Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödsföraren vägrar ta sitt fängelsestraff

Jani Kellokumpu jagades i hela världen och var internationellt efterlyst, innan han kunde gripas i Finland i vintras.Foto: POLISEN / POLISEN
När Kellokumpu försökte dra förbi en lastbil orsakade han en våldsam krasch.Foto: ANNA-ERIKA HEIKKILÄ / SVT

Jani Kellokumpus våldsamma omkörning kostade vännen Pertti Rantala livet.

Men när dödsföraren efter två år på flykt ställdes inför rätta skyllde han händelsen på sin ihjälkörde vän – och nu vägrar han ta sitt straff:

Kellokumpu har överklagat tingsrättens dom.

Det var den 19 juli 2016 som Jani Kellokumpu körde en Chrysler Grand Voyager utanför Haparanda – kraftigt berusad. I bilen satt två av hans vänner.

På väg 99 i Övre Kukkola försökte Kellokumpu dra förbi en lastbil som saktat in för att svänga vänster. Det ledde till en våldsam krasch, där passageraren Pertti Rantala slungades ut ur bilen och dog.

Även den andra passageraren och lastbilschauffören skadades.

Flydde Sverige – greps i Finland

Jani Kellokumpu flydde och höll sig sen undan myndigheterna i drygt två år, innan han kunde gripas efter en vild biljakt i södra Finland i december i fjol.

Jani Kellokumpu fotograferades av polisen efter att han gripits.Foto: Polisen

I februari dömdes han vid Haparanda tingsrätt för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri. Straffet: Tre och ett halvt år i fängelse.

Men Jani Kellokumpu, 38, vill inte ta sitt straff.

Han har nu överklagat tingsrättens dom till hovrätten för övre Norrland.

”I ovanstående mål överklagar Jani Kellokumpu härmed domen 190214 och yrkar att all mot honom förd talan ogillas”, skriver försvarsadvokaten Jens Arnhof till rätten. Han utvecklar för närvarande inte överklagan närmare.

Dömd för tidigare dödskrasch

Det är inte första gången Jani Kellokumpu döms för att ha kört ihjäl en närstående. 2014 kraschade han – kraftigt påverkad – en bil med sin pappa som passagerare. Pappan dog, och två år senare dömdes sonen till två år i fängelse för vållande till annans död, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Pertti Rantala slungades ur bilen och avled på platsen.Foto: Privat

Kellokumpu flydde innan verkställigheten inleddes.

När han i år ställdes inför rätta på nytt skyllde han dödskraschen på sin ihjälkörde vän Pertti Rantala – som Jani Kellokumpu hävdade satt bakom ratten. Tingsrätten gick dock på åklagarens linje.