Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det la Johanna Möller alla pengar på

Johanna Möller var anhållen innan hon reste till Thailand. Hon greps senare på nytt i Norge varefter hon har suttit häktad.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Advokat Amanda Hikes försvarade Johanna Möller.Foto: SVEN LINDWALL

Johanna Möller satte sprätt på pengar och köpte bland annat en foodtruck för 240 000 kronor till maken Aki Paasila, och förde även över flera hundra tusen kronor i kontanter till honom, har hon berättat.

Pojkvännen Mohammad Rajabi fick ett lyxliv präglat av märkeskläder, champagne och Västkustresor. 1,2 miljoner kronor kom in på hennes konto årligen, men lika mycket gick ut. Och hon behövde mer pengar, enligt åklagaren.

En av Johanna Möllers döttrar vittnade i rätten om mammans förkärlek för pengar. 

42-åriga Johanna Möller är skyldig till mord på sin pappa Göran och mordförsök på sin mamma i augusti förra året, enligt tingsrätten. Motivet misstänks ha varit att få ut arvet. 

I rätten har hon berättat att hon gärna hjälpte anhöriga med pengar. 

– Jag ger gärna bort pengar om det är någon som inte har. För jag tänker att nästa gång kanske det inte är jag som har pengar och då kan de personerna hjälpa mig, sa hon.

Johanna Möller misstänks ha dränkt Aki Paasila för att få ut livförsäkringen.Foto: PRIVAT

Bland annat sa hon sig ha fört över "kanske 200 000 kronor" till maken Aki Paasila – som hon misstänktes ha dränkt för att få ut livförsäkringen – i syfte att hjälpa honom betala av skulder.

Vidare ska hon ha köpt en kebabvagn för 90 000 kronor, en foodtruck för 240 000 kronor och en thaivagn för ett okänt belopp. Allt för att Aki Paasila skulle kunna ha något att jobba med. 

 

LÄS MER: Johanna Möller lurade sin pappa att betala lyxlivet 

 

"Han lever lyxliv"

Även hennes sambo Mohammad Rajabi ska ha fått ta del av hennes generositet. "M klev direkt upp från gatan till gräddhyllan, en svensk kvinna som ska gifta sig med honom, han lever lyxliv, märkeskläder, hotell, Smögen, champagne, mitt Visakort. Han åkte runt i min bil på nätterna och glänste", skrev Johanna Möller i ett brev på häktet. 

Mohammad Rajabi ska ha fått ta del av hennes generositet.Foto: SVEN LINDWALL

I snitt gjorde hon av med över en miljon kronor om året mellan 2011-2016, enligt åklagaren Johan Fahlander:

– Man kan säga att det är ungefär 1,2 miljoner in och 1,2 miljoner ut under ett år, sa han i rätten. 

Men hon ville ha mer, enligt åklagares misstankar. Hon förfalskade en livförsäkring på maken Aki Paasila med sig själv som förmånstagare. Men försäkringsbolaget vägrade betala ut ersättning efter att han hade hittats död i sjön Hjälmaren i augusti 2015. En kort tid efter att hon hade fått beskedet från försäkringsbolaget attackerades hennes föräldrar. 

 

LÄS MER: Var på väg att förlora allt – då mördades pappan 

 

"Hon är pengakåt"

– Hon är pengakåt, vittnade en av hennes döttrar i rätten.  

Men Johanna Möller har hela tiden nekat till brott. 

– Jag tycker det har varit väldigt stort fokus på hennes ekonomi. Jag har svårt att se hur kontohändelser för sex år sedan kan ha en sådan relevans, berättade hennes försvarare, advokat Amanda Hikes, för Expressen i mitten av maj då rättegången hade inletts. 

Johanna Möllers advokat Amanda Hikes.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu genomgår Johanna Möller och Mohamad Rjabi varsin RPU, rättspsykiatrisk undersökning, innan rättegången ska återupptas.

"Mohammad Rajabi mår under omständigheterna förhållandevis väl. Han har ju erkänt vad han och Johanna Möller har gjort, han har berättat allt och inser att en RPU regelmässigt genomförs i mål av den här karaktären", skriver hans advokat Lars Jähresten i ett mejl till Expressen.

 

LÄS MER: Johanna Möllers muta till barnen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.