Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dödade mannen skulle bli pappa

Blommor, ljus och en nalle har lagts ut på mordplatsen. Foto: GUSTEN HOLM
Vid 21.30-tiden på fredagen fick polisen flera samtal om skottlossning i stadsdelen Gränby i Uppsala. Foto: Mikael Franzen

UPPSALA. Den man i 30-årsåldern som dödades vid en skottlossning i Uppsala på fredagskvällen hade flytt till Sverige från Syrien.

Han var nygift och skulle snart bli pappa.

– Det är svårt att vara gravid och veta att ens barn ska växa upp utan en pappa, säger en kvinnlig släkting som nu stöttar mannens fru.

Blommor, ljus och en nalle har lagts på gräset intill trottoaren. På den här platsen i stadsdelen Gränby i Uppsala dödades en man i 30-årsåldern vid en skottlossning i fredags kväll, samtidigt som en yngre man i hans sällskap skadades. En utredning om mord och mordförsök pågår.

Mannen var ostraffad enligt offentliga register, och något motiv till gärningen har inte blivit känt.

Två släktingar till den döde, en man och en kvinna, kommer gående med fler ljus. De har ingen aning om varför någon skulle vilja skada honom, säger de.

– Han var glad snäll, alltid hjälpsam. Han bråkade aldrig med någon, säger kvinnan.

Hon fortsätter:

– Vi hade alltid kul, pratade och skämtade med varandra. Han var som en bror till oss. Vi hittade på saker tillsammans, vi brukade gå ut och äta och ha släktträffar. 

Flydde från Syrien

Den nu döde mannen flydde från Syrien till Sverige för snart fem år sedan. Han hittade kärleken, och förra hösten förlovade de sig.

Bröllopet hölls i somras i Uppsala.

– Det var världens finaste bröllop. Han var gladast av alla, säger den manlige släktingen.

Nu väntade paret barn ihop. Hustrun har fått tid för ultraljud, och den kvinnliga släktingen skulle följa med henne till sjukhuset och ta emot beskedet om det är en pojke eller en flicka, för att sedan kunna överraska mannen med beskedet.

– Vi hade tänkt göra en sån där ballong som man spräcker för att få veta om det är en tjej eller en kille.

”Han skulle ta en cigg”

I fredags kväll var mannen hos sin frus familj i Gränby.

– Han käkade, sen gick han ut. Han skulle ta en cigg med kusinen, säger den manlige släktingen, som själv var på sitt arbete på andra sidan stan.

Han fick beskedet på telefon av andra anhöriga. 

– När jag kom hit låg han där, säger släktingen och pekar på marken.

– Han andades inte. Hela hans bröst var blodigt. Det var blod överallt. Kusinen som skulle ta en cigg med honom var skadad i ögat, skuren i ansiktet.

Hur är det med honom?

– Han är i chock, han kan inte prata.

”Han dog i ett land som ska vara tryggt, när han hade flytt från krig”, säger den mördade mannens släkting. Foto: GUSTEN HOLM

"Han dog i ett land som ska vara tryggt"

Den kvinnliga släktingen kom upp från Stockholm under lördagen för att vara med den dödes fru.

– Vi är med henne, kramar henne och försöker lugna henne. Men det går inte. Hon är helt förstörd. Det är svårt att vara gravid och veta att ens barn ska växa upp utan en pappa.

Hon fortsätter:

– Han dog i ett land som ska vara tryggt, när han hade flytt från krig. 

Kvinnan säger att hon inte känner sig trygg i området efter det som hänt.

– Jag känner inte att jag vill koma hit och hälsa på mina kusiner längre, för jag är så rädd att någonting ska hända. Varje gång man kommer hit kommer man att minnas att han blev skjuten här. Det är inte kul längre. Man måste sätta stopp för det här gatuvåldet.

Uppgift: 17-åring misstänks

Enligt uppgifter till Aftonbladet skulle polisen på lördagen söka efter en misstänkt gärningsman i 20-årsåldern som setts försvinna från platsen i en vit Renault.

Sent på söndagskvällen uppges att en 17-åring ha gripits misstänkt för mordet.

– Personen är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden. Ytterligare förhör kommer hållas med den anhållna personen under dagen, uppger kammaråklagare Lise-Lotte Tegler, som leder förundersökningen i ett pressmeddelande.

På onsdagsmorgonen hävdes anhållandet men misstankarna kvarstår.

– Ynglingen är fortsatt skäligen misstänkt. Utredningen fortsätter nu med ytterligare kartläggning av händelseförloppet och motivet för gärningen, säger kammaråklagaren i ett pressmeddelande.

Kammaråklagaren hänvisar vidare till förundersökningssekretess. I nuläget är det oklart om det finns fler misstänkta. 

Vid 21.30-tiden på fredagen fick polisen flera samtal om skottlossning i stadsdelen Gränby i Uppsala. Foto: Mikael Franzen

SVT Nyheter rapporterade på lördagseftermiddagen att det ska ha gjorts en husrannsakan i Gränby redan under natten mot lördagen. En vit bil togs i beslag, enligt SVT:s uppgifter.

Enligt uppgifter till Expressen på söndagen ska två personer ha tagits in på förhör under lördagen.

Karl Jigland på Åklagarmyndighetens presstjänst säger på söndagseftermiddagen att det fortfarande inte finns någon frihetsberövad.

Finns det någon misstänkt?

– Det är inget som jouråklagaren vill kommentera. Jouråklagaren hänvisar till förundersökningssekretess gällande alla detaljfrågor om misstänkta, händelseförlopp, motiv och så vidare. 

Den man som skadades i samband med skottlossningen kunde lämna sjukhuset på lördagen, rapporterar SVT Nyheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!