Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Detta vet vi om
försvunna Tova

19-åriga Tova Moberg från Njutånger i Hälsingland försvann under natten mellan lördag och söndag.
50 poliser deltog i sökinsatsen på måndagen. Foto: Janne Åkesson
Polisen söker bland annat med helikopter. Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Tova Moberg försvann under natten mot söndag.

Ett stort räddningsuppbåd har sökt efter 19-åringen och en kropp har hittats.

Vid lunchtid på tisdagen bekräftade åklagare för Hela Hälsingland att det är Tova Moberg som hittats död.

Tovas expojkvän har häktats misstänkt för mord.

Det här är vad vi vet om det misstänkta mordet.

19-åriga Tova Moberg från Njutånger i Hälsingland försvann under natten mellan lördag och söndag.

Under natten ska hon ha befunnit sig i Hudiksvallstrakten tillsammans med vänner och enligt en bekant skulle hon på lördagskvällen träffa en person som kopplas till en plats som polisen senare spärrade av.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ringde hon en vän från gården timmar innan hon försvann.

– När hon ringde var hon på gott humör, säger en vän till tidningen.

Cirka klockan 23.05 på måndagskvällen påträffade sjöpolisen kroppen som efter identifiering visade sig vara den försvunna Tova Moberg - något som kammaråklagare Christer Sammens först bekräftade för Hela Hälsingland.

Kroppen hittades i en sjö som ligger i anslutning till den aktuella fastigheten som varit avspärrad. Enligt polisen visar kroppen tecken på yttre våld.

– Den bedömning som görs nu är att det inte finns någon annan förklaring än att hon bragts om livet, säger chefsåklagare Ulf Back på en presskonferens.

Tre män, alla 22 år gamla, greps och anhölls misstänkta för människorov. Brottsrubriceringen ändrades sen till mord. 

På onsdagen släpptes två av männen som suttit anhållna. Den tredje mannen – Tovas expojkvän – har häktats misstänkt för mord.

 

LÄS MER: Vännen om Tova: "Är så glad och sprallig"

 

Vad har polisen gjort?

På söndagskvällen gick polisen ut med namn och bild på Tova Moberg, efter samråd med föräldrarna.

Polisen har använt sig av både helikoptrar och hundar i sökandet av Tova Moberg, samt, enligt tidningen Hela Helsingland, ett 50-tal poliser i sökandet. Sjöpolisen kallades upp för att delta i sökande i ett vattendrag. Polisen lyckades positionera den unga kvinnans avstängda mobiltelefon till en plats som nu är del av informationsinhämtningen.

Polisen spärrade under måndagen av en gård utanför Hudiksvall. Det var i en sjö som ligger i anslutning till den avspärrade gården som kroppen hittades.

 

LÄS MER: Två män släpps – en begärs häktad för mord

Varför är den avspärrade gården intressant?

På måndagsförmiddagen gjordes en omfattande teknisk undersökning på den avspärrade gården.

– En gård har spärrats av för att man ska göra en undersökning där. Det är vad jag kan säga, sa polisens presstalesperson Christer Nordström då.

Vid 17-tiden på måndagen meddelade polisen att de har säkrat spår innanför det avspärrade området.

– Vi har säkrat spår men vad det är vill jag inte gå in på, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.

Vilka är misstänkta för mordet?

Tre män i 20-årsåldern kallades in till förhör och anhölls därefter misstänkta för människorov. Brottsrubriceringen har sedermera ändrats till mord. De tre männen satt frihetsberövade på den högre misstankegraden och företräds av var sin advokat: Jakob Machuca, Jan Nyman och Bo Karlsson.

– Det kommer att hållas förhör under dagen, så är det. Men jag kan inte lämna några kommentarer i nuläget för jag vet inget än, sa Jan Nyman på måndagen.

Samtliga tre personer har i förhör nekat till brott. Enligt polisen var de tre misstänkta och Tova, 19, "på något sätt" bekanta med varandra.

Under onsdagen släpptes två av männen, samtidigt som en av männen – Tovas expojkvän – begärdes samtidigt häktad misstänkt för mord. Under torsdagen häktades expojkvännen i Hudiksvalls tingsrätt. 

Vem är expojkvännen?

Tovas expojkvän har häktats misstänkt för mord. Den 22-åriga expojkvännen kommer från Hudiksvallstrakten precis som Tova Moberg. Han är sedan tidigare dömd för brott – bland annat efter att ha stoppats i en bil med spår av narkotika i urinen. Han intresserar sig för bilar, i synnerhet äldre Volvomodeller, som han visar upp i sociala medier. 22-åringen förekommer under fem avsnitt i belastningsregistret. Familjens närmaste vänner har tidigare berättat att 22-åringen har polisanmälts för att ha misshandlat Tova. Mannen nekar till brott.

Hur ser bevisläget mot männen ut?

På en presskonferens i Hudiksvalls kommun under tisdagen ville polisen inte gå in närmare på hur stark bevisningen ser ut.

– Vi kan inte närmare kommentera det, förutom att bedömningen är att de på sannolika skäl är misstänkta för människorov, och nu kommer de att delges misstanke om mord, säger chefsåklagare Ulf Back.

Genom förhörsuppgifter så kan de misstänkta knytas till Tova under natten till söndagen. Det har i den aktuella fastigheten gjorts vissa fynd eller spår som nu ska analyseras.

I samband med häktningsförhandlingen mot Tovas expojkvän sa åklagare Christer Sammens att det är osäkert om de två släppta männen alls har något med mordet att göra.

Finns det något känt motiv?

Chefsåklagaren ville under tisdagens presskonferens inte kommentera ett eventuellt motiv. En av de tre männen ska dock ha polisanmälts i våras för att ha misshandlat Tova Moberg. Det är samma man som nu sitter häktad misstänkt för mord.

Vad händer nu?

På tisdagsmorgonen vid 08.30-tiden återupptog polisen det tekniska arbetet vid den gård som spärrades av under måndagen. Under tisdagen hölls även ytterligare förhör med de tre misstänkta personerna.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Christer Sammens som senast torsdag ska ta beslut om de tre misstänkta personerna ska häktas.

På onsdagen kom beskedet att två av de anhållna männen släpps. Samtidigt begärdes den tredje mannen – Tovas expojkvän – häktad misstänkt för mord.

Dagen efter, på torsdagen, häktades expojkvännen på sannolika skäl misstänkt för mord. Det är den högre misstankesgraden. Samtidigt sa åklagaren att det osäkert om de två andra männen överhuvudtaget har något med mordet att göra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!