Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De är gängkrigens oskyldiga offer

Ahmed Obaid, 16, mördades i Malmö.
Foto: Privat
Daniel Cuevas Zuñiga dödades av en handgranat. Här är han tillsammans med sin hustru Wanna Soisaeng.
Foto: Privat
Luna Mandic, 4, sprängdes efter fisketuren
Foto: PRIVAT
Yuusuf Warsame, 8, dog i handgranatsexplosion.
Foto: Privat
Petar Petrovic, 20, sköts ihjäl när han tittade på fotboll.
Foto: Privat

Daniel, 63, sprängdes ihjäl när han plockade upp en handgranat i Vårby gård. 

En utbytesstudent träffades av kulor när en man öppnade eld inne på en pizzeria i Uppsala. 

Dödsskjutningarna är på rekordnivåer – och gängvåldet har fortsatt att drabba oskyldiga 2018. 

Justitieminister Morgan Johansson ser allvarligt på utvecklingen – men bedömer att antalet skjutningar kommer minska i år. 

– Jag är väldigt förhoppningsfull om det, därför att polisen får nu mycket starkare verktyg till sitt förfogande, säger han. 

När polisen gjorde bokslut för antalet skjutningar 2017 summerades antalet skjutningar till 320 stycken. Minst 43 var dödliga – en bra bit över 2016 års dödssiffra: 30. Totalt skadades 140 personer. 

Lejonparten av skjutningarna rör uppgörelser mellan kriminella – ofta från gängmiljöer. Men de sker på allmän plats och flera utomstående har under de senaste åren skadats och mördats. Polisen har i flera rapporter varnat för att fler oskyldiga riskerar att falla offer för uppgörelserna. 

– I dag skjuter man mer urskillningslöst, tre magasin i stället för tre skott, kommenterade Patrik Hertzman, förste forensiker och vapenundersökare på Nationellt forensiskt centrum, polisens årssammanfattning.

Polisen har mobiliserat mot den organiserade brottsligheten, illegala vapen och det pågår simultant större insatser i Stockholm och i Uppsala. Men sedan årsskiftet har fyra nya dödsskjutningar inträffat. 


Så många dog i skjutningar år för år

2011: 17

2012: 17

2013: 26

2014: 28

2015: 33

2016 – 30

2017 – 43

Källa: Brå

Utbytesstudent i skjutning på pizzeria

Minst två personer har fallit offer för grovt våld som var avsett för någon annan: Daniel Cuevas Zuñiga, 63, dog när han plockade upp en handgranat i Vårby gård centrum den 7 januari. En vecka senare, den 12 januari, skadades en utbytesstudent i ett mordförsök på en pizzeria i Uppsala. Polisens teori är att skyttens mål var en annan man som också skadades i skottlossningen. 

– Allt talar för att studenten olyckligtvis hamnat i skottlinjen. Med alla skjutningar som vi haft, så har vi ju befarat att förr eller senare hamnar en oskyldig i skottlinjen och det tycks vara fallet här, säger Anne Sjöblom, kammaråklagare i Uppsala. 


LÄS MER: Daniel, 63, sprängdes ihjäl av handgranaten


Utbytestudent sköts på pizzeria i Flogsta

Den 12 januari larmas polis om en skottlossning på en pizzeria i Flogsta i Uppsala. Två personer har träffats av kulor. Ett av offren är en utbytesstudent i 20-årsåldern från Nederländerna. Studenten kom till Sverige bara timmar före skottlossningen. 

Det andra offret är känt av polisen sedan tidigare och har suttit anhållen misstänkt för att ha anstiftat mordet på en man i 40-årsåldern utanför en hamburgerrestaurang i Boländerna i april. En 19-åring är häktad misstänkt för mordförsöken. 

– Allt talar för att studenten olyckligtvis hamnat i skottlinjen. Med alla skjutningar som vi haft, så har vi ju befarat att förr eller senare hamnar en oskyldig i skottlinjen och det tycks vara fallet här, säger Anne Sjöblom. 

På dagen ett år innan Flogsta-skjutningen sköts 16-årige Ahmed Obaid ihjäl vid en busshållplats vid Amiralsgatan i Malmö. Han hade nyligen börjat på gymnasiet och drömde om att bli läkare. Ahmeds kusin Housam Abbas är bedrövad över att ha förlorat sin släkting. 

– Det är en smärta som aldrig kommer läka. Det gör ont fortfarande. Vi minns honom varje dag. Ahmed var en vanlig kille. Det kan bli vem som helst nästa gång. Du, jag, vem som helst. 

Ahmed Obaid, 16, mördades i Malmö.
Foto: PRIVAT

Ett år efter mordet är ingen gripen. Polisens teori är att skotten var avsedda för en annan person. Housam Abbas är kritisk till hur polisutredningen skötts.

– Jag har alltid varit på polisens sida. Men just nu ser jag ett stort misslyckande i polisens arbete. Vi har märkt så många brister det när det gäller Ahmeds fall, säger han. 

Housam trycker på att polisen inte hittade de sex kulor som dödade hans kusin förrän tre veckor efter mordet. Polisen hade även problem med att komma in i Ahmeds mobil. 

– Vi har varit jättesamarbetsvilliga, vi har berättat allt vi vet och försökt komma på vad koden kan vara. Men de skäller bara på varandra, på politiker, på folk som inte vittnar. Men polisen tar inte själva det här på allvar. Hade de gjort det hade de hittat kulorna direkt och mobilen kunde de ha öppnat med Ahmeds fingeravtryck. 

Housam Abbas sörjer sin kusin Ahmed, 16.
Foto: JENS CHRISTIAN

Mordutredningen riskerar nu att bli ett så kallat cold case. Expressen har sökt åklagaren för en kommentar. Biträdande polismästare Mats Karlsson säger till Sveriges Radio att det finns personer som vet mer, men som inte vill berätta vad som hänt. 

– Allt är ju gjort som kan göras utifrån den information som finns. Men medan vi pratar nu kan det ju inkomma tips som pekar ut något nytt som gör att vi måste agera, säger han till P4 Malmöhus.

"Varje mord ska hanteras som ett terrordåd"

En 23-åring var initialt misstänkt för inblandning i mordet, men misstankarna skrevs av och han betraktades som vittne i utredningen. 23-åringen som själv levde med en hotbild sedan tidigare mördades i mars. 

– Jag har alltid tänkt att de här morden är mellan kriminella. Jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle drabba någon som stod nära mig. Oskyldiga mördas och jag tycker att varje mord ska hanteras som ett terrordåd. Ingen har rätt att mörda någon och komma undan med det. De som mördade Ahmed är på fri fot, säger Housam. 

Housam har tillsammans med anhöriga till andra brottsoffer besökt justitieminister Morgan Johansson och fört fram krav på tuffare lagar och mer kameraövervakning.

– Jag tycker inte att det görs tillräckligt och kan inte låta bli att undra: när kommer nästa misstag från kriminella att ta livet av en oskyldig? säger Housam.   

Justitieminister Morgan Johansson.
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT NYHETSBYRÅN

Lagstiftningen för vapenbrott har sedan deras möte skärpts. Men antalet skjutningar – och oskyldiga som skadats har fortsatt under 2017 och början på 2018. Justitieminister Morgan Johansson bedömer att polisen nu kommer vända den negativa trenden med skjutningar på allmän plats.   

– Jag är väldigt förhoppningsfull om det, därför att polisen får nu mycket starkare verktyg till sitt förfogande. Den 1 januari skärpte vi minimistraffen för de grova vapenbrotten. Det innebär inte vara att de döms hårdare, utan det innebär också häktningspresumtion. Tas du med ett vapen på stan, så släpps du inte i väntan på rättegång utan du blir häktad och därmed borta från gatorna, säger han till Expressens reporter Nicole Fältlöv-Amiri. 

Daniel Cuevas Zuñiga tillsammans med sin hustru Wanna Soisaeng.
Foto: Privat

Trots lagskärpningen har gängvåldet fortsatt skörda offer. Daniel Cuevas Zuñiga, 63, dog när han plockade upp en handgranat i Stockholmsförorten Vårby gård. Änkan Wanna Soisaeng, 45, var med och skadades själv i explosionen. 

– Jag undrar verkligen hur en sådan här sak kunde ske. Jag är fortfarande chockad, jag kan inte riktigt beskriva hur jag känner för Sverige efter det som har hänt, säger hon till Expressens Michael Töpffer. 

Polisen misstänker att granaten inte var avsedd för Daniel och har efterlyst vittnen till en skottlossning som inträffade i området natten före explosionen. 

Hur stor är faran för oskyldiga att falla offer för gängvåldet? 

– Den är väldigt liten, därför att de här gängkriminella har sina mål. De har inget intresse av att ge sig på någon annan. Men samtidigt finns risken alltid där, att man råkat befinna sig på fel ställe vid fel tidpunkt. När antalet skjutningar ökar, då ökar också risken även om den är liten, säger Morgan Johansson. 

Luna Mandic.
Foto: PRIVAT

Luna, 4, sprängdes efter fisketuren

Den 12 juni 2015 åkte fyraåriga Luna Mandic bil tillsammans med sin pappa och ytterligare två män. De hade varit och fiskat. Vid rondellen intill brandstationen i Torslanda sprängdes bilen i luften. Männen i bilen dog direkt. Luna fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda och hon avled dagen därpå. 


Lunas mamma har tidigare berättat att fyraråringen älskade Disney-karaktären Elsa och att dricka O'boy. 


– Hon var en smart och glad flicka. Hon var ett väldigt bestämt barn och tyckte om att leka ute med sina kompisar. Hennes största idol var Elsa från Disneyfilmen Frost. Vi brukade kalla henne Elsa ibland, har mamman Dusica Perovic sagt.


I den sprängda bilen färdades en känd gängprofil i Göteborg. Polisen misstänker att en grupp på cirka åtta personer varit med i planeringen av sprängdådet. 


Tre män har suttit anhållna misstänkta för sprängningen, men ingen har dömts eller sitter i nuläget frihetsberövad för morden. En man som varit misstänkt i utredningen har dött. 

– Vi har inte tillräckligt för ett åtal och vi är inte nära ett åtal i nuläget. Det är många inblandade. I vart fall en av dem finns inte heller kvar i livet. Det eviga problemet i de här gängkonflikterna är att ingen vill prata, det är många som vet om vad som har hänt men som inte vill prata. Ibland av förståeliga skäl, för att man är rädd för det kan en hotbild, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

LÄS MER: Man som misstänkts för mord på Luna, 4, har släppts

Yuusuf Warsame.
Foto: Privat

Yuusuf, 8, dog i handgranatsexplosion

Åttaårige Yuusuf Warsame var den 22 augusti 2016 på besök hos släktingar i Biskopsgården, Göteborg, när någon kastade in en handgranat i lägenheten. Yuusuf dog i den kraftiga explosionen och polisen kopplade snabbt samman sprängdådet med de brutala morden på Vår krog och bar 2015. En av de dömda gärningsmännen var skriven på adressen och  

Yusuuf bodde i Birmingham och hans pappa flög till Göteborg för att begrava sin son.

– Han var en underbar pojke, ett vackert barn, berättade Abdiwahid Warsame efter mordet. 

I februari 2017 dog den huvudmisstänkte för sprängdådet. Ingen har fällts för sin inblandning i mordet på Yuusuf Warsame. 

– Där jobbar vi efter att de har varit flera gärningspersoner. En av dem misstänkta är död, men vi lägger inte ner de här fallen. Vi har vissa omständigheter som vi jobbar vidare med under 2018, säger kammaråklagare Stina Lundqvist. 


Petar Petrovic.
Foto: Privat

Petar, 20, sköts ihjäl när han tittade på fotboll

Petar Petrovic, 20, var på Vår krog och bar i Göteborg den 18 mars 2015 när tre maskerade män stormade krogen och öppnade eld med automatvapen. Petar skulle se på Champions League-slutspelet och äta en bit mat med en kompis. Gärningsmännen var där för att skjuta ihjäl medlemmar i ett annat kriminellt nätverk. 


Petar – som såg fram mot en utbildning i datavetenskap i London – sköts troligen ihjäl av ren tillfällighet.


– Alla kände honom som den jättegoa killen. Han var väldigt skötsam och hjälpsam. Han har aldrig haft några problem. Vi har aldrig haft några problem, har hans mamma tidigare berättat. 


Fem män har dömts för sin inblandning i morden på Vår krog och bar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.