Säpo slog till när mannen landade med ett plan från Thailand. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Säpo slog till när mannen landade med ett plan från Thailand. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Dödshot mot ministrar – man greps på Arlanda

Publicerad
Uppdaterad

42-åringen misstänks ha skickat brev med "vitt pulver" och dödshot till flera ministrar.

På lördagsmorgonen slog Säpo till mot mannen när han landade med ett plan från Thailand.

Förutom de 26 brevhoten misstänks mannen även för mordförsök utomlands.

Det var i slutet av april som 42-åringen häktades i sin utevaro, misstänkt för att bland annat ha dödshotat flera ministrar i regeringen.

Tidigt på lördagsmorgonen kunde mannen gripas.

– Han landade med ett flygplan från Thailand i morse. Vi visste att han skulle komma, säger kammaråklagare Henrik Söderman. 

Överlämnade han sig frivilligt?

– Nej, svarar Söderman.

Säpo utreder

Säpo är inkopplade i ärendet.

– Det är personal från Säpo som utreder. Det har att göra med att det rör statsråd, vilket är deras ansvarsområde, säger Henrik Söderman.

Häktningsförhandling hölls under dagen i Stockholms tingsrätt. Vid 14-tiden förklarade domstolen honom häktad på sannolika skäl misstänkt för 26 fall av grovt olaga hot samt för mordförsök. Åtalstiden löper ut 24 maj.

Hoten ska 42-åringen, som är skriven på en adress i Gullspång i Västergötland, ha gjort sig skyldig till i augusti och i september i fjol, enligt häktningsframställan.

Misstankarna grundar sig i brev som bland annat skickats till flera ministrar i regeringen. I breven har det funnits skriftliga hot tillsammans med vitt pulver.

– Pulvret har analyserats och det är inte farligt, men det ger ett hotfullt intryck innan man vet vad det är, har förundersökningsledare Eva Wintzell tidigare sagt till P4 Skaraborg.

– Det finns teknisk bevisning som vi menar tyder på att det är han som är avsändare och författare till de här breven.

Brevet: "Snart är du död"

Jacob Högfeldt, kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs, fick ett av breven, vilket Strengnäs Tidning tidigare har rapporterat.

– Klockan var strax efter tre när jag öppnade ett kuvert som innehöll en lapp och ett vitt pulver. På lappen stod det "Snart är du död". Jag vet inte vad jag tänkte, allt gick jättefort. Jag tänkte bara att jag skulle släppa lappen och gå därifrån, berättade han för tidningen i augusti i fjol.

Mannen är även på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Exakt vad de misstankarna rör är fortfarande oklart.

– Det är målsägande utomlands, i Europa, säger Henrik Söderman men är i övrigt fåordig.

Expressen har varit i kontakt med mannens försvarsadvokat som avböjer att lämna någon kommentar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag