David Idrissons förändring – från snickare till terroråtalad

David Idrisson åtalas för förberedelse till terroristbrott.
Foto: Polisen / Polisen
David Idrissons försvarare säger: ”När det gäller kemikalierna, som är i centrum, så har han lämnat en fullgod och detaljerad förklaring till hur de har kommit i hans besittning. Det har skett ofrivilligt.”
Foto: Polisen

David Idrisson, 46, drev snickerifirma och planerade för att bygga ett 200 kvadratmeter stort lyxhus i Strömsund. 

Men efter flera månaders spaning slog polisens nationella insatsstyrka till mot hans fastighet  –  och hittade hundratals kilo kemikalier som kan användas för att tillverka sprängmedel. 

Nu misstänks han, tillsammans med flera andra män, ha planerat terrordåd mot Sverige.

För tio år sedan kom Farkhod Tashmukhamedov Ghulamovich till Sverige som kvotflykting från Uzbekistan. Han sade sig vara förföljd av uzbekiska myndigheter och fick så småningom permanent uppehållstillstånd i Sverige.

I Sverige bytte han namn till David Idrisson. Här lärde han sig språket, etablerade sig som snickare och målare med egen firma. Så småningom bosatte han sig i Strömsund tillsammans med sin familj.

Där köpte åttabarnsfadern loss en tomt. Drömmen var att bygga ett lyxhus i den jämtländska tätorten.

– Han tänkte bygga en lyxvilla, inte något som finns i Strömsund. Behövs både pengar och tid, säger hans son i förhör.

I förhör berättar David Idrisson, 46, själv om sin vision: Ett tvåvåningshus på 200 kvadratmeter, med ytterligare 100 kvadratmeter för ett rymligt garage.

De senaste åren har Idrisson stött på flera motgångar. I förhör uppger flera släktingar att han avregistrerat sin snickarfirma efter att han hamnat i ekonomiska bekymmer med Skatteverket. Tidigare under 2018 blev han också belagd med utmätning av lös egendom.

När polisens nationella insatsstyrka slog till mot fastigheten i Strömsund på valborgsmässoafton rullades en annan, betydligt mer allvarlig, verklighet upp.

Åtalas för förberedelse till terroristbrott 

På platsen hittades hundratals kilo kemikalier som kan användas för att tillverka sprängmedel. Åklagare menar att kemikalierna, som var uppställda i tunnor, var planerade att användas vid ett kommande terrordåd.

Razzian var resultatet av flera månaders spaning och avlyssning utförd av Säkerhetspolisen.

I samband med tillslaget greps David Idrisson. Redan i polisbilen började han bekänna extremistiska sympatier. I ett PM upprättat av en polisman står:

"David uppgav då att han har laddat ner filmer och bilder om IS och att David sympatiserar med IS i vissa saker".

De åtalade männen ska ha skaffat en gasmask, en gasmaskväska, ett gasmaskfilter, ett hölster, ett par knäskydd, två bajonetter och fyra par stridshandskar.
Foto: Polisen

Sedan dess har Idrisson suttit häktad. Förra veckan väckte åklagare åtal mot honom, 30-årige Bakhtiyor Umarov och 39-årige Atabek Abdullaev. Trion åtalas för förberedelse till terroristbrott och för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten.

Ytterligare tre män åtalas i samma mål för finansieringsbrottet.

Skickar pengar till terrorist

Bland de sex åtalade placerar flera omständigheter David Idrisson i centrum av grupperingen.

I utredningen finns flera chattloggar där Idrisson står i kontakt med en uzbekisk IS-terrorist, av Säpo utpekad som en man som går under namnen Abu Nuwa al-Uzbeki samt Botir Yusupov.

Idrisson skickar pengar till terroristen, och ber samtidigt om råd. De två chattar med kodord när Idrisson ber om hjälp med att hitta en "bilmekaniker".

"Storebror de bästa mekanikerna finns ju hos er", svarar mannen och fortsätter:

"Eller behöver du någon som kan dekorera bilen när man ska åka och genomgå vigsel?"

Idrisson svarar:

"Ja, till bröllopet"

Terroristen, som uppges vara på plats i Syrien vid tillfället, skriver då:

"Storebror om du vill så kan jag skicka dig en video som lär ut om hur man dekorerar bilen och jag kommer även ta kontakt med vissa bröder som sysslar med att dekorera bilar inför vigseln om Gud vill". 

Männen nekar till alla anklagelser om terrorbrott. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.