Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd 16-åring vill bli frikänd för våldtäkt

Flickan våldtogs i ett skogsparti i Vårberg i södra Stockholm – samtidigt som hon hotades med ett järnrör.

Två 16-åriga pojkar dömdes för övergreppen. 

Nu vill en av dem bli frikänd från grov våldtäkt och övergrepp i rättssak. 

De 16-åriga pojkarna dömdes i tingsrätten för den grova våldtäkten mot den jämnåriga flickan – övergrepp som ska ha skett under järnrörshot i Stockholmsförorten Vårberg.

Ett av åklagarens bästa bevis ska ha varit pojkarnas egna filmer från händelserna. Filmerna – tre till antalet och som spelades upp för rätten – låg också till grund då tingsrätten valde att fälla pojkarna. Åklagaren visade också upp det järnrör, som ska ha använts vid övergreppen, i domstolen. 

Järnröret ska återfunnits då flickan vallades på brottsplats den 28 juni. 

– Gråt inte! Var tyst innan jag ger dig den här i skallen! Fucking järnrör, hörs det skrikas i filmen. 

Våldtog och stal flickans mobil och SL-kort

Efter den fällande tingsrättsdomen – nu överklagar en av de dömda pojkarna tingsrättens fällande dom. Orsaken: Han menar att flickan valde att ställa upp på frivilligt sex.

Den brutala våldtäkten skedde den 8 juni. Utöver övergreppen ska pojkarna ha turats om att filma flickan. Den 16-åriga flickan var endast ytligt bekant med förövarna, som då var 15 respektive 16 år gamla. Gärningsmännen tvingade även till sig flickans mobiltelefon, bankkort och SL-kort i samband övergreppen.

Pojkarna dömdes i tingsrätten för grov våldtäkt och övergrepp i rättssak till sluten ungdomsvård i åtta respektive tio månader. De dömdes också att betala 165 000 kronor i skadestånd till flickan. Men nu vill en av dem alltså bli helt frikänd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.