Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

David Idrisson, 46, släpps ur häktet i väntan på dom

David Idrisson, 46, släpps ur häktet i väntan på sin dom i hovrätten. Foto: Polisen / Polisen

David Idrisson, 46, dömdes av tingsrätten till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott. 

Domen överklagades och nu släpps David Idrisson ur häktet i väntan på hovrättens dom, skriver Ekot. 

David Idrisson, 46, planerade ett IS-attentat i Sverige och Mall of Scandinavia och Stockholms centralstation har pekats ut som möjliga måltavlor. 

Tingsrätten dömde honom till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terroristbrott och finansiering av särskilt allvarlig brottslighet. Han frikändes från ett fall av finansiering liksom för ringa narkotikabrott.

Tingsrättens sammanvägda bevisbedömning resulterar i att det är styrkt att David Idrisson har skaffat, förvarat, transporterat och sammanställt 560 kg kalciumhypoklorit, 100 kg kaliumhydroxid och 50 liter svavelsyra 96 % med uppsåt att utföra en sprängning i Sverige i IS:s namn”, stod det i domen. 

David Idrisson överklagade domen till hovrätten som kommer meddela sitt beslut den 12 juni. 

David Idrisson, 46, släpps ur häktet

Men fram till dess är David Idrisson en fri man – efter att ha släppts ur häktet, skriver Ekot.  

I måndags avslutades rättegången i Svea hovrätt och hovrättslagman Ragnar Palmqvist uppger för Ekot att domstolen hävt häktningen. Anledningen är att man inte anser att det inte längre finns skäl för att han ska sitta frihetsberövad. 

I tingsrätten dömdes fem av de sex åtalade männen för någon form av brottslighet. Bakhityor Umarov fick sex månaders fängelse för finanseringsbrott, liksom en 34-årig man. 

En 24-åring fick fyra månaders fängelse för samma brott. Atabek Abdullaev döms för brukande av falsk urkund men frikänns på de andra punkterna.