Blommor lades på explosionsplatsen på söndagskvällen. Foto: Janne Åkesson/SwepixBlommor lades på explosionsplatsen på söndagskvällen. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Blommor lades på explosionsplatsen på söndagskvällen. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Mannen fördes till sjukhus med ambulans men avled av sina skador, medan hans fru fick lindriga splitterskador. Foto: ALEX LJUNGDAHLMannen fördes till sjukhus med ambulans men avled av sina skador, medan hans fru fick lindriga splitterskador. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mannen fördes till sjukhus med ambulans men avled av sina skador, medan hans fru fick lindriga splitterskador. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Splitterskador på en stolpe vid explosionsplatsen. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIXSplitterskador på en stolpe vid explosionsplatsen. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Splitterskador på en stolpe vid explosionsplatsen. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Foto: Janne Åkesson/SwepixFoto: Janne Åkesson/Swepix
 Foto: Janne Åkesson/Swepix

Dog efter explosion – nu sörjer mannens vänner

Publicerad

Den man i 60-årsåldern som dog efter en misstänkt handgranatexplosion i Vårby gård på söndagen sörjs nu av vänner och anhöriga.

– Det är en stor chock för mig att han inte längre finns här, säger en vän som lämnade en blombukett på explosionsplatsen på söndagskvällen.

Enligt polisen finns inget som tyder på att någon var ute efter att skada mannen. Han ska ha kommit cyklande tillsammans med sin fru vid 11-tiden på förmiddagen när han stannade till och plockade upp ett föremål från marken utanför tunnelbanestationen i Vårby gård.

Föremålet – troligen en handgranat, enligt polisen – exploderade. Mannen fördes till sjukhus med ambulans men avled av sina skador, medan hans fru fick lindriga splitterskador. Hon vårdades under söndagskvällen ännu på sjukhus.

Blommor lades på explosionsplatsen på söndagskvällen.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Vännen om offret i Vårby gård

Mannen, som arbetade inom vården, var sedan decennier bosatt i Vårby och var en omtyckt person i området.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans men avled av sina skador, medan hans fru fick lindriga splitterskador.Foto: ALEX LJUNGDAHL

En vän till mannen besökte Vårby gårds centrum på söndagskvällen och lämnade en blombukett intill platsen där hans vän dog. Han hade känt mannen i cirka 30 år och brukade träffa honom med jämna mellanrum. Vännen minns honom med värme. 

– Han var jättesnäll med alla, och hade sina projekt. Han såg fram mot att flytta ihop med sin fru i Thailand i ett hus. Det är en stor chock för mig att han inte längre finns här, säger han.

Ann-Marie Granberg, 46, är butiksbiträde på Ica Vårby gård. Hon mötte den nu döde mannen kort före explosionen.

"Jag har jobbat här i 20 år och han har alltid varit stammis", säger Ann-Marie Granberg på Ica Vårby gård om mannen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Jag mötte honom vid pantmaskinen precis innan. Vi skämtade och han var glad som han alltid är. Jag har jobbat här i 20 år och han har alltid varit stammis, säger hon.

Explosionen i Vårby gård utreds som mord

Mannen lämnar efter sig anhöriga i Sverige och en stor släkt i landet där han är född. Expressen har varit i kontakt med anhöriga som berättar att sorgen är stor efter mannen, men att alla släktingar inte nåtts av det tragiska beskedet och att man därför vill avvakta med att kommentera hans frånfälle.  

Polisen utreder händelsen som mord och allmänfarlig ödeläggelse. Vid 19-tiden på söndagskvällen fanns inga misstänkta.

 

LÄS MER: GW om explosionen i Vårby gård: "Märkligt" 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag