Chauffören: "Det här får jag leva med resten av mitt liv"

Chauffören som fick sin lastbil stulen av terrormisstänkte Rakhmat Akilov (bilden) kunde inte sova på månader efter dådet
Foto: POLISEN
Lastbilen körde i hög hastighet ner längs Drottninggatan innan den kraschade in i Åhléns.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Det var den 7 april 2017 som terrordådet utfördes.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Chauffören som fick sin lastbil stulen av terrormisstänkte Rakhmat Akilov kunde inte sova på månader efter dådet och plågas fortfarande av det som hände den där fredagseftermiddagen för snart ett år sedan.

– Det här får jag leva med resten av mitt liv, säger han till SVT Nyheter. 

Lastbilschaufförens advokat Bernardo Bernales har tidigare berättat för Expressen om vad som hände den 7 april 2017. 

Chauffören hade parkerat sitt fordon utanför restaurang Caliente på Adolf Fredriks kyrkogata, en tvärgata till Drottninggatan och var helt uppe i avlastningen och inne i restaurangen då Akilov tog sig in i hytten på den obevakade lastbilen och körde i väg. 

När chauffören kom ut och upptäckter att hans lastbil var borta började han titta sig runtom kring. Plötslig såg han lastbilen dyka upp och komma körande mot honom.

– Jag går mot honom för att se hur han ser ut. Jag ser kläderna men inte ansiktet, han har luva på sig. Han körde konstigt. Sick-sackar sig fram och jag hör hur han gasar säger chauffören till SVT Nyheter som träffat mannen.


LÄS MER: De miste sina liv i terrordådet på Drottninggatan 


Beskriver livet efter terrordådet som "en mardröm"

Han springer efter lastbilen och ser hur två kvinnor bli påkörda och hur folk springer omkring i panik samtidigt som lastbilen fortsätter sin vilda framfart ner längs Drottninggatan.

Dagarna efter dådet tillbringade beskriver han som "en mardröm". Det blev många timmar i förhör hos. Han mådde väldigt dåligt och sökte även hjälp på psykakuten.

I flera månaders tid hade han svårt att sova, det har han fortfarande ibland. Han plågas av skuldkänslor för at han överlevde och frågar sig ofta om han hade kunnat göra något annorlunda den där dagen.

– Ja, jag kanske hade kunnat förhindra att den sedan körde vidare. Jag vet att jag inte hade kunnat stoppa den så klart, men någon kanske hade hunnit varna... Men det var min instinkt att hoppa åt sidan, säger han till SVT Nyheter.


Fem personer förlorade sina liv i terrordådet på Drottninggatan.
Foto: FREDRIK SAMUELSON

LÄS MER: Chauffören om Akilovs kapning: Galen blick 


"Det här får jag leva med resten av mitt liv"

Först nyligen har han orkat berätta för sin omgivning, däribland sin äldste son, vad han varit med om.

Han har slutat köra lastbil. Numera jobbar han på lagret i stället.

– Jag kan inte köra lastbil. Det påminner mig om det som hände. Det här får jag leva med resten av mitt liv, säger han till SVT Nyheter.


LÄS MER: Poliserna Annika och Peter var först på plats efter dådet på Drottninggatan  


Chaufförens advokat: "Det är ett svek"

Chauffören är inte målsägande och kommer inte kallas som vittne under rättegången mot Rakhmat Akilov.

”Jag har inte funnit att det finns tillräcklig bevisning för att kunna påstå att (lastbilschauffören) har varit utsatt för brottslig gärning och därför förutskickat att han inte kommer att ingå som målsägande i någon av de planerade åtalspunkterna mot Rakhmat Akilov", har vice chefsåklagare Hans Ihrman vid riksenheten för säkerhetsmål sagt om sitt beslut.

– Min klient mår fruktansvärt dåligt över detta, det är ett svek. Hur man än vänder och vrider på det är det så. Det är ett konstigt resonemang från åklagarens sida, har Bernardo Bernales tidigare sagt till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.