Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dödlig fentanylförsäljning tas upp i hovrätten

Åsa Torlöf, polisens utredare, under en pressträff om åtalet mot två personer som sålt fentanyl och orsakat flera personers död i februari 2018. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Christine Olsson
Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Två bröder dömdes för åtta fall av grovt vållande till annans död, sedan de via nätet sålt fentanyl till offren.

De vill frias medan åklagaren tycker att straffen bör skärpas, och nu tar hovrätten upp fallet.

Rättsprocessen kan dock redan ha påverkat försäljningen av substanserna – och räddat liv.

Via en hemsida på nätet sålde bröderna, i dag 24 och 35 år gamla, två olika varianter av fentanyl, förpackat i nässprejsflaskor. Åtta människor, sju män och en kvinna födda 1978–1993, dog sedan de köpt och använt preparaten.

I maj förra året dömdes bröderna av Södertörns tingsrätt för vållande till annans död, grovt brott, för detta. Den äldre brodern dömdes till fem och ett halvt års fängelse, medan den yngre fick fyra år. De dömdes också för andra brott kopplade till nätförsäljningen, men den äldre brodern fick något sänkt straff då han också fick näringsförbud i tio år.

Rådmannen Kajsa Hällje. Foto: TT NYHETSBYRÅN / ANDERS WIKLUND

– De har insett risken för att någon ska dö men har medvetet ignorerat den risken, sade domaren Kajsa Hällje när domen kom.

”Epidemi”

Åklagaren överklagade domen då han anser att straffen som utdömdes var för låga. De båda bröderna har också överklagat, då de nekar till brott.

– Vi menar att det inte är utrett i målet hur de här åtta personerna dött. Åklagaren har inte förmått visa att de inte begått självmord, tagit en medveten risk och känt till preparatets farlighet, sade den yngre broderns försvarare Jan Freij till TT när domen föll.

Äldre broderns advokat Ola Salomonsson säger att man går till hovrätten med samma bevisning som i tingsrätten, det är inget nytt som tillkommit.

Fentanyldöden i Sverige liknades tidigare vid en epidemi av polisen. 2015 till 2017 omkom 360 människor efter överdoser av fentanyl eller så kallade fentanylanaloger, alltså varianter av fentanyl.

Annorlunda aktörer

Förra året syntes dock en dramatisk förändring – januari till juli bekräftade Rättsmedicinalverket åtta dödsfall till följd till fentanylanaloger, vilket kan jämföras med 101 dödsfall 2017.

Både polis och Folkhälsomyndigheten har haft uppfattningen att försäljningen minskat kraftigt, och en förklaring till det kan vara rättsprocessen mot de båda bröderna.

– En del ligger i den annorlunda kategori av aktörer som vi har sett omkring den här verksamheten. Normalt sett är inte kopplingen straffutmätning eller risken att straffas så starka när det gäller kriminalitet i övrigt, men i det här fallet tror vi att det har haft en starkt bidragande orsak till att aktörerna har försvunnit, har Stewe Alm, strategisk analytiker vid underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa), tidigare sagt till TT.

Fentanyl

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Substansen kan påverka andningen, och leda till försämrad syresättning och/eller andningsstillestånd.

I Sverige har det de senaste åren dykt upp fentanylanaloger, alltså kemiska varianter av fentanyl. Sedan 2015 har 23 fentanylanaloger klassats som narkotika eller hälsofarlig vara. Analogerna tas ofta som nässprej, vilket är förenat med stora risker då fentanyl är extremt potent och svårt att dosera.

Fentanylsubstanser har orsakat ett stort antal allvarliga förgiftningar och tagit många människors liv de senaste åren. Statistik från Rättsmedicinalverket visar att över 130 personer avled förra året efter att ha använt fentanyl eller fentanylanaloger.

 

Källa: Rättsmedicinalverket, Folkhälsomyndigheten

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!