Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det behöver du veta om sugardating

En kritiserad reklam för en sugardating-sajt.
SVT-chef försöker köpa sex av 15-åring men konfronteras av Brottscentralen.

Dejting eller prostitution? 

Åsikterna går isär när det gäller sugardejting. 

Vi reder ut den uppmärksammade trenden. 

Officiellt är sugardejting en chans för en ung person att träffa någon äldre som är villig att betala för deras gemensamma semesterresor och restaurangbesök.

Inofficiellt kan det vara en förtäckt prostitution, där sexköparen försöker runda sexköplagen. 

– Det här är ren och skär prostitution. Vi från polisens sida vill larma och varna om att det är väldigt enkelt för minderåriga flickor att gå med på dessa sajter. Alla fall som vi har kontrollerat i Sverige har handlat om prostitution och inget annat, säger Simon Häggström är kriminalinspektör på människohandelsgruppen på Nationella operativa avdelningen (Noa)
LÄS MER: SVT-chef försöker köpa sex av 15-åring

Sajten sugardaters.se har tidigare svarat på kritiken via sin pressansvarige, som inte längre jobbar kvar. 

– Jag kan förstå att sugardating ser ut som prostitution men det är inget som vi står bakom. Det är ju en gråzon, det är det absolut, men det är inte sex för pengar, säger hon. 

Vad är sugardejting?

Det vanligaste är en heterosexuell relation mellan en rik äldre man och en yngre kvinna.

De kan träffas genom en av många sugardejtingsajter eller appar. Eftersom sajterna eller apparna aldrig pratar om sexuella tjänster, kan de också hålla sig inom lagens råmärken. Det är inte förbjudet att bjuda någon på restaurang eller en semester, så länge det inte är betalning för sexuella tjänster.

KVINNORNA: DET HANDLAR OM SEX

Brottscentralen har varit i kontakt med fyra unga kvinnor som är medlemmar på "sugardating"-sajter.

Therese, 19, Stockholm 

"Jag var bara 16 år och desperat efter pengar till mitt utseende. Om du skriver att du är oskuld får du dubbelt betalt för man anses vara lite finare. En sugardating-relation kommer aldrig bli som "normal" dejting. Syftet är alltid sex i utbyte mot pengar."

Jenny, 19, Malmö

"Det är inte alls som i reklamen om hur det är att vara sugar girl. Min erfarenhet är att alla män vill ha någon form av sexuell relation"

Anna, 22, Göteborg

"De som hör av sig är ofta normala män i 30-55-årsåldern som är höginkomsttagare.  Männen bokar hotell, bjuder på middag och presenter. Vi avslutar med drinkar och antingen följer jag med honom till hotellet eller inte. Sugardating är för den som inte vill ha en seriös relation med känslor inblandade."

Maria, 19, Skåne

"Jag blev förvånad över att det gick att tjäna stora pengar på min kropp och utseende. De flesta som hör av sig är vanliga män 40+ som vill ha sex."

Vad är en sugardaddy, sugarmama, sugarbabe och boytoy?

Sugardaddy: En äldre man som betalar för en yngre partner.

Sugarmama: Motsvarande kvinna som betalar för sin yngre partner.

Sugarbabe: En oftast ung vacker kvinna som låter sig bjudas. Ofta mot en sexuell motprestation.

Boytoy: En ung stilig kille som förväntas utföra sexuella tjänster till sin sugardaddy eller sugarmama.

I många fall är gränsen mellan sugardejting och prostitution obefintlig. Den som betalar är antingen en sugardaddy eller sugarmama. Den yngre är sugarbabe eller boytoy. Sajterna som erbjuder sugardejting hävdar att det inte handlar om prostitution, utan om umgänge mellan två vuxna människor.

En av många appar som tydligt berättar vad det handlar om.

LÄS MER: Här försöker direktören köpa sex av Expressens reporter 

I de allra flesta fallen handlar det om en rik äldre man som vill träffa en ung vacker kvinna. I Expressens artiklar om sugardejting handlar det om män som vill ha en sexuell relation med en ung kvinna, en sugarbabe. 

En vanlig anledning är att en sugarbabe eller boytoy vill ha någon som betalar för hens livsstil och vanor. En sugardaddy eller sugarmama är någon som vill ha sex i ersättning för sina utgifter.Varför är det svårt att döma en sugardaddy för brott mot sexköplagen?

Många sajter marknadsför sin sugardejting som en "girlfriend experience", där det är underförstått att den äldre mannen betalar och den yngre kvinnan ställer upp på sex. Detta är inte uttalat, vilket betyder att det är svårt för åklagare att bevisa brott mot sexköplagen.

Vad säger sexköplagen?

Den som “mot ersättning skaffar sig en sexuell förbindelse” kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. 

Köp av sexuell handling från barn under 18 år kan ge upp till två års fängelse.

Köp av sexuell handling från barn under 15 år kan ge sex års fängelse för våldtäkt mot barn.

Försök till sexköp är också olagligt.

Källa: Polisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.