Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Catarina Lundbäck: "Kommer nog som en chock för henne"

Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Svea hovrätt friar Johanna Möller för anstiftan till mord på sin exmake.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Johanna Möller frias för anstiftan till mord på sin exmake Aki Paasila – men döms ändå till livstid.

Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck svarar på frågor om hovrättsdomen.

– Domen kommer nog lite som en chock för henne ändå, säger hon i Expressen TV.

I dag föll hovrättsdomen mot Johanna Möller. Hon frias för anstiftan till mord på sin make Aki Paasila, men hovrätten dömer henne ändå till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar.

– Domen var på vissa sätt väntad eftersom det har varit tveksamheter kring anstiftan. Till att börja med fanns det inget som bevisade att han blivit mördad. Det här med algerna som skulle påvisa att han inte hade drunknat har rättsexperterna haft funderingar kring hela tiden, säger Catarina Lundbäck i Expressen TV.

Catarina Lundbäck kommenterar Möllers dom

Expojkvännen Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse och utvisning, vilket står fast efter tingsrättens dom.

– Det förvånar mig inte. Det är ett så pass fruktansvärt brott han har begått, även om han hävdar att det är på Johanna Möllers inrådan så är det fortfarande brutalt genomfört, säger Catarina Lundbäck.


LÄS MER: Vändningen – nya domen mot Johanna Möller


Hur har Johanna Möller hanterat rättegången?

– Hon har hela tiden nekat och försökt dra i livlinor från alla håll och kanter. Hon har skrivit lappar, försökt få andra att ta på sig det här, få folk att vittna till hennes fördel, säger Catarina Lundbäck.

– Domen kommer nog lite som en chock för henne ändå. När jag har lyssnat på henne i hovrätten har hon framstått som att hon ska ta sig ur det här och frias. Enligt hennes mening är hon oskyldig och det har hon hållit fast vid hela tiden. Nu är det svårt att invända.


LÄS MER: Johanna Möllers mardröm i cellen 


"Kan bli trubbel på Hinseberg"

Vad händer nu?

– Nu väntar fängelsevistelse och med största sannolikhet Hinseberg. Det återstår att se om hon fortsätter sitt manipulativa beteende från Hinseberg, säger Catarina Lundbäck.

– Det har spekulerats lite i hur hon kommer att tas emot  där. Hon har liksom flera av kvinnorna där begått allvarliga brott, och det beror på hur hon använder sin manipulativa sida, om det blir konflikter eller om man måste isolera henne för att hon försöker manipulera sin omgivning. Det kan bli trubbel på Hinseberg.


LÄS MER: GW: I fängelset är de avundsjuka på Möller


Hur skulle du sammanfatta fallet?

– Jag tycker att det är Johanna Möller som har varit det mest intressanta. Hon är i mångt och mycket en ovanlig mördare: hon är välutbildad och har klarat sig långt i samhället utan att bli dömd för allvarlig brottslighet. Hon har hela tiden stått ganska stadigt i rätten och hävdat sin oskuld. Det är inte ofta vi ser den här typen av kvinnor begå den här typen av brott, och det i sig har varit framträdande, säger Catarina Lundbäck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.