Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Catarina Lundbäck om terrorrättegången

Expressens krimkrönikör Catarina Lundbäck. Foto: THOMAS ENGSTRÖM

På tisdagen inleds rättegången mot Rakhmat Akilov efter terrordådet i Stockholm i april. 

Akilov kommer dock inte att höras i rätten under dagen – i stället är det åklagaren Hans Ihrman som kommer att stå i centrum. 

Akilovs beteende i rättssalen förvånar Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck:

– Jag upplever honom som väldigt aktiv - han tittar i pärmen, han lyssnar, rör på sig, tilltalar sin tolk, säger hon. 

 

Följ Expressens livebevakning av rättegången i Expressen TV. 

Rakhmat Akilov står åtalad för att ha fredagen 7 april 2017 ha dödat fem personer och skadat ett hundratal efter att ha stulit en lastbil och i hög hastighet kört fordonet drygt 1 000 meter längs Drottninggatan i Stockholm. 

Akilov är åtalad för terroristbrott. Åklagaren Hans Ihrman yrkar på livstids fängelse och utvisning efter avtjänat straff. 

Att Rakhmat Akilov körde lastbilen på Drottninggatan råder det egentligen inga tvivel om – han har bland annat erkänt att det var han som satt bakom ratten. 

Men på tisdagen, under rättegångens första dag, kommer Akilov inte att höras i rätten. 

Rakhmat Akilov i rättssalen. Foto: Helen Rasmusen

"Man känner en förväntan i luften" 

Expressens utsända vittnar om att säkerhetspådraget är stort vid säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Flera medier, såväl svenska som utländska, har reportrar på plats.

– Man känner en förväntan i luften. Jag kan känna, med det här säkerhetspådraget, att det är lite obehagligt faktiskt, sa Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck i Expressen TV strax innan rättegången drog i gång.   

Efter ungefär 1,5 timme tog rätten paus. 

Hur tycker du det har varit hittills?

– Ja, det har varit väldigt jobbigt faktiskt. De spelade upp larmsamtalen från Drottninggatan och när man hör paniken i kvinnans röst blir det helt tyst bland åhörarna i salen. Man förstod verkligen paniken som folk kände, säger Catarina Lundbäck. 

"Han är annorlunda mot vad jag förväntat mig" 

Rakhmat Akilovs beteende under rättegångens första timmar har överraskat Catarina Lundbäck. Hon säger i Expressen TV att hon varit på otaliga rättegångar och att de flesta tilltalade är lugna och verkar oberörda. 

– Han är faktiskt annorlunda mot vad jag förväntat mig. Jag upplever honom som väldigt aktiv - han tittar i pärmen, han lyssnar, rör på sig, tilltar på sin tolk, säger Catarina Lundbäck och fortsätter:

– Och han är mycket smalare än på alla bilder. Han ser avmagrad ut och har långt skägg.

"Jobbigt att höra"

Catarina Lundbäck sammanfattar känslan efter de första timmarna i rättssalen: 

– Jag trycker att det var tungt. Det var jobbigt att höra. Det är en otroligt skrämmande historia och det blir så tydligt när han sitter bakom pansarglaset och man ser alla målsägande. Åklagaren läste också upp alla målsägarnas namn. Det är så otroligt många som har drabbats av den här händelsen, säger hon.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!