Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Domen efter knivattacken mot Ted Eriksson skjuts upp

Ted Eriksson. Foto: POLISEN
Ted Eriksson efter knivattacken. Foto: LÄSARBILD

Svea hovrätt skjuter upp domen efter knivattacken mot polisen Ted Eriksson sedan hans målsägandebiträde begärt fortsatt förhandling.

Begäran kommer in efter Expressens granskning av knivmannens ålder, där hans egen mamma säger att han är 25 år.

Svea hovrätts dom om knivattacken på Medborgarplatsen i Stockholm skjuts upp i sista stund. 

Den skulle ha meddelats klockan 11 på tisdagen men under förmiddagen meddelade hovrätten att så inte blir fallet. Upprinnelsen är att Ted Erikssons målsägandebiträde Clea Sangborn vill ha ytterligare förhandling i hovrätten.

Under rättsprocessen har det funnits frågetecken kring gärningsmannens ålder. Han har själv hävdat att han är under 18 år och skulle i så fall få ett lindrigare straff än de fem års fängelse som han fick i tingsrätten.

Han fick dock straffrabatt i tingsrätten eftersom han ansågs vara 18 år gammal. Gärningsmän som är under 21 år får per automatik straffrabatt i svenska domstolar.

Mamman: Han är 25 år

Efter att rättegången avslutades i hovrätten publicerade Expressen i förra veckan ett reportage om gärningsmannen där hans familj uppgav att han i själva verket är 25 år gammal. De visade också upp ett examensbevis som styrkte den åldersuppgiften.

Om det varit känt i hovrättens rättegång hade det inneburit att knivmannen inte kan få straffrabatt.

I sista stund har nu Ted Erikssons målsägarbiträde Clea Sangborn begärt att rättegången ska fortsätta i hovrätten. I begäran hänvisar hon till Expressens artikel av Ludde Hellberg. 

– Jag hoppas att man ska kunna döma ut ett straff som för en vuxen, säger Clea Sangborn Ted Erikssons målsägandebiträde till SVT.

Däremot kan det finnas juridiska hinder då det är varken Clea Sangborn eller åklagaren som har överklagat tingsrättens dom.

– Det är försvaret som klagat på domen men jag hoppas att man ska döma honom som över 21. Då skulle han kunna få dubbelt så högt straff. Rätt ska vara rätt om det finns uppgifter som talar för att han är äldre. Men juridiken kan hindra det, säger hon till SVT. 

Oklart när dom meddelas 

Ted Eriksson själv säger angående knivmannens ålder: 

– Det är något av vikt som bör klarläggas.

Svea hovrätt skjuter nu upp domen i väntan på beslut om det ska bli fortsatt huvudförhandling i målet.

– Det har varit en stor karusell alltihop, det är mycket att tänka på. Jag har inte riktigt kunnat slappna av sedan den dagen. Det är mycket runtomkring som man inte bara kan släppa. Sedan har jag fortfarande ont i den här kotan som blev skadad. Det är mycket att bearbeta. Jag är glad och tacksam att jag mår så bra som jag gör men jag hade gärna varit utan den här händelsen, säger Ted Eriksson.