Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De slåss om toppjobbet – som hovrättspresident

Hovrättspresident Fredrik Wersäll går i pension nästa år.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Kandidat: Riksåklagaren Anders Perklev.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Kandidat: Petra Lundh, lagman Södertörns tingsrätt.
Foto: ADVOKATSAMFUNDET
Kandidat: Riksåklagaren Anders Perklev.
Foto: PRESSBILD

Svea hovrätts president Fredrik Wersäll slutar.

Nu vill Riksåklagaren Anders Perklev ta över.

– Det vore intressant för mig att fortsätta inom rättsväsendet och då i en annan funktion, säger Perklev, som i sin ansökan kallar jobbet "en viktig symbolfunktion."

Sedan 2008 har Fredrik Wersäll varit president för Svea hovrätt och därmed en av de högsta juristerna i Sverige. Hans röst har vägt tungt inte minst i debatter om olika brottmål.

Som i våras då han i Ekots lördagsintervju kritiserade polisen för att ha pekat ut bröderna Robin och Christian som skyldiga till mordet på Kevin i Arvika 1998.

– Enligt det svenska regelverket och alla internationella konventioner som handlar om mänskliga rättigheter, är man oskyldig, och ska betraktas som oskyldig, till dess att en domstol har lagt fram själva skuldfrågan. Det är i grunden inte polisens uppgift, sa han.

"Jag är glad att det är kvalificerade personer som anmält intresse men i övrigt lägger jag mig inte i överhuvudtaget", säger Fredrik Wersäll om sina potentiella efterträdare.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

I april nästa år fyller Fredrik Wersäll 67 år och går därmed i pension.

Det innebär att jobbet som Svea hovrätts president går att söka – för första gången sedan 1600-talet. Tjänsten har, liksom andra juridiska toppjobb, tidigare tillsatts genom att justitieministern har valt ut en lämplig kandidat.

– Jag är den 47:e presidenten och tjänsten har aldrig annonserats tidigare utan tillsatts på annat sätt, säger Fredrik Wersäll.


LÄS OCKSÅ: Kändisadvokaten Martin Cullberg säger upp sina anställda 


Riksåklagaren vill ta över

Riksåklagare Anders Perklev har sökt presidenttjänsten. I sin ansökan skriver Perklev – som tillträdde som riksåklagare samtidigt som Wersäll blev hovrättspresident 2008 – att han ser det som ett "naturligt steg" att söka och att uppdraget är "traditionstyngt och har en viktig symbolfunktion."

Svea hovrätt.
Foto: OLLE SPORRONG

"Samtidigt finns ett kontinuerligt behov av att se över och anpassa verksamheten i hovrätten för att möta nya och förändrade krav. Inom Svea hovrätt finns en utomordentligt hög kompetens samt en mycket hög grad av ansvarstagande och engagemang för uppgiften", står att läsa i ansökan.

– Nu vill jag söka mig till ett nytt uppdrag där jag kan ta tillvara på de erfarenheter jag fått under min yrkesverksamma tid, säger Perklev, som tidigare bland annat jobbat på Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Den som utmanar honom om toppjobbet: Petra Lundh, lagman på Södertörns tingsrätt. I sin ansökan lyfter hon fram hur Södertörn strävat efter att vara "en modern domstol i framkant".

Utmanas av Södertörns lagman

Som nästa Svea-president vill hon locka de bästa notarierna och "få dem att vilja bli domare" och jobba för ett ökat förtroende för Sveriges domstolar.

"Att på ett begripligt och öppet sätt kunna förklara för allmänhet och andra varför vi dömer som vi dömer och visa det fina och samhällsviktiga arbete som bedrivs i våra domstolar är avgörande för förtroendet", skriver hon.

– Hovrätten har otroligt viktiga uppgifter när det gäller kommunikation utåt och hela rättstillämpningen, säger Petra Lundh.

Fredrik Wersäll om sina potentiella efterträdare:

– Jag är glad att det är kvalificerade personer som anmält intresse men i övrigt lägger jag mig inte i överhuvudtaget. Jag tycker det är fel att ha synpunkter på sin efterträdare.

Ansökningstiden gick ut i slutet av september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.