Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Clark Olofsson om nya livet när han släpps ur fängelset

Fängelsestraffet, som Clark Olofsson dömdes till för nio år sedan, löper ut 2022 men redan om en dryg månad har han möjlighet att bli villkorligt frigiven.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Vorstanstalten i Bryssel, där Clark Olofsson sitter fängslad.
Foto: Kim Malmgren
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Foto: KRISTOFER SANDBERG

BRYSSEL. Ökände brottslingen Clark Olofsson, 71, vädrar frihet för första gången på ett decennium.

Han är dömd för flera av Sveriges mest uppmärksammade brott och har tillbringat stora delar av sitt liv i fängelse.

Snart friges han från ett straff för grovt narkotikabrott och vill då leva ett vanligt liv.

Och han vill återförenas med sina barn.

– Jag har inga som helst problem med anpassning eller återanpassning, säger han.

Många svenskar, de är troligen runt 50 år eller äldre, minns Clark Olofsson för bankrån på 60-talet och rader av andra grova brott.

Clark Olofssons kumpan Gunnar Norgren sköt ihjäl en polisman under ett inbrott 1966. När Clark, som han är mest känd som, utan efternamn, greps efter detta sköt han en polisman i axeln och dömdes till åtta års internering.

1973 satt Clark Olofsson i fängelse när Janne Olsson tog gisslan på Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm Janne Olsson krävde att Olofsson skulle komma dit. 

Clark Olofsson fördes dit och var kvar i sex dagar och det blev förstås känt som Norrmalmstorgsdramat.

Han är också dömd för att ha spelat en viktig roll i tre knarkligor sedan mitten av 80-talet.

I dag avtjänar han ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott inne på Vorstanstalten i Belgiens huvudstad Bryssel.

Expressen har träffat honom inne på anstalten. I den första intervjudelen som publicerades tidigare i april sammanfattade Clark Olofsson sitt kriminella liv: Han har levt på en knivsegg, anser att haft "skitkul" men han ångrar ingenting. 

Clark Olofssons plan efter frigivningen är att bosätta sig hos en släkting i Malmö.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Fängelsestraffet, som han dömdes till för nio år sedan, löper ut 2022 men redan om en dryg månad har han möjlighet att bli villkorligt frigiven.

– Jag kommer "hit the ground running". Jag har inga som helst problem med anpassning eller återanpassning, säger han.

Blir detta ditt sista fängelsestraff?

– Ja det hoppas jag innerligt. Jag kan nästan säga det, svarar han.

Inlåst sedan 2009

Olofsson, som blev känd för det svenska folket redan som tonårig bankrånare, har hunnit bli 71 år gammal. Sedan domen 2009 har han suttit konstant inlåst, utan permissioner.

Tänker du på åldrandet?

– Så länge kroppen fungerar perfekt, varför ska du tänka på vad som kanske komma skall? Jag lever så länge jag lever och när jag inte lever längre så lever jag inte längre. Det är väl inget att bråka om?

Då tar han första bästa plan till Sverige

Om domaren beviljar villkorlig frigivning sätter han sig på första bästa plan till Sverige. Planen är att bosätta sig hos en släkting i Malmö. Att han kan visa upp att han har någonstans att bo är ett villkor som måste uppfyllas.

– Jag ska bo där ett tag. Hon har det bra med hus och jacuzzi.

När han får frågan om han inte är bitter över alla år han förlorat under sina många fängelsestraff ryter han tillbaka i en blixtsnabb protest.

Expressens reporter Kim Malmgren intervjuade Clark Olofsson på anstalten i Belgien.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

– Jag har gjort allting i livet förutom att arbeta och jag har ta mig fan gjort det dubbelt. Jag har varit i Sydamerika, i Japan fyra gånger, överallt förutom i Australien. Jag har levt som en kung. Som en lycklig kung. Jag har sex barn med fyra olika kvinnor.

Den stundande frigivningen  ser han som en möjlighet att återförenas med barnen. Han vill inte få besök av dem i fängelset – men säger att de håller tät telefonkontakt. Han och berättar stolt att de har bra jobb, köpt hus och är beresta.

Hur stor roll har du i att det har gått bra för dem?

– Mycket gener. Det är bra människor. Jag är ingen dålig människa heller. Det var någon tidning som skrev att ”med hans kapacitet skulle han kunna vara direktör för Volvo”. Med tanke på uppfostran så valde jag en katolsk hustru som hade mycket trevliga inställningar om både livet och barn. 

Har mycket kontakt med exfrun

Har det inte varit jobbigt att sitta så länge i fängelse med tanke på barnen?

– Jag tänker inte på det sättet. Jag vet att de är i goda händer. När jag är ute ses vi, överallt i hela Europa. När de tänker på mig så tänker de positivt.

Norrmalmstorg 1973.
Foto: POLISEN / EGNA BILDER PRESSENS BILD

När de var små då?

– Jag var med dem i nästan tio år när de växte upp i Belgien. Och när folk snackar om att jag suttit på kåken, ja visst, men det var inte bara så Jag var sex år i frigång. Mina söner såg aldrig mig på kåken när de växte upp.

Kvinnorna har kommit och gått i ditt liv. Hur ser det ut i dag?

– De har gått, säger han och skrattar.

– Min exfru har jag mycket kontakt med, vi hörs på telefon nästan varje dag.

Clark Olofsson: ”Jag tänker inte begära en krona”

Clark Olofsson, som är född i Västsverige, avsade sig sitt svenska medborgarskap på 90-talet och har varit utvisad ur landet på livstid. Förra året ansökte han – och beviljades – att återigen bli svensk medborgare.

Han kan förstå om det väcker känslor – att han som levt ett kriminellt liv ska få ta del av förmånerna i det svenska välfärdssystemet på ålderns höst.

– Självklart. Man är långt ifrån en god samhällsmedborgare, och har aldrig varit.

– Men jag tänker inte belasta Sverige. Jag tänker begära ett pass för att ha legitimation, kanske öppna ett bankkonto. Punkt. Tänker inte begära en krona av dem och har aldrig gjort.

– Garantipensionen, när jag satt på Kumla sa jag att jag inte ville ha den. Men jag var tvungen, annars fick jag inte ta in pengar på avdelningen. Jag trodde inte det var sant.

”Jag vill inte röra om i grytan”

Clark Olofsson gick till sjöss redan som 15-åring och har haft segling som ett stort intresse. Så småningom vill han göra en seglats till Karibien, där han har varit förut.

Han säger sig äga en segelbåt värd flera miljoner som han köpte i mitten av 00-talet. Men han vet inte var den är.

Clark Olofsson leds ut från domstolen i Belgien 1984.
Foto: HÅKAN LINDGREN / DN

– Jag köpte den när jag var i Venezuela. Jag gick i hamn och råkade se att den båten var till salu. Det var ett schweiziskt par där kvinnan hade höftproblem. De ville ha 4,3 miljoner för den. Jag sa ni kan få 350 000 dollar, cash.

– Vilken båt – rena lyxbåten. Jag har fortfarande papperen på den. Problemet är bara att jag inte vet var den är.

Du har ingen aning?

– Den är troligen i Frankrike. Men sådana båtar går inte att gömma bort. Jag vill inte röra om i grytan. Jag har ett bolag i Antigua som äger båten, så ingen kan sälja den, vilket jag tror att de har gjort.


CLARK OLOFSSONS KRIMINELLA LIV – DÖMD FÖR GROVa BROTT

1947: Föds i Trollhättan. 

1965: Döms för att ha misshandlat en polisman.

1966 Hans kumpan Gunnar Norgren skjuter ihjäl en polisman under ett inbrott. När Olofsson senare grips skjuter han en polisman i axeln. Han döms till åtta års internering.

1973: Clark Olofsson sitter på Norrköpingsanstalten när Janne Olsson går in och tar gisslan på Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm, det så kallade Norrmalmstorgsdramat. Han kräver att Olofsson ska komma dit. Han gör det och stannar i sex dagar.

1984: Döms till tio års fängelse för att ha försökt smuggla amfetamin till Sverige.

1998: Döms till 14 års fängelse för inblandning i en knarksmugglingsliga.

2008: Grips på nytt, misstänkt för grovt narkotikabrott.

2009: Göta hovrätt fastställer domen mot honom på totalt 14 års fängelse.  

2016: Clark Olofsson, som tidigare avsagt sig sitt svenska medborgarskap, förflyttas till Belgien för fortsatt avtjäning av straffet.

2017: Beviljas på nytt svenskt medborgarskap. Enligt svensk strafflagstiftning ska Clark Olofsson bli villkorligt frigiven efter två tredjedelar av straffet. Nekas förflyttning till Sverige på grund av en teknikalitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.