Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Catarina Lundbäck: "Väldigt nonchalant"

Billy Fagerström kan dömas till fängelse för mordet på sin exflickvän Tova Moberg.
Catarina Lundbäck är Expressens kriminalkrönikör. Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Billy Fagerström, 23, lider inte av någon allvarlig psykisk störning, vilket gör att han dömas till livstids fängelse för mordet på exflickvännen Tova Moberg.

– Det är försvårande för honom att han hotat och misshandlat henne under en lång tid före mordet, säger Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck.

Rättspsykiatriker har fastslagit att Billy Fagerström, 23, inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Därför kan han dömas till lagens strängaste straff: Livstids fängelse för mord, vilket också åklagare Christer Sammens har yrkat på.

Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck menar att det finns omständigheter som försvårar för Billy Fagerström.

Lundbäck: "Upplevde honom som väldigt nonchalant"

Billy Fagerström lider inte av någon allvarlig psykisk störning. Vad innebär det?

– Att nu kan han dömas till fängelse. Det är ju ett otroligt allvarligt brott han har begått. Det är försvårande för honom att han hotat och misshandlat henne under en lång tid före mordet. Nu återstår det att se om det blir det strängaste straffet, livstids fängelse för mord, säger Catarina Lundbäck.

Du har varit med under en av rättegångsdagarna. Hur upplevde du Billy Fagerström då?

– Jag upplevde honom väldigt nonchalant där han satt. Han gjorde ingen ansats att titta upp på Tova Mobergs föräldrar som satt mitt emot. Han satt och stirrade rakt framför sig, tog ingen notis om någon annan. Jag upplevde honom som väldigt kall och väldigt hård, nonchalant. Att vara anklagad för ett sådant grovt brott på någon som varit ens flickvän, att inte reagera starkare än så… Det gjorde att det gick kalla kårar genom kroppen när jag såg honom, säger Catarina Lundbäck.

Hur har han ändrat sin historia under rättegången?

– Han gör ju det som många av de här mördarna gör: Han börjar med att säga att hon aldrig var på brottsplatsen, att hon åkte därifrån och han var oskyldig till vad som hände efter det. Sedan placerar han då in den ”tredje personen”, i det här fallet skulle det då varit en man som hämtade henne med taxi på gården. Han har gjort det han kunnat för att försöka undgå att åka fast för det här mordet. Sedan, så klart, när man hittat kroppen och alla detaljer rumtomring blir det väldigt svårt för honom att inte framstå som skyldig. Han har svårt att bortförklara den här händelsen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!