Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Din son var beväpnad – han är skjuten och avliden”

Polisen hade fått larm om en aggressiv och beväpnad man i ett bostadsområde i Vasastan. När de kom fram till platsen vid 04-tiden på morgonen den 2 augusti mötte de i stället Eric Torell, en 20-åring med Downs syndrom som gick runt med en vapenreplika.Foto: PRIVAT

Eric Torell blev ihjälskjuten av polis samtidigt som hans pappa letade efter honom.

Efter de 25 avlossade skotten gick den ovetande pappan fram till en patrull – då fick han beskedet.

– Så kommer den andra polisen fram till mig och säger att, din son var beväpnad, han är skjuten och han är avliden, säger pappan i polisförhör.

Polisen hade fått larm om en aggressiv och beväpnad man i ett bostadsområde i Vasastan. När de kom fram till platsen vid 04-tiden på morgonen den 2 augusti mötte de i stället Eric Torell, en 20-åring med Downs syndrom som gick runt med en vapenreplika.

Poliserna berättar i förhör att det var dålig sikt, att de inte kunde se att Eric Torell hade Downs syndrom och att det inte gick att se att vapnet inte var skarpt.

Poliserna berättar i förhör att det var dålig sikt, att de inte kunde se att Eric Torell hade Downs syndrom och att det inte gick att se att vapnet inte var skarpt.Foto: Polisen

Skottlossningen bröt ut då Eric Torell riktade plastvapnet mot en av poliserna, berättar poliserna i förhör. 25 skott avlossades, tre av dem träffade Eric Torell. Två av skotten träffade i ryggen.

Tre poliser står åtalade för brott i samband med dödsskjutningen. En av dem avlossade det dödande skottet i ryggen, den andra sköt också ett skott i ryggen, och den tredje ledde polisinsatsen.

Skottlossningen bröt ut då Eric Torell riktade plastvapnet mot en av poliserna, berättar poliserna i förhör. 25 skott avlossades, tre av dem träffade Eric Torell. Två av skotten träffade i ryggen.Foto: Polisen

”Din son var beväpnad, han är skjuten och han är avliden”

Under insatsen kom Eric Torells pappa fram till den åtalade insatschefen och sa att hans son var bortsprungen. Han blev bortviftad med hänvisning till den pågående insatsen och fick i stället uppmaningen att ringa 112.

Då gick Eric Torells pappa hem och gjorde just det, men fick svaret att de inte kunde skicka en polispatrull förrän vid 06-tiden. Då gick pappan ut igen. Han såg att poliserna var kvar, så han gick fram till dem igen:

– Då går jag tillbaka till de här poliserna och frågar igen om de har sett någonting och då tar den här polisen hans signalement, säger pappan i förhör.

Sen fick han dödsbeskedet:

– Och så går han i väg till en annan polis och så pratar de lite och de ringer lite, och så kommer den andra polisen fram till mig och säger att, din son var beväpnad, han är skjuten och han är avliden. Och jag bara, fick en chock och så, vad säger han, är han död, han har ju Downs syndrom. Ja han är avliden, var det enda han sa.

Under insatsen kom Eric Torells pappa fram till den åtalade insatschefen och sa att hans son var bortsprungen. Han blev bortviftad med hänvisning till den pågående insatsen och fick i stället uppmaningen att ringa 112.Foto: Polisen

Polisen: ”Det här verkar vara samma person”

I åtalet mot insatschefen står det att han ”underlåtit att försäkra sig” om att den försvunna personen, som pappan letade efter, ”inte är den person som har setts med ett vapen”.

I förhör berättar insatschefen om när han förstod att det var den bortsprungna personen som var skjuten. En av kollegerna som varit framme vid Eric Torell sa att den skjutne inte verkade vara den våldsman de fått larm om, att det var ”någon helt annan” och att han hade Downs syndrom.

De uppgifterna tillsammans med pappans signalement på sonen fick polisen att förstå. I förhör säger han:

– Det signalementet överensstämmer med den som är skjuten och då fattade jag ju liksom att ”shit det här verkar vara samma person”.