Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Domen ändras: Två våldtäktsmän utvisas

De två kvinnorna skulle få skjuts hem av två okända män efter festkvällen i Borlänge i november. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Männen skrattade och turades om att våldta henne. Nu ändrar hovrätten domen och slår fast att männen ska utvisas. Foto: Google

Skjutsen hem från krogen förvandlades till en mardröm när chauffören och hans vän förde bort kvinnan och våldtog henne grovt i en lägenhet.

Männen skrattade och turades om att våldta henne, har hon sagt i förhör.

Hovrätten ändrar tingsrättsdomen och slår fast att våldtäktsmännen – förutom att sitta fem år i fängelse – ska utvisas.

De två kvinnorna skulle få skjuts hem av två okända män efter festkvällen i Borlänge i november. Sista bussen hade gått och kvinnorna bodde i en annan stad. Under resans gång började de två väninnorna bråka och den ena lämnade bilen – för den andra slutade resan med att hon blev grovt våldtagen.

– En kvinna ska ha utsatts för en våldtäkt av två personer, sa Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Dalarna, till Dala-Demokraten i ett tidigt skede.

Några minuter efter att vännen hoppat ur bilen kände kvinnan hur något "hände med kroppen", har hon sagt i förhör. Hon misstänkte att hon blivit drogad och försökte i hemlighet att larma 112. Av rädsla för att männen i framsätet skulle avslöja henne vågade hon inte prata högt – i stället försökte hon göra olika ljud så att operatören skulle förstå att hon behövde hjälp och spåra samtalet.

Men samtalet bröts och kvinnan föll in i en dvala. När de kom fram visade det sig att männen kört någon annanstans än till hennes hemstad. Kvinnan minns hur hon hamnade i en lägenhet hon inte kände igen och blev "jätterädd".

Skrek "nej"

Uppe i lägenheten höll den ene mannen fast kvinnan medan den andra tog av hennes kläder. Under tiden skrek hon "nej" och "sluta", uppger hon. Efter att ha tvingat av kvinnan kläderna hade den ene mannen sex med henne medan den andra höll stryptag – i förhör har kvinnan berättat att hon grät och hade svårt att andas.

Sedan våldtog även den andra mannen henne.

När hon sparkade och sa nej skrattade männen, har hon sagt.

Nästa morgon skjutsade en av dem hem henne.

Kvinnan berättade vad som hänt för sin mamma, som i sin tur larmade polisen. Tiden efteråt mådde kvinnan dåligt och led av ångest och mardrömmar, har hon sagt.

Männens version är att kvinnan frivilligt hade sex med dem båda. En förklaring som Falu tingsrätt inte köpte – i mars dömdes männen till sex års fängelse för människorov, grov våldtäkt och ringa narkotikabrott.

Domen ändras

Däremot skulle våldtäktsmännen inte utvisas. Tingsrätten ansåg att den ena mannen hade för starka band till sin familj i Sverige och att den andras hemland var för farligt.

Svea hovrätt ändrar nu domen: Båda ska sitta i fängelse i fem år och sedan utvisas. De får inte återvända till Sverige på tio år. 

Martin Karlsson försvarar en av männen och han är mycket besviken på hovrättsdomen.

– Han är bedrövad över dels att hovrätten fastställde domen i ansvarsdelen, men också att han dömdes till utvisning. Så det var väldigt jobbigt för honom och vi kommer diskutera huruvida vi kommer att överklaga det här, men enligt min uppfattning är det en viss ändring av den praxis som tidigare rått. Det finns nog anledning att tro att det kommer bli ett överklagande, i vart fall i utvisningsdelen, säger Martin Karlsson. 

Expressen har sökt åklagaren.