Dömdes till fängelse –
körde ihjäl äldre kvinna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Polisens gripande efter krocken.
Foto: Läsarbild
Den dömde rattfylleristen.

För mindre än fyra månader sen dömdes den 41-årige mannen till sex månaders fängelse för flera trafikbrott.

Förra veckan körde rattfyllot ihjäl en 74-årig kvinna – fängelsestraffet hade inte hunnit verkställas.

"Tack för att vi fick låna denna ängel", säger kvinnans söner i ett uttalande till Expressen.

41-åringen har dömts till fängelse för vårdslöshet i trafik tidigare – och har släppts innan strafftiden gått ut.

"De ständiga återfallen i trafikbrott kan inte betecknas som annat än lagtrots", anser tingsrätten.

Den 18 januari i år dömdes mannen till sex månaders fängelse för vårdslöshet i trafik, olovlig körning, grovt rattfylleri, rattfylleri, narkotikabrott och misshandel.

Bland annat hade han kört personbil samtidigt som han var påverkad av kokain, amfetamin, lonazepam, alprazolam och diazepam.

Vid ett tillfälle somnade han vid ratten, varpå han körde rakt in i mitträcket på E20 utanför Mariestad.

Men fängelsestraffet på sex månader har inte verkställts än – och på onsdagen den 3 maj orsakade mannen, enligt misstankarna, en massiv olycka i Märsta norr om Stockholm. En person – en 74-årig kvinna – dog och flera skadades när den berusade mannen krockade med flera andra bilar.

Kvinnans två söner skriver i ett uttalande till Expressen:

"Mamma var en ytterst älskvärd person som under hela vår uppväxt gjorde oss stolta att vara hennes söner. Hon bjöd alltid på en generositet av att sprida en härligt sprudlande glädje. Det var nog den villkorslösa energin som hon gav alla som blev hennes signum."

Frigavs innan strafftiden var slut

Men domen i januari, som inte hann verkställas, var inte den första fängelsedomen mot 41-åringen. Den 15 oktober 2014 dömdes han för bland annat grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och rattfylleri. Enligt tingsrätten hade han då visat "uppenbar likgiltighet för andra människors liv" efter att ha flytt från polis i hög hastighet i Märsta. Under flykten körde han i hög hastighet vid en ungdomsgård där många personer vistades, över farthinder, ett övergångsställe och in på en gångväg.

Den dömde rattfylleristen.

Straffet blev två månaders fängelse. Han frigavs villkorligt den 18 oktober 2016, med 20 dagar kvar av strafftiden.

Tingsrätten: Lagtrots

I februari 2013 dömdes mannen för liknande brott till sex månaders fängelse. Då gällde det flera fall av grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och olovlig körning. Även då frigavs han med två månader kvar av strafftiden.

Tingsrättens bedömning i januari i år löd:

"De ständiga återfallen i trafikbrott kan inte betecknas som annat än lagtrots."

Samtidigt konstaterades att mannen har ett alkohol- och narkotikamissbruk "som kan kopplas till brottsligheten".

Och nu är 41-åringen alltså anhållen som misstänkt för att ha kört ihjäl en 74-årig kvinna i sin senaste vansinneskörning. Han sitter anhållen för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

– Mannen som körde gick ut själv och klarade sig med skador i ansiktet. De var nog berusade av någonting för de verkade helt borta, berättade ett vittne efter olyckan.

Satt i rätten timmar innan kraschen

Bara sju timmar innan dödskraschen hade mannen suttit i rätten, misstänkt i ett annat fall av grov olovlig körning. På Facebook har mannen lagt upp bilder på bilar, varav en stämmer överens med den som kördes vid vansinnesfärden.

Den ihjälkörda 74-åriga kvinnans söner ifrågasätter nu hur återfallsförbrytare kan ges utrymme att upprepa brott i väntan på att en dom ska verkställas.

"Under alla de år vi levt har aldrig ett ord fällts av tredje person om vår mamma som inte fått oss att sträcka på oss lite extra. Det kan tyckas lite väl påklistrat förskönat postumt, men ni som en eller flera gånger träffat henne vet", skriver sönerna vidare i sitt uttalande.

"Vissa människor kallas tillbaks till himmelen i förtid för att himmelen inte klarar sig och kan vara densamma utan dess älskade ängel. Tack för att vi fick låna denna ängel."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.