Polisen anlände snabbt till Hallonbergen, men både kvinnan och mannen hann avlida av sina skador.Polisen anlände snabbt till Hallonbergen, men både kvinnan och mannen hann avlida av sina skador.
Polisen anlände snabbt till Hallonbergen, men både kvinnan och mannen hann avlida av sina skador.
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIXFoto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
 Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Desperata larmsamtalet: "Han tänker hugga mig"

Publicerad

Mannen fasade för sitt liv när de fyra knivbeväpnade männen försökte ta sig in i hans bostad i Hallonbergen.

I ett samtal till SOS Alarm säger han:

– Han har en kniv han tänker hugga mig.

En polisman försökte avlossa ett skott mot mannen som utförde dödsattacken – men missade.

Det var den 7 mars som dubbelmordet inträffade i Hallonbergen utanför Stockholm. Offret var ett par i 40-årsåldern.

Mannen hade varit ute och gått med hunden när han såg hur fyra män försökte bryta sig in i hans lägenhet, där frun var ensam hemma. Han ringde till SOS Alarm.

– De håller på att bryta sig in i mitt hem, säger mannen till SOS Alarm.

 

LÄS ÄVEN: Lämnade över bevis till polisen – blev mördad 

 

Men de fyra männen hann ta sig in i bostaden – beväpnade med knivar. Kvinnan blev knivmördad och avled på plats.

Polisen avlossade skott – missade

När gärningsmännen hade lämnat lägenheten tog de upp jakten på den flyende mannen.

– Han har en kniv han tänker hugga mig, säger mannen till SOS Alarm när han ser en av gärningspersonerna närma sig.

Bild från polisens förundersökning.Foto: POLISEN

Larmoperatören uppmanar mannen att springa, men gärningsmännen hinner ikapp.

– Snälla jag vill inte dö, hörs mannen säga, enligt förundersökningsprotokollet.

En polispatrull som snabbt var på plats blev ögonvittnen till hur mannen knivhöggs upprepade gånger. 

En av poliserna berättar i förhör hur tre av männen tog till flykten när de såg polisbilen medan den fjärde fortsatte att hugga tills polismannen kastade sig ut ur fordonet för att stoppa honom. 

En jakt till fots inleddes och när mannen inte lydde polismannens order om att stanna tog han beslutet att avlossa ett skott, eftersom knivmannen "var att anse som livsfarlig".

Men skottet missade och mannen kom undan.

Ett vittne säger att han såg hur en blodig man kom upp ur garaget, följd av knivmännen.Foto: Polisen

Misstänkta motivet: Tysta vittne

Både mannen och kvinnan avled av skadorna. I larmsamtalet till SOS uppgav han två av namnen på de misstänkta mördarna. Nu står fyra män åtalade för det brutala dubbelmordet.

Ett av de misstänkta motiven är att mannen blivit vittne till mordet på en 25-årig man i Sundbyberg några veckor tidigare. Men åklagaren menar att det finns flera motiv bakom.

Vid övergångsstället ska offret ha legat på marken.Foto: Polisen

– Han (offret, reds anm) är bekant med gärningsmännen och han har hanterat knark tillsammans med några av dem, säger åklagaren Olof Calmvik och säger att det alltså inte bara handlat om att tysta ett vittne.

– Det är mer komplext än så.

 

LÄS ÄVEN: Misstänkte mannen pekade finger i rätten – åtalas för trippelmord 

 

Mannen hade haft kontakt med en polis och överlämnat bevisning till honom – något som blir klart för utredarna först efter mordet.

Enligt åklagaren fanns ingen tydlig hotbild mot mannen.

– Han hördes men det finns inga uppgifter i utredningen som indikerade att han var rädd eller kände sig hotad. Det fanns inga indikationer på att han skulle komma att angripas, trots att vi hade pågående avlyssning på de misstänkta, säger Olof Calmvik.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag