Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dömd styckmördare från Finland jagas – i Sverige

Markus Pönkä, 33, är en av Europas mest jagade män.
Foto: Polisen
Nya omständigheter talar för att Markus Pönkä kan befinna sig i Sverige.
Foto: Polisen
Enligt polisen har Markus Pönkö tillgång till skjutvapen och utgör en fara för allmänheten.
Foto: Polisen

Markus Pönkä, 33, blev en av Finlands mest ökända brottslingar när han sköt och styckade sin affärspartner.

Nu jagas han i Sverige, på flykt från ett nytt fängelsestraff.

Enligt polisen har han tillgång till skjutvapen och utgör en fara för allmänheten.

Finländske Markus Pönkä, 33, är uppsatt på Europols lista över Europas mest jagade brottslingar.

Nu finns nya omständigheter som talar för att Pönkä kan befinna sig i Sverige.

– Det finns vissa tecken på att han kan befinna sig i Sverige. Dyra bilar som har stulits i Finland och sedan hittats i norra Sverige kan kopplas till personer i hans närhet. Samtidigt har vi fått in tips, säger Kaj Björkqvist, utredningsledare vid finländska Centralkriminalpolisen.

Den svenska polisens Fast-grupp, som är specialiserad på att spåra och gripa internationellt efterlysta personer, är inkopplade och arbetar med ärendet.


LÄS ÄVEN: Finländsk styckmördare är tillbaka 


Dömdes för styckmord på kollega

Markus Pönkäs våldsamma historik gör att polisen är mycket angelägen att gripa honom.

År 2005 blev Pönkä ökänd när han mördade sin affärspartner, en 21-årig finländsk man, i Estland. Han sköt affärspartnern till döds och styckade sedan kroppen. Under rättegången menade Markus Pönkä att han hade skjutit mannen i självförsvar, och sedan utfört styckningen till följd av att han befann sig i chock.

Den estländska domstolen trodde inte på förklaringen och slog fast att bakomliggande motiv till mordet var att råna och tysta ett vittne. Markus Pönkä dömdes till tolv års fängelse och satt fängslad fram till den villkorliga frigivningen 2014.

Tips om Markus Pönkä kan lämnas till den svenska Fast-gruppen på telefonnummer 010-563 55 40 eller via mejl till fast@polisen.se.
Foto: ROBERT BOMAN / BILDBYRÅN

Polisen: "Farlig för allmänheten"

Sedan dess har han dömts att avtjäna ytterligare ett fängelsestraff på tre år och åtta månader för att ha utfört bedrägerier genom ID-kapningar samt för dataintrång.

– Det är vad han är efterlyst för nu. I somras skulle anmäla sig till fängelset i Riihimäki men i stället så försvann han, säger Kaj Björkqvist och fortsätter:

– Vi har mycket mer på honom som vi har valt att inte gå ut med ännu.

Enligt Björkqvist är Pönkä att betrakta som farlig för allmänheten.

– Vi har klara tecken i Finland på att han är farlig. Han har haft tillgång till skjutvapen, och andra redskap som han har beställt tyder på att han förbereder något.

Förbereder vad?

– Det vet vi inte. Men vi har uppgifter på att han tidigare har planerat en kidnappning. Han har också haft ögon på de största bankerna i Helsingfors för att ta reda på vilka kunder som anses mer viktiga än andra.


Tips om Markus Pönkä kan lämnas till den svenska Fast-gruppen på telefonnummer 010-563 55 40 eller via mejl till fast@polisen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.