Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck. Foto: THOMAS ENGSTRÖMExpressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck.  Foto: THOMAS ENGSTRÖM
En man döms för tre mord, en annan döms för två mord. Totalt döms fem av de åtta misstänkta. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNEn man döms för tre mord, en annan döms för två mord. Totalt döms fem av de åtta misstänkta. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
En man döms för tre mord, en annan döms för två mord. Totalt döms fem av de åtta misstänkta. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Catarina Lundbäck: Är offret ett vittne är det fruktansvärt allvarligt

Publicerad

Dagens dom i fallet med morden i Hallonbergen är viktig för att statuera exempel gällande grov brottslighet. Det säger Expressens krimkrönikör Catarina Lundbäck. 

På tisdagen föll domen i målet med dubbelmordet i Hallonberg. En person döms till livstids fängelse för tre mord, en annan döms till 14 års fängelse för två mord. Totalt döms fem av de åtalade åtta personerna.

Expressens krimkrönikör Catarina Lundbäck menar att domen är viktig för att statuera exempel till den grova brottsligheten.

 

LÄS MER: Kompisgänget döms för mord

 

– Jag tycker att det är en otroligt viktig dom, just eftersom det är ett så pass allvarligt brott som mord och att det är tre mord som är kopplade till varandra. Just i den här miljön är de här brotten väldigt vanliga och det är väldigt grov brottslighet, säger hon och fortsätter:

– Så det känns väldigt bra att det kom en dom, det är viktigt att statuera exempel på att det här inte accepteras – att det går att utreda och att det går att fälla dem. 

Åklagaren har hävdat att mordet är på ett vittne, vi vet inte hur rätten resonerat kring det, men det är ju en person som figurerat i en utredning om mord – vad säger du om det här tillvägagångssättet?

– Om det stämmer att det är så det har gått till, för att vittnet ska ha berättat om ett annat, är det fruktansvärt allvarligt. Då är det än viktigare att det kommer en dom i ärendet. Sedan återstår det att se om det är motivet eller inte, men bara att det resoneras kring det gör domen väldigt viktig.

– Det är också viktigt för att personer runt omkring ska känna att man vågar vittna och att man vågar anmäla, den diskussionen är viktig oavsett var vi landar i det här ärendet, säger Catarina Lundbäck.

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag