Expressens krimkrönikör Catarina Lundbäck. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Expressens krimkrönikör Catarina Lundbäck. Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Catarina Lundbäck om terrorrättegången

Publicerad

På tisdagen inleds rättegången mot Rakhmat Akilov efter terrordådet i Stockholm i april. 

Akilov kommer dock inte att höras i rätten under dagen – i stället är det åklagaren Hans Ihrman som kommer att stå i centrum. 

Akilovs beteende i rättssalen förvånar Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck:

– Jag upplever honom som väldigt aktiv - han tittar i pärmen, han lyssnar, rör på sig, tilltalar sin tolk, säger hon. 

 

Följ Expressens livebevakning av rättegången i Expressen TV. 

Rakhmat Akilov står åtalad för att ha fredagen 7 april 2017 ha dödat fem personer och skadat ett hundratal efter att ha stulit en lastbil och i hög hastighet kört fordonet drygt 1 000 meter längs Drottninggatan i Stockholm. 

Akilov är åtalad för terroristbrott. Åklagaren Hans Ihrman yrkar på livstids fängelse och utvisning efter avtjänat straff. 

Att Rakhmat Akilov körde lastbilen på Drottninggatan råder det egentligen inga tvivel om – han har bland annat erkänt att det var han som satt bakom ratten. 

Men på tisdagen, under rättegångens första dag, kommer Akilov inte att höras i rätten. 

Rakhmat Akilov i rättssalen. Foto: Helen Rasmusen

"Man känner en förväntan i luften" 

Expressens utsända vittnar om att säkerhetspådraget är stort vid säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Flera medier, såväl svenska som utländska, har reportrar på plats.

– Man känner en förväntan i luften. Jag kan känna, med det här säkerhetspådraget, att det är lite obehagligt faktiskt, sa Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck i Expressen TV strax innan rättegången drog i gång.   

Efter ungefär 1,5 timme tog rätten paus. 

Hur tycker du det har varit hittills?

– Ja, det har varit väldigt jobbigt faktiskt. De spelade upp larmsamtalen från Drottninggatan och när man hör paniken i kvinnans röst blir det helt tyst bland åhörarna i salen. Man förstod verkligen paniken som folk kände, säger Catarina Lundbäck. 

"Han är annorlunda mot vad jag förväntat mig" 

Rakhmat Akilovs beteende under rättegångens första timmar har överraskat Catarina Lundbäck. Hon säger i Expressen TV att hon varit på otaliga rättegångar och att de flesta tilltalade är lugna och verkar oberörda. 

– Han är faktiskt annorlunda mot vad jag förväntat mig. Jag upplever honom som väldigt aktiv - han tittar i pärmen, han lyssnar, rör på sig, tilltar på sin tolk, säger Catarina Lundbäck och fortsätter:

– Och han är mycket smalare än på alla bilder. Han ser avmagrad ut och har långt skägg.

"Jobbigt att höra"

Catarina Lundbäck sammanfattar känslan efter de första timmarna i rättssalen: 

– Jag trycker att det var tungt. Det var jobbigt att höra. Det är en otroligt skrämmande historia och det blir så tydligt när han sitter bakom pansarglaset och man ser alla målsägande. Åklagaren läste också upp alla målsägarnas namn. Det är så otroligt många som har drabbats av den här händelsen, säger hon.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag