Dömd gängledare kräver resning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bernard Khouri dömdes 2013 till livstids fängelse för att ha anstiftat tre mord.
Foto: Stefan Söderström
Bernard Khouri avtjänar sitt straff på Kumlaanstalten.
Foto: Sven Lindwall

Bernard Khouri har pekats ut som ledare för Södertäljenätverket och år 2013 dömdes han till livstids fängelse för att ha anstiftat tre mord.

Men själv hävdar han att han är oskyldigt dömd och har nu skickat in en resningsansökan till Högsta domstolen.

Gängledaren menar att han dömdes av en jävig domare – som redan innan domen föll gick ut och talade för en fällande dom i media.

Polis och åklagare har pekat ut Bernard Khouri som ledare för det ökända Södertäljenätverket. I konflikten mellan nätverket och Bandidos X-team mördades tre personer, bland annat i ett uppmärksammat dubbelmord på spelklubben Oasen i Södertälje.

I november 2011 inleddes en stor rättegång i Södertälje tingsrätt och i augusti 2013 dömdes sammanlagt 18 personer, alla med koppling till Södertäljenätverket, för inblandning i konflikten.

En av dem var Bernard Khouri. Han dömdes till livstids fängelse för att ha anstiftat tre mord. Han avtjänar nu sitt straff på Kumlaanstalten, i superbunkern Felix. Själv har han hävdat att han är oskyldigt dömd och han har nu skickat in en resningsansökan till Högsta domstolen.

Khouri hävdar jäv

Han vill få till en ny prövning av sitt fall och påstår att domaren vid hovrättsförhandlingen har varit jävig.

Han menar att jävet bland annat beror på att domaren varit med i ett reportage i Dagens Nyheter tillsammans med bland annat dåvarande polismästaren Carin Götblad och där pratat om satsningen mot kriminalitet i Södertälje och Södertäljemålet, som rättegången kring nätverket kom att kallas. I sin ansökan skriver Khouri att starka uttalanden har gjorts för en fällande dom:

"Därutöver tagit befattning med, och bildat sig en uppfattning om eller tagit ställning i för målets utgång avgörande sakfrågor på ett sätt som ägnat att rubba förtroendet till hans opartiskhet i målet", skriver den utpekade gangsterledaren i resningsansökan.

Ovanligt att beviljas resning

Den utpekade ledaren för Södertäljenätverket menar också att rättens ordförande var jävig och att han hade en vänskaplig relation med en av de utredande poliserna som Bernard Khouri ansett vara jävig.

Enligt justitierådet Agneta Bäcklund är det ovanligt att man beviljas resning på grund av jäv.

– Jävsituationer är inte så vanliga och har en person varit jävig då blir det i normalfallet en resning, säger Bäcklund.

Men detta är inte den enda resningsansökan som Bernard Khouri arbetar med. Han förbereder nämligen ytterligare en. I en tidigare intervju med Expressen har han sagt att den framför uppgifter kring andra personer som ska ha tagit på sig skulden för dubbelmordet.

– De som ligger bakom morden har trätt fram till mina anhöriga. De har förklarat sig och beklagat för mina anhöriga att jag sitter här, sa han då.

Khouris advokat Jack Melkemichel har inte varit inblandad i ansökan som nu inkommit till Högsta domstolen men bekräftar att de arbetar med en annan.

– Jag vill inte kommentera innehållet eftersom vi fortfarande utreder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.