Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Döda systerns sista larm: ”Min bror står i hallen”

Kvinnan hittades död på en gård utanför Enköping i augusti förra året. Foto: CHRISTIAN HERMANSSON / UTRYCKNING UPPSALA

Kvinnan levde i rädsla för sin bror.

Syskonen låg i fejd om en gemensam sommarstuga när systern i 60-årsåldern mördades – och brodern är den som nu står åtalad.

Efter en rättspsykiatrisk undersökning står det klart att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Det var i början av augusti förra året som kvinnan hittades död på en gård utanför Enköping.

Misstankarna riktades omedelbart mot brodern som kunde gripas samma kväll som misstänkt för mordet.

Mordet föranleddes av en hätsk konflikt mellan de två syskonen rörande en gemensam sommarstuga. Kvinnan ville sälja den på auktion men brodern höll inte med. Det gick så långt att saken drogs inför domstol.

Larmade till vän i telefonsamtal

Men domstolen hann aldrig ta ställning till sommarstugetvisten innan kvinnan dog. I stället har man nu fått hålla en mordrättegång där brodern stått åtalad för mordet på systern.

Den huvudförhandlingen befinner sig nu i slutskedet och på måndagen lämnades resultatet från en rättspsykiatrisk undersökning in till rätten. I den framgår att tingsrätten anser att det har presenterats övertygande bevisning för att mannen är skyldig.

Psykiatriteamet som utfört undersökningen anser inte att mannen lider av någon allvarlig psykisk störning. Därför är fängelse ett bättre alternativ än rättspsykiatrisk vård.

Samma kväll som systern hittades mördad fanns det planer på att de två syskonen skulle träffas för att diskutera tillsammans med andra släktingar. Av sms-trafik framgår det att kvinnan ställde in mötet innan det skulle äga rum.

"Vi ställer in", skrev hon.

"Vi kommer", svarade brodern då.

I förhör med flera familjemedlemmar har det framgått att systern var rädd för sin bror. För dem hade hon beskrivit honom som våldsam och hotfull.

På mordkvällen talade kvinnan i telefon med en väninna när hon plötsligt sänkte rösten och sa:

– Min bror står i hallen.

Brodern minns inte – nekar

Samtalet som väninnan har berättat om i förhör var den sista kända kontakten som kvinnan hade med någon utomstående. En dryg halvtimme senare kom hennes make hem till bostaden och hittade henne då mördad.

 

LÄS MER: Man misstänks ha mördat sin syster i fejd om sommarstuga 

 

I samband med att åklagare Thomas Bälter Nordenman sa han att det fanns "väldigt bra bevisning" som gjorde gällande att brodern var gärningsman.

Brodern själv har hela tiden nekat till mordet.

– Hans inställning har att göra med att han saknar minnesbilder och han kan inte tänka sig att han har begått ett sådant här brott, säger hans försvarsadvokat Marthin Högsten.

Rättegången har pausats under tiden som den rättspsykiatriska undersökningen gjorts. När den nu har genomförts kommer dom att meddelas inom kort.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!