37-åringen åtalas för försök till mord och försök till grov misshandel i Sigtuna. Foto: POLISEN37-åringen åtalas för försök till mord och försök till grov misshandel i Sigtuna. Foto: POLISEN
37-åringen åtalas för försök till mord och försök till grov misshandel i Sigtuna. Foto: POLISEN
Blodspår i Christinas bil. Foto: POLISENBlodspår i Christinas bil. Foto: POLISEN
Blodspår i Christinas bil. Foto: POLISEN
Kniven som hittades utomhus i anslutning till attackerna. Foto: POLISENKniven som hittades utomhus i anslutning till attackerna. Foto: POLISEN
Kniven som hittades utomhus i anslutning till attackerna. Foto: POLISEN
Polisen hittade en mängd tabletter i mannens lägenhet efter knivattackerna. Foto: POLISENPolisen hittade en mängd tabletter i mannens lägenhet efter knivattackerna. Foto: POLISEN
Polisen hittade en mängd tabletter i mannens lägenhet efter knivattackerna. Foto: POLISEN
Christina Schönewald, 63, hamnade mitt i knivdramat. Foto: PRIVATChristina Schönewald, 63, hamnade mitt i knivdramat. Foto: PRIVAT
Christina Schönewald, 63, hamnade mitt i knivdramat. Foto: PRIVAT

Christina stoppade grymtande knivman: "Som en skräckfilm"

Publicerad

Plötsligt flydde en blödande främling in i bilen.

Jagad – av en drogpåverkad, "grymtande" knivman med förflutet på rättspsyk.

Djursjukskötaren Christina Schönewald, 63, hamnade mitt i dramat:

– Det var som en skräckfilm.

Nu åtalas en man för mordförsök.

Kvällen den 29 september misstänks han ha gått till attack mot främlingar i Sigtuna: en 37-årig drogpåverkad man som suttit tio år på rättspsyk. Angreppet började vid en förskola där 37-åringen gjorde utfall med kniv mot en främmande man, men missade.

Medan offret flydde rörde sig 37-åringen vidare mot en annan plats i Sigtuna.

Enligt polisutredningen gick han där till ny attack – och den här gången träffade kniven en man som varit ute och rastat hunden. Skadad flydde han in i en bil. Innan föraren lyckades köra därifrån träffades mannen av ytterligare två hugg, enligt åtalet.

Den knivhuggne mannen berättar i förhör:

– Mannen var ute efter att göra mig illa. Han sa ingenting. Han flåsade och grymtade innan han högg men han sa ingenting.

Christina: "Det är det värsta jag varit med om"

Christina Schönewald, 63, är bilföraren som lyckades rädda den knivhuggne mannen och stoppa attacken.

– Det var det värsta jag varit med om, säger Christina, som till vardags är legitimerad djursjukskötare.

– Man har lite svårt att ta in att det händer. Offret kom mot mig med den andra killen efter sig. Då förstod jag att nu jädrar blir jag inblandad. Nu är det allvar, det här är ingen lek.

Christina var på väg hem från stallet och skulle parkera bilen utanför sitt hus när hon hamnade mitt i knivdramat. Det blödande offret sökte skydd i hennes bil – men gärningsmannen följde efter.

– När jag ska låsa hans dörr så slits den upp. Killen med kniven kastar sig in i bilen med halva överkroppen. Han säger ingenting, utan börjar bara hugga mot stackaren som sitter där. Hugger och hugger, helt besinningslöst. Hade han fått in ett riktigt knivhugg där, då hade han bara slaktat honom, berättar Christina.

Medan offret försökte värja sig mot knivmannen kämpade Christina för att starta bilen.

37-åringen: "Jag blir aggressiv..."

– Mannen tar stöd mot passagerardörren som står öppen. Jag kör fram en liten bit och tvärnitar – gärningsmannen ramlar med ett jäkla brak ner på marken.

De första dagarna efter knivattacken kunde hon varken äta eller sova. Sedan dess har hon tagit hjälp av en psykolog, men hon har inte haft någon kontakt med offret i bilen. I dag lider hon fortfarande av sömnproblem och otäcka minnesbilder.

37-åringen nekar till brott. I förhör säger han sig ha svårt att minnas händelseförloppet.

– Jag blir aggressiv och personlighetsförändrad när jag blandar alkohol och tabletter.

Polisen hittade både knivar och tabletter i mannens lägenhet. Enligt en sinnesutredning finns det "goda skäl att misstänka allvarlig psykisk störning både vid tiden för gärningen och vid tiden för undersökningen".

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård 2004 och släpptes inte ut förrän tio år senare. Sedan dess har han missbrukat cannabis, tabletter och alkohol, enligt egen utsago i förhör.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag