Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel, 63, sprängdes ihjäl av handgranaten

Daniel Cuevas Zuniga dödades av en handgranat i Vårby gård. Här tillsammans med hustrun Wanna Soisaeng, 45.
Foto: Privat
Daniel Cuevas Zuniga dödades efter att en handgranat som han plockat upp från marken plötsligt exploderade.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Händelsen inträffade vid tunnelbanan i Vårby gård i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Daniel Cuevas Zuniga dödades när en handgranat han hittade på marken i Vårby gård i Stockholm förra söndagen plötsligt exploderade.

Nu berättar hans hustru Wanna Soisaeng, som var med vid tillfället och själv skadades, om ögonblicket efter explosionen.

– Jag såg honom ligga där, bara några meter ifrån mig. Jag försökte ta mig fram till honom men några poliser hindrade mig. De ville inte att jag skulle se hur svårt sargad hans kropp var, säger hon och berättar att hennes syn på Sverige som ett fridfullt land nu har förändrats.

Sprängdådet förra söndagen i Stockholmsförorten Vårby gård kom att helt omkullkasta tillvaron för Wanna Soisaeng, 45.

Hennes make Daniel Cuevas Zuniga, 63, hade jobbat nattskift på ett äldreboende och kom hem vid niotiden på morgonen. De drack kaffe tillsammans innan de bestämde sig för att cykla ned till en butik i närheten för att panta burkar.

Det var på vägen tillbaka som explosionen inträffade.

– Jag cyklade framför honom. Plötsligt såg jag något på marken och jag fick styra runt för att inte köra på det. Sedan vände jag mig om till Daniel, pekade och sa ”Titta, det ser ut som en leksak”, säger hon och berättar att hon cyklade vidare. Men bara några meter senare märkte hon att hennes make inte längre var strax bakom henne. Hon stannade och vände sig om, och fick då se hur Daniel Cuevas Zuniga stannat sin cykel vid föremålet, och hur han böjde sig ner för att plocka upp det.

Då skedde explosionen.

– Jag träffades av splitter och slogs omkull av tryckvågen, berättar Wanna Soisaeng.

Daniel Cuevas Zuniga tillsammans med sin hustru Wanna Soisaeng.

Stoppades av polis: "Jag var i chock"

Därefter är minnesbilden fragmentarisk.

Nästa sak hon minns är hur hon vände sig om och fick se sin älskade make ligga dubbelvikt på marken. När hon trots sina egna smärtor försökte krypa till honom blev hon stoppad av två poliser.

– De drog mig bort från honom. Jag försökte göra motstånd för att ta mig till honom men de hindrade mig. Jag var i chock. Jag gjorde allt för att se min älskade en sista gång. Han låg bara några steg bort, men ändå nådde jag inte fram till honom, förklarar hon.


LÄS MER: Expertens teori om misstänkta handgranaten i Vårby gård 


Hon fördes till sjukhus där det konstaterades att hon träffats av splitter på sju ställen i kroppen. Men hon behövde aldrig opereras och hon fick snart lämna sjukhuset.

För hennes man gick det sämre. Han avled av skadorna.

– Jag och Daniel hade en så fin tid tillsammans, vi hade det så bra ihop, och plötsligt var han bara borta, berättar Wanna Soisaeng.

Wanna Soisaeng berättar att polis på plats stoppade henne från att se sin make: "Han låg bara några steg bort, men ändå nådde jag inte fram till honom."
Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Daniel hade inga ovänner"

Hon berättar att hon inte tror att någon ville döda hennes make. Han hade inga fiender eller var osams med någon. 

– Jag kan utesluta att han var måltavla för ett attentat. Han kände många i grannskapet och längs cykelvägen. Han kände jättemånga. Han var aldrig osams med någon, säger hon och fortsätter: 

– Daniel hade inga ovänner. Han var en lättsam, glad och omtyckt person. Han var så vänligt mot alla och ville ingen något ont.

Wanna Soisaeng berättar att händelsen har så många frågetecken som hon inte fått svar på.

– Jag kunde aldrig tro att det var ett vapen som låg där. Hur kunde en handgranat ligga där på cykelvägen? Var det medvetet? Jag kan inte förstå hur den hamnade där, säger hon.


LÄS MER: Elitstyrka ska utreda explosion i Vårby gård 


Wanna Soisaeng kommer ursprungligen från Thailand. Hon kom till Sverige första gången som turist på ett tremånadersvisum för att hälsa på en vän. Det var för åtta år sedan. Då lärde hon känna Daniel Cuevas Zuniga.

De blev kära och de bestämde sig för att flytta ihop. Väl tillbaka i Thailand hjälpte han henne med att få uppehållstillstånd i Sverige och hon var snart tillbaka här. För fem år sedan gifte de sig. I Sverige har Wanna Soisaeng jobbat med thaimassage.

En ljusmanifestation hölls i Vårby gård till minne av Daniel Cuevas Zuniga.
Foto: JOHAN HALLSNÄS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wanna Soisaengs bild av Sverige har förändrats

Efter det som skett vet hon inte om hon vill bo kvar i Sverige. Hennes chef på massagesalongen har ställt upp och hjälpt henne i sorgen. Hon har också fått hjälp av personalen på den thailändska ambassaden. Men Wanna Soisaeng vet inte om stödet räcker för att stanna. 

– Min syn på Sverige har förändrats. Jag undrar verkligen hur en sådan här sak kunde ske. Jag är fortfarande chockad, jag kan inte riktigt beskriva hur jag känner för Sverige efter det som har hänt, säger hon och fortsätter: 

– Jag är fortfarande rädd när jag får syn på saker och föremål som ligger på marken. Jag vill bara fly därifrån. Jag är helt traumatiserad.


LÄS MER: Skottlossning – timmar innan dödsexplosionen 


Hon beskriver sin tid i Sverige tillsammans med maken som underbar. 

– Han var så snäll och omtänksam, jag älskade verkligen honom, säger hon och berättar att de båda tillsammans flera gånger besökt hennes familj i Thailand, i provinsen Kanchanaburi, runt två timmar med bil väster om huvudstaden Bangkok.

Sista gången var i somras. Då deltog de i begravningsceremonin för hennes bror och far som båda avlidit.

– Då sade Daniel till mig att när han själv dör så vill han att hans aska ska placeras i en urna intill deras. Så det ska jag göra nu. Jag ska ta med askan från min älskade Daniel till Thailand och vår familjegrav, för att hans önskan ska gå i uppfyllelse, säger Wanna Soisaeng.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.