Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chris Bevingtons pappa om sorgen: ”Nackhåren reser sig”

Chris Bevington, 41, dog i terrordådet på Drottninggatan den 7 april.
Foto: Privat
Chris Bevingtons föräldrar.
Under torsdagens rättegång mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov vittnade Chris Bevingtons pappa om det tunga dygnet efter terrorattentatet.
Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS POLARIS IMAGES

Chris Bevington, 41, dog i terrordådet på Drottninggatan den 7 april. 

– Saker måste göras för att det här inte ska ske igen. Vi trodde att Sverige var det säkraste landet, säger Chris Bevingtons familj. 

Nu berättar föräldrarna om sorgen efter sin son. 

Många har berörts av Chris Bevingtons hjältemod under terrorattentatet förra året. Han lyckades putta undan sin son ur lastbilens framfart. Vittnen har berättat om när de såg Chris Bevington och hur han räddade sin son.  

Han själv hade inte samma tur och dog i attacken. 

Chris Bevington var brittisk medborgare, men bodde i Stockholm sedan tio år tillbaka och jobbade som chef på Spotify.

Familj, vänner och kolleger har beskrivit honom som högt älskad och omtyckt.


LÄS MER: Ebba, Chris, Maïlys, Lena och Marie blev terrordådets offer  

Rakhmat Akilov i säkerhetssalen under rättegången. Bilden är tagen i februari.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Som att hela ens själ läcker ut”

– Det kan aldrig bli ett avslut när du förlorat ett barn. Han hade allt att leva för. Han älskade sin familj och kommer inte att få se sina barn växa upp, sade Pamela Bevington, under en presskonferens efter torsdagens rättegång mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov. 

Även Chris Bevingtons pappa John vittnade i rättssalen om det tunga dygnet efter terrorattentatet.

– Jag kände ångest, oro och skräck. Jag kunde inte tro att något hade hänt och hoppades att han (Chris, reds anm) och hans son var säkra. Vi visste ju fortfarande inte vad som hade hänt på lördagsmorgonen. Jag kände mig maktlös och desperat, arg. Jag hoppades desperat på att de skulle hittas vid liv. Jag kan känna känslan nere i magen nu igen. Det är som att hela ens själ läcker ut.


Chris Bevington var brittisk medborgare, men bodde i Stockholm sedan tio år tillbaka och jobbade som chef på Spotify. Han blev ett av dödsoffren i attacken.
Foto: STEFAN NILSSON / IBL

”Stundtals som att hjärna inte fungerade”

Bitvis blev det för tungt för honom och han tvingades till att ta pauser då och då. 

– Jag har inte kunnat leva ett normalt liv efter det som hände. De första sex månaderna kändes det som att en stor betongklump hängde över huvudet, som gjorde att hjärnan inte kunde fungera. Man kan inte uttrycka sig eller förstå saker. Man känner en sorg som kan spåra ur. 

John Bevington minns sin son med värme. När han vittnade befann sig Rakhmat Akilov i ett annat rum, eftersom de målsägande begärt det. 

Inte heller Chris Bevingtons mamma ville vara i samma rum som Akilov.

– Jag vill inte se hans ansikte. Jag vill inte ha det i mitt huvud, sade Pamela Bevington.

John Bevington berättade även att över 40 journalister stod utanför deras hem efter det som hände.

– Det är som att ha terroristerna hemma hos sig, man kommer aldrig undan.

Går dit Chris dog för att be 

Att vara tillbaka till Sverige gör ont. 

– Vi har besökt Sverige åtta, nio gånger de senaste tre månaderna. Varje gång planet landar i Stockholm så reser sig håren i nacken. Jag blir rädd, känner motstånd. Vi älskar att vara med vår svenska familj, men vi känner oss väldigt obekväma med att gå runt i Stockholm. Och det var aldrig så tidigare. Vi älskade det. Självklart går vi tillbaka dit Chris dödades för att be.

”Ett enormt hål i våra liv”

Familjen har påverkats påtagligt.

– Våra relationer har förändrats. Inte för att vi vill utan på grund av pressen. Det har inte minskat. Tvärtom. När vi kom till minnesceremonin förra veckan, som var fantastisk, blev det faktiskt värre. För det fick oss att förstå att han verkligen är borta.Vi har ett enormt hål i våra liv. 


LÄS MER: Så räddade Chris livet  på sin son – dog själv 

Polisbil med blommor utanför Åhlens, dagen efter terrordådet på Drottninggatan.
Foto: JEFF GILBERT / ALAMY/IBL

Riktade sig direkt till Akilov

Vid ett tillfälle vände sig Chris Bevingtons pappa direkt till Rakhmat Akilov, som alltså placerats i en annan sal där han kunde följa rättegången på skärm:

– Du gjorde vad du kände och det hatar jag. Om du hade träffat Chris hade han varit hjälpsam, lyssnat på din åsikt och försökt hjälp dig att komma in i det svenska samhället. Faktumet att du dödade honom på ett sånt här sätt är helt fruktansvärt och horribelt.

Chris mamma Pamela Bevington hade svårt att hålla tillbaka tårarna i rättssalen.

– Min älskade son... Han var så generös. Han var en så underbar och speciell. Inte bara för att han var min son. Vi fick höra det från alla. 

Pamela Bevington beskrev känslan som obeskrivligt rå när de ännu inte hade hört något om honom:

– Jag bad som jag aldrig har bett förut, det var fruktansvärt. Jag visste inte vad jag skulle tro. Vi var i ett främmande land så det var inte enkelt för oss att ta reda på saker själva.

Ilskan kan ta över.

– Jag har mycket ilska inom mig som jag försöker handskas med med hjälp av terapi. Jag önskar att jag inte kände så här. Han har två små pojkar som han aldrig kommer se växa upp. Som behöver honom. Det är bara fel. Det är bara så fel.

– Jag vaknar varje morgon och gråter. Jag gråter under dagarna. Och det är samma sak när jag ska gå och lägga mig.

Efter mamman hördes även Chris Bevingtons syster.

– Han fanns alltid där för mig, under hela livet. När vi var yngre så fanns han där under skoltiden. Som vuxen hade vi turen att vi var så nära. Han var den jag alltid gick till om något hände. Om jag fick ett nytt jobb var han den första jag ringde.

Rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov har pågått sedan i februari. Just nu pågår målsägandeförhör och åklagare går igenom de olika zoner och vad som hände på Drottninggatan där lastbilen körde. Dom förväntas komma innan midsommar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.