Billy Fagerström kan dömas till fängelse för mordet på sin exflickvän Tova Moberg.Billy Fagerström kan dömas till fängelse för mordet på sin exflickvän Tova Moberg.
Billy Fagerström kan dömas till fängelse för mordet på sin exflickvän Tova Moberg.
Catarina Lundbäck är Expressens kriminalkrönikör. Foto: THOMAS ENGSTRÖMCatarina Lundbäck är Expressens kriminalkrönikör. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Catarina Lundbäck är Expressens kriminalkrönikör. Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Catarina Lundbäck: "Väldigt nonchalant"

Publicerad

Billy Fagerström, 23, lider inte av någon allvarlig psykisk störning, vilket gör att han dömas till livstids fängelse för mordet på exflickvännen Tova Moberg.

– Det är försvårande för honom att han hotat och misshandlat henne under en lång tid före mordet, säger Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck.

Rättspsykiatriker har fastslagit att Billy Fagerström, 23, inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Därför kan han dömas till lagens strängaste straff: Livstids fängelse för mord, vilket också åklagare Christer Sammens har yrkat på.

Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck menar att det finns omständigheter som försvårar för Billy Fagerström.

Lundbäck: "Upplevde honom som väldigt nonchalant"

Billy Fagerström lider inte av någon allvarlig psykisk störning. Vad innebär det?

– Att nu kan han dömas till fängelse. Det är ju ett otroligt allvarligt brott han har begått. Det är försvårande för honom att han hotat och misshandlat henne under en lång tid före mordet. Nu återstår det att se om det blir det strängaste straffet, livstids fängelse för mord, säger Catarina Lundbäck.

Du har varit med under en av rättegångsdagarna. Hur upplevde du Billy Fagerström då?

– Jag upplevde honom väldigt nonchalant där han satt. Han gjorde ingen ansats att titta upp på Tova Mobergs föräldrar som satt mitt emot. Han satt och stirrade rakt framför sig, tog ingen notis om någon annan. Jag upplevde honom som väldigt kall och väldigt hård, nonchalant. Att vara anklagad för ett sådant grovt brott på någon som varit ens flickvän, att inte reagera starkare än så… Det gjorde att det gick kalla kårar genom kroppen när jag såg honom, säger Catarina Lundbäck.

Hur har han ändrat sin historia under rättegången?

– Han gör ju det som många av de här mördarna gör: Han börjar med att säga att hon aldrig var på brottsplatsen, att hon åkte därifrån och han var oskyldig till vad som hände efter det. Sedan placerar han då in den ”tredje personen”, i det här fallet skulle det då varit en man som hämtade henne med taxi på gården. Han har gjort det han kunnat för att försöka undgå att åka fast för det här mordet. Sedan, så klart, när man hittat kroppen och alla detaljer rumtomring blir det väldigt svårt för honom att inte framstå som skyldig. Han har svårt att bortförklara den här händelsen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag