns i vårt samhälle. I målet finns stödbevisning som räcker för en fällande dom mot de fem tilltalade, som alla far med osanning och lämnar motstridiga uppgifter."

Jessica Johnson talade på Mynttorget till stöd för den utsatta kvinnan
Foto: Privat

Tre manifestationer, däribland i Fittja, har organiserats för att stötta kvinnan. Jessica Johnson, Liberala kvinnor Stockholm, blev förbannad över rättsfallet och tog initiativ till en manifestation på Mynttorget till stöd för kvinnan. Hon är djupt kritisk till domen och hyllar den utsatta kvinnan:

– Hon ska all eloge, kärlek och styrka för att hon orkade anmäla och gå igenom en rättegång. Det är som att gå igenom övergreppet om och om igen. 

Expressen har talat med advokaterna till fyra av de nu friade männen. Alla kallar domen för rättvis och tre av dem meddelar att respektive klient kan komma att begära skadestånd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.