Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz kräver 482 377 kronor för sitt jobb med dubbelmordsfallet i Mantorp. Foto: ANETTE NANTELL / DNStjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz kräver 482 377 kronor för sitt jobb med dubbelmordsfallet i Mantorp. Foto: ANETTE NANTELL / DN
Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz kräver 482 377 kronor för sitt jobb med dubbelmordsfallet i Mantorp. Foto: ANETTE NANTELL / DN
Domstolen kallar räkningen orimlig och ger henne 305 775 kronor för 225 timmar. Foto: JAKOB KINDESJÖDomstolen kallar räkningen orimlig och ger henne 305 775 kronor för 225 timmar. Foto: JAKOB KINDESJÖ
Domstolen kallar räkningen orimlig och ger henne 305 775 kronor för 225 timmar. Foto: JAKOB KINDESJÖ

Domstolen vägrar ge Massi Fritz 177 000: ”Väl tilltaget”

Publicerad

Domstolen stoppar stora delar av Elisabeth Massi Fritz faktura för jobbet med dubbelmordet i Mantorp.

En dryg tredjedel av de 482 000 kronor stjärnadvokaten begärt för sin arbetstid kallas orimligt.

Massi Fritz fakturor utreds sedan tidigare av Advokatsamfundet.

Elisabeth Massi Fritz har profilerat sig som målsägandebiträde åt brottsoffer. Ofta företräder hon kvinnor som utsatts för sexualbrott. Med närmare 100 000 följare i sociala medier är hon en framträdande debattör i juridiska frågor.

Samtidigt är hon föremål för en utredning av Advokatsamfundet, som startades efter att Aftonbladet rapporterat om anklagelser om bland annat saltade fakturor.

I dubbelmordsfallet i Mantorp – där mördaren Edvin Gyllensvaan på onsdagen dömdes till livstids fängelse – har Massi Fritz företrätt mordoffrens anhöriga. För sitt jobb fakturerar hon totalt 718 000 kronor.

Massi Fritz kritiserade faktura

Elisabeth Massi Fritz faktura till Linköpings tingsrätt ser ut som följer:

482 377 kr avser arbete 354,95 timmar 

70 343 kr tidsspillan 

21 920 kr utlägg och 

143 659 kr mervärdesskatt.

Domstolen: "Synnerligen väl tilltaget"

Domstolen anser att antalet arbetstimmar Elisabeth Massi Fritz fakturerat – 354  – är "synnerligen väl tilltaget." Den begärda ersättningen om 482 000 kronor framstår "rent allmänt inte som rimligt", heter det vidare.

Massi Fritz beviljas i stället en ersättning om 306 000 kronor för 225 timmars arbete.

I sin räkning till tingsrätten, som lämnades in efter rättegången, skrev Massi Fritz:

”Med tanke på målets art, målsägandenas mående och situation har det varit nödvändigt att lägga ned den tid som redovisas.”

Ju närmare rättegången vi har kommit ju större har behovet hos målsägandena varit att få hjälp. Under huvudförhandlingen har jag verkligen fått stötta, hjälpa och samtidigt behövt koncentrera mig på målet.

Anne Ramberg: ”Kommer att titta på det”

Mantorpdomen kommer att ingå i Advokatsamfundets pågående utredning, bekräftar generalsekreteraren Anne Ramberg.

– Det förekommer en utredning i disciplinnämnden och därför vill jag inte kommentera den här domen, som jag inte heller har läst. Men vi kommer att titta på det här ärendet också, säger Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare och fortsätter:

– Pratar vi rent generellt så förekommer det att advokater får sina räkningar prutade. Regeln är att arvodena ska vara skäliga.

Anklagelser från tidigare medarbetare

I Aftonbladets granskning anklagar tidigare medarbetare Elisabeth Massi Fritz för att bland annat ha ställt orimliga krav på debitering och att uppmana sina anställda att ta "mer betalt."

I en kommentar till Advokatsamfundets utredning skrev Elisabeth Massi Fritz så här:

”De anklagelser som riktats mot mig om anställningsformer och debiteringsrutiner med mera är grovt felaktiga och jag är uppriktigt sagt förvånad.”

Kostnader för advokat och målsägandebiträde betalas i Sverige av staten.

Expressen har sökt Elisabeth Massi Fritz.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag