Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De är Nordens mest jagade män – tre för mord i Sverige

Emil Amir Ingmanson som misstänks för bedrägerier på hundratals miljoner kronor klippte av sig fotbojan – och är nu spårlöst försvunnen.

Kristofers Kastellanoss knivmördade en man – men lyckades fly från fångtransporten.

Nu finns de med på den lista som polisens specialenhet Fast har satt ihop över de tolv mest jagade brottslingarna i Norden.

Bara timmar efter att Expressen publicerade bilderna lämnade en av männen över sig till polisen.

Den massiva utredningen kring fondbolaget Falcon Funds har pågått i över två år. När polisen slog till mot företaget hade två miljarder av pensionsspararnas pengar försvunnit. I dag är fortfarande 800 miljoner kronor borta.

En av nyckelpersonerna i härvan är Emil Amir Ingmanson, 41, som misstänks för en rad fall av bedrägerier.

Ingmanson – eller Max Serwin – som han heter efter ett namnbyte är bosatt i London och greps på flygplatsen Heathrow redan i slutet av förra året till följd av en svensk efterlysning.

Så tipsar du Fast-gruppen

Tips kan lämnas direkt till Fast-gruppen på telefonnummer 010 563 55 40 alternativt FAST@polisen.se.

Medan processen att få honom utlämnad till hemlandet Sverige pågick försattes han på fri fot, med elektronisk fotboja och anmälningsplikt.

I början av november kallade brittisk domstol till förhandling för att meddela sitt beslut om utlämningen.

Men Ingmanson dök aldrig upp.

Emil Amir Ingmanson klippte av sig fotbojan

I stället hade han klippt av sig fotbojan och flytt. Sedan dess är han spårlöst försvunnen.

Nu är Emil Amir Ingmanson ett av tolv namn på en ny lista där de nordiska polismyndigheterna gör en gemensam kraftsamling. I Sverige leds arbetet av Fast-gruppen, en enhet inom polisens Nationella operativa avdelning (NOA) som är specialiserad på att lokalisera och gripa efterlysta brottslingar.

– Vår teori är att Ingmanson inte är i vår närregion, men att det finns människor både i Sverige och i våra grannländer som har insyn i var han befinner sig, säger en inspektör på Fast-gruppen.

Fem av de tolv personerna på listan var efterlysta av svensk polis.

– Förutom Ingmanson, som tillskansat sig astronomiska summor pengar, så handlar det om människor som misstänks för eller är dömda för grova våldsbrott, säger inspektören.

Max Serwin (tidigare Emil Amir Ingmanson)Foto: Polisen

Man överlämnade sig efter Expressens publicering

När polisen släppte listan på fredagen fanns en svensk man i 35-årsåldern med, som efterlyst i Finland för grovt narkotikabrott och grov vårdslöshet i trafik.

Under fredagskvällen stod Expressen i mejlkontakt med en person som uppgav sig för att vara svensken. Denne påstod då att han var på väg till polisen i Falun för att överlämna sig.

Klockan 22 kunde polisen bekräfta att mannen gripits på angiven plats. 

– Han överlämnade sig själv frivilligt till polisen i Falun när han såg sig själv i Expressen. De efterlysta som är smarta väljer ofta den lösningen i stället för ett liv på flykt, säger en inspektör på Fast-gruppen.

– Arbetet med de övriga elva går vidare och ett antal av dem räknar vi med att fånga in framöver. Tips kommer in om flera av dem i Sverige, Finland och Danmark som vi nu arbetar vidare med.

Tre jagas för mord i Sverige

Att Fast-grupperna i de nordiska länderna nu går samman och gör en gemensam ansträngning är ett strategiskt beslut grundat i hur man sett att brottslingar agerat i tidigare fall, där en betydande andel efterlysta personer har gömt sig i grannländerna.

– Bland svenskarna är Norge populärt. Även Danmark, som också är en genomfartsled till kontinenten. Gemensamt för de här tolv personerna är att det finns information om att de antingen befinner sig i eller att de har kontaktnätverk i något av de nordiska länderna, säger inspektören.

Förutom Ingmanson är följande personer uppsatta på listan av svensk polis:

Kristofers Kastellanoss, 25

I november förra året högg Kristofers Kastellanoss ner en annan man med en kockkniv i samband med ett bråk i Tullinge utanför Stockholm. Mannen fick bland annat ett hugg i halsen och avled. Kastellanoss är dömd till 14 års fängelse för mord.

I somras lyckades Kastellanoss rymma i samband med en fångtransport. När transporten stannade för en kisspaus i Laxå lyckades rymlingen frigöra sig från vakterna och flydde upp i skogen, med handfängsel. Sedan dess har han varit försvunnen.

– Jag vill inte ange något exakt land, men vi tror att han befinner sig i närregionen, säger en inspektör på Fast-gruppen.

 

Kristofers KastellanossFoto: Polisen

Jani Kellokumpu, 37

Var inblandad i sin första dödsolycka i juli 2014 i Haparanda kommun. Med 1,53 promille alkohol i blodet tappade han kontrollen över fordonet – vilket resulterade i en krasch där hans pappa slungades ur bilen och omkom. För det dömdes Kellokumpu till två års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död.

Nu är han häktad i sin frånvaro misstänkt för dråp och försök till dråp för en andra vansinneskörning på samma väg, som skedde 2016. Kellokumpu ska ha varit kraftigt påverkad och kört in i en lastbil, vilket ledde till att en person avled och en person skadades allvarligt.

– Vi vet att han vistas i norra Sverige och i Finland. Han rör sig över gränsen. Det är naturligtvis viktigt att få in honom så att inte fler blir lidande av hans vansinneskörningar under påverkan, säger en inspektör på Fast-gruppen.

Jani KellokumpuFoto: Polisen

Amim Boali, 26, och Wael Ben Abdullah, 25

De två männen är häktade i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkta för mordet på juldagen 2014, där en man sköts till döds i en föreningslokal i Malmö efter en konflikt om pengar.

När polisen fick upp spåret efter de två männen hade de redan lämnat Sverige. Under tiden som efterlysta har Wael Ben Abdullah kunnat spåras, på adressnivå, till Tunisien men bristen på utlämningsavtal mellan landet och Sverige satte då käppar i hjulet för ett gripande.

– Det var längesen och var de finns i dag vill vi inte riktigt berätta huruvida vi har information om. Det här är två personer som har kontaktnätverk i våra grannländer där vi hoppas få tips om var de finns för tillfället, säger inspektören på Fast-gruppen.

Wael Ben AbdullahFoto: Polisen

 

Amim BoaliFoto: Polisen

Fast-gruppen har satt samman listan i hopp om att få information från allmänheten som kan leda till att de listade personerna grips.

– Tips från allmänheten är ovärderliga i just de här ärendena, de behövs lokalisera de här personerna, säger inspektören

Samtliga namn på listan över Nordens mest jagade är:

Janne Petteri Tranberg

Född: 1974

Längd: 180 cm

Nationalitet: Finland

Internationellt efterlyst av Finland för att avtjäna 649 dagars fängelse samt för åtal om skattebrott i 25 fall.

Janne Petteri TranbergFoto: Polisen

Mike Soldier (tidigare Mertsi Allan Isberg)

Född: 1985

Längd: 179 cm

Nationalitet: Finland

Internationellt efterlyst av Finland för att avtjäna 1 350 dagar i fängelse, bland annat för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Mike Soldier (tidigare Mertsi Allan Isberg)Foto: Polisen

Sammy Markus Mäenpää (tidigare efternamnen Tuikka och Friman)

Född: 1973

Längd: 168 cm

Nationalitet: Finland

Internationellt efterlyst av Finland för att ha rymt under en permission. Har 1 724 dagars fängelse kvar att avtjäna, för bland annat dråp och vapenbrott.

Sammy Markus Mäenpää (tidigare efternamnen Tuikka och Friman)Foto: Polisen

Ville Tapani Lehmusmetsä

Född: 1982

Längd: 172 cm

Nationalitet: Finland

Internationellt efterlyst av Finland för att avtjäna 2 707 dagar i fängelse. Dömd för bland annat grovt narkotikabrott.

Ville Tapani LehmusmetsäFoto: Polisen

Amin Qatra

Född: 1989

Längd: 178 cm

Nationalitet: Afghanistan

Internationellt efterlyst av Danmark för mord i Vejle i juni 2016 där han misstänks ha skurit halsen av brottsoffret, som kort därefter avled.

Amin QatraFoto: Polisen

Mohamad Ahmed Hassan

Född: 1983

Längd: 190 cm

Nationalitet: Somalia

Internationellt efterlyst av Danmark för mord i Brönshöj i augusti 2009 där han misstänks ha knivskurit en person till döds.

Mohamad Ahmed HassanFoto: Polisen

Max Serwin (tidigare Emil Amir Ingmanson)

Född: 1977

Längd: 175 cm

Nationalitet: Sverige

Internationellt efterlyst av Sverige för ett antal grova bedrägerier kopplade till Falcon Funds-härvan där miljardbelopp försvann från svenska pensionssparare. Klippte av sig sin fotboja i början av november och är sedan dess på rymmen.

Jani Kellokumpu

Född: 1981

Längd: 181 cm

Nationalitet: Sverige

Internationellt efterlyst av Sverige för dråp och försök till dråp i samband med en bilkrasch i Haparanda 2016, där Kellokumpu körde påverkad. Är tidigare dömd för en liknande dödsolycka.

Kristofers Kastellanoss

Född: 1993

Länd: 177 cm

Nationalitet: Sverige

Dömd till 14 års fängelse för mord efter att ha knivhuggit en man till döds i samband med ett bråk i Tullinge utanför Stockholm i november 2017. Rymde från en fångtransport i Laxå den 12 juli 2018.

Amim Boali

Född: 1992

Längd: 172 cm

Nationalitet: Algeriet

Internationellt efterlyst av Sverige för mordet på en man i samband med en skjutning i en föreningslokal i Malmö på juldagen 2014.

Wael Ben Abdullah

Född: 1993

Längd: 167 cm

Nationalitet: Libyen

Internationellt efterlyst av Sverige för mordet på en man i samband med en skjutning i en föreningslokal i Malmö på juldagen 2014.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.