Christian Antman fångas på övervakningsfilm när han köper en hammare dagen innan mordet. Hammaren hittas sedan kastad tillsammans med en blodig kniv och blodiga kläder i lägenhetshusets soprum. Foto: Polisen
Christian Antman fångas på övervakningsfilm när han köper en hammare dagen innan mordet. Hammaren hittas sedan kastad tillsammans med en blodig kniv och blodiga kläder i lägenhetshusets soprum. Foto: Polisen

Christian Antman högg ihjäl sin hyresvärd – sedan åt han frukost

Publicerad

Utbildade kustjägaren Christian Antman, 23, gjorde internetsökningar på hur man snabbt och smidigt dödade någon med kniv.

Sedan högg han ihjäl sin hyresvärd med ett stort antal hugg i deras gemensamma bostad på Södermalm.

Efter mordet åt han klart sin frukost och åkte sedan till universitetet för att arbeta med sina studier.

Klockan 03.30 natten till den 19 oktober kliver Christian Antman, 23, in på polisstationen i Västberga i Stockholm.

Det han säger är uppseendeväckande:

17 timmar tidigare har han knivhuggit en man till döds i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Mer vill han inte säga innan han får en advokat tilldelad.

I den utpekade bostaden hittar polisen en död 25-årig man. Bragd om livet med ett stort antal knivhugg.

Christian Antman och 25-åringen lärde känna varandra när de festade tillsammans. När mordet sker har finske Antman, som flyttat till Stockholm för ingenjörsstudier på KTH, sedan fyra månader varit inneboende hos mannen.

 

LÄS MER: Misstänkt mord på Södermalm i Stockholm 

 

Mordplatsen. Polisen hittar den 25-årige mannen knivhuggen till döds i sin lägenhet på Södermalm.Foto: EXPRESSEN

I förhör berättar Antman, som är utbildad kustjägare, att tiden som inneboende har varit terrorfylld. Han påstår att mannen har stulit hans kontokort och använt det som sitt eget, och därmed haft fri tillgång till de omkring 30 000 kronor som Antmans föräldrar sätter in till honom varje månad.

 Situationen kulminerade när 25-åringen drog kniv, berättar Antman:

– Jag tryckte upp den mot honom och sen satte några hugg mot honom och försvara mig till varje pris. Sen utan att jag insåg så hade han dött medan jag försvarade mig själv, säger 23-åringen i förhör.

Antman googlade: ”behöver döda någon med kniv”

Men utredningen visar en annan bild.

Christian Antmans internethistorik visar att han började söka på termer som handlade om att döda en annan person redan i juli.

Under den sista veckan intensifierades sökningarna:

"Mörda någon utan att bli upptäckt"

"Säkra ställen att knivhugga någon"

"Behöver döda någon snabbt och smidigt med en kniv?"

I förhör har Antman inget svar på frågorna om sin sökhistorik.

– Ingen kommentar, säger han då.

"Olycklig slump", påstår han under rättegången. Då redogör han också för vad han gjorde efter mordet:

"Efter att NN avlidit tvättade han av sig, plockade ihop sina saker, slängde diverse saker och avslutade frukosten som han satt och åt när händelseförloppet startade. Han åkte sedan till universitetet för att göra en inlämningsuppgift."

Efter 25-åringens död söker han vidare på nätet. Termen: "komma undan med mord". Först flera timmar senare överlämnar han sig till polis.

Christian Antman döms för mordet

I fredags föll domen: 16 års fängelse för mord.

Stockholms tingsrätt landar i att det varken är uteslutet eller styrkt att 25-åringen utsatt Christian Antman för upprepade kränkningar. Däremot utgör Antmans egen sökhistorik viktig bevisning som styrker att han gått i tankar om att döda 25-åringen.

I domen står:

"Även om det endast går att spekulera i varför det kom att ske den aktuella dagen och att någon särskild händelse visserligen kan ha utlöst händelseförloppet, framstår det som klart att dödandet inte endast varit en stundens ingivelse."

Expressen har sökt Antmans advokat.

 

LÄS MER: Utpressning slutade i knivmord – döms till 16 års fängelse 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag