Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De undkom döden med en hårsmån – flydde in i butik

Först flydde människor i panik in i butiker längs Drottninggatan under terrordådet i fjol – sedan uppmanades de av polis att lämna city och ta sig norrut. Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS POLARIS IMAGES
Rakhmat Akilov med sin advokat Johan Eriksson i rättssalen i samband med att rättegången startade i februari. Foto: HELEN RASMUSEN
"Jag inser att livet inte rullar på som det brukade", säger en av kvinnorna under rättegången. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tre kvinnor tvingades fly in i klädbutiken Zara för att undkomma den skenande lastbilen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

De skulle ha en trevlig vistelse i Stockholm.

I stället hamnade kvinnan och hennes svägerskor mitt i terrormardrömmen – och tvingades fly undan lastbilen.

– Vi visste inte om vi skulle komma därifrån med livet i behåll, säger hon i rätten.

Det har nu gått ett drygt år. Det var den 7 april i fjol som Rakhmat Akilov enligt åklagaren skenade fram i en lastbil längs Drottninggatan i Stockholm, och slog otaliga människors liv i spillror.

Fem personer dog.

På tisdagen återupptogs den tre månader långa rättegången, efter lite mer än en veckas uppehåll. Flera målsägande hördes, alla på något sätt drabbade i attacken i hjärtat av Stockholm.

 

LÄS MER: Papusa, 84, redo att möta Rakhmat Akilov 

 

Tvingades fly från lastbilen på Drottninggatan

Tre av dem var i ett sällskap om fem, där alla tvingades fly in i klädbutiken Zara för att undkomma den skenande lastbilen. Bara någon sekund efter att de kommit innanför dörrarna dundrade lastbilen förbi.

De undkom med en hårsmån.

– Jag såg något stort, svart i ögonvrån och sedan bara sprang vi två-tre steg. Sedan svischade det förbi, säger en av kvinnorna under rättegången.

Betonglejonen täcktes med blommor efter terrorattacken i fjol. Länge efteråt kunde man se spår av dådet på Drottninggatan. Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Hennes första tanke var att kasta huvudet och bröstkorgen framåt, in genom dörren till Zara, för att skydda övre delen av kroppen.

– Jag tänkte att det är okej om den tar benen, vad det nu vara som kom farande, berättar kvinnan.

 

LÄS MER: Offrens egna ord om terrordådet 

 

Tumultartad inne i butiken

Hon var på besök i huvudstaden tillsammans med sina svägerskor. Men det som skulle vara en trevlig resa förbyttes snart till en mardröm.

– Vi visste inte om vi skulle komma därifrån med livet i behåll.

Inne på Zara utbröt tumult. Det gick rykten om skottlossning, och enligt kvinnan var det "fullkomlig panik". Hon och hennes svägerskor kände sig inte trygga, de var oroliga att någon skulle skjuta in genom fönstret.

De bestämde sig då för att fly ut bakvägen.

– Vi gick ut på baksidan och sedan sprang vi. In på ett fik, men där var det glasväggar så där ville vi inte vara, säger kvinnan.

 

LÄS MER: Rättegången mot Akilov – allt du behöver veta

 

Fick inte återvända till hotellet

Nästa kafé de flydde in på evakuerades, så till slut hamnade kvinnan och hennes svägerskor på en restaurang på Regeringsgatan. Där blev de sittande i flera timmar – deras hotell vid Centralstationen var avspärrat.

Stora delar av centrala Stockholm spärrades av efter terrordådet i fjol. Mängder av människor lyckades inte ta sig tillbaka till sina hotell. Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

En av svägerskorna berättar hur hon fick en mindre minneslucka när sällskapet kastade sig in genom entrén till Zara. Hon tror att alla fem räddades av att dörrarna stod öppna.

Kvinnan som var på besök i Stockholm med sina svägerskor berättar under rättegången också hur hon en stund efter terrordådet var rädd för höga ljud.

– Och jag låser om mig på ett annat sätt nu, och vill inte bli överraskad. Jag inser att livet inte rullar på som det brukade.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!