Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Carolin-mördaren Toni Alldéns konflikt på anstalten

29-åriga Carolin Stenvall försvann spårlöst – inte förrän efter sex veckor hittades hon mördad. Varför Stenvall mördades är fortfarande ett mysterium. Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN
Carolin Stenvalls kropp hittades inte förrän sex veckor efter mordet. Foto: KENNETH PAULSSON

Toni Alldén mördade 29-åriga Carolin Stenvall, sköt henne med två skott och brände hennes kropp.

Under tiden i fängelset har den livstidsdömde mördaren flera gånger hamnat i konflikter och strul med Kriminalvården.

Nu har han förhörts om manipulerade batterier i sin cell – en säkerhetsrisk, menar Kriminalvården.

Toni Alldén, nu 60 år gammal, dömdes till livstids fängelse våren 2009, för mordet på 29-åriga Carolin Stenvall utanför Gällivare.

Alldén erkände att han dödat Carolin, men han sa att det handlade om en olyckshändelse. Enligt mördaren började de båda bråka på en rastplats, varpå Alldén knuffade Carolin Stenvall så att hon föll och slog i huvudet i en dragkrok.

Här hittades Carolin Stenvall död 2009. Foto: KENNETH PAULSSON

Sen har Alldén, som var jägare, sagt att han sköt Carolin i huvudet, när han trodde att hon redan var död. Men rättsläkaren och tingsrätten var av en annan uppfattning: De ansåg att Alldén sköt Carolin när hon fortfarande levde.

 

LÄS MER: Carolins mördare är dömd – men mysteriet är olöst

 

Alldén sköt Carolin med två skott

Carolin sköts med två skott, ett i huvudet och ett i ryggen. Hennes kropp hittades inte förrän sex veckor efter mordet. För att dölja brottet försökte Toni Alldén bränna upp kroppen.

Tingsrättens livstidsdom fastställdes sommaren 2009 av hovrätten. Varför Toni Alldén mördade Carolin Stenvall är fortfarande ett mysterium.

Toni Alldén dömdes i både tingsrätten och hovrätten till livstids fängelse för mordet på Carolin Stenvall. Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

Under tiden i fängelset har Alldén flera gånger hamnat i strul med Kriminalvården. Nu har mördaren förhörts och fått en tillsägelse efter att "manipulerade batterier" hittats i hans cell.

Händelsen är rubricerad som "misskötsamhet" och "innehav av otillåtet föremål", visar dokument från Kriminalvården. Batterierna hittades under en daglig visitation av Alldéns cell den 2 december.

Mördaren avslöjad med "manipulerade batterier"

"Två av batterierna är tydligt skalade i ena sidan och anses av vårdare som manipulerade", står det i rapporten från Kriminalvården.

Anstalten bedömer att Alldéns batterier "kan användas för att skapa gnistbildningar" och att de kan vara farliga ur en brandrisksynpunkt.

Mördaren själv hävdar att slitaget uppstått när han tagit in och ut batterierna ur sin laddare, och att han inte använt dem "till något olagligt".

Carolin Stenvall sköts med två skott vid mordtillfället, visade rättsläkarens undersökning. Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN

Alldén har fått en tillsägelse av anstalten, men inte en formell varning. Det står dock att mördaren påmints om att:

"... han inte får förvara slitna eller manipulerade batterier på sitt bostadsrum då dessa kan antas vara en risk."

Så sent som den 22 december i år nekades Alldén bidrag på 515 kronor för tandvård. Kriminalvårdens dokument visar att mördaren själv får stå för kostnaderna.

Mördarens tv-bråk med anstalten

Våren 2016 kunde Expressen berätta att Alldén hamnat i ett infekterat tv-bråk med Kriminalvården. Alldén bad om att få tv:n i sin cell flyttad närmare sängen – han såg inte texten, menade han.

"Jag har lika rätt att se på tv som andra", skrev Alldén bland annat i en inlaga.

Kriminalvårdens svar: Flytta närmare tv:n eller besök en optiker.

Under tiden i fängelset har Alldén flera gånger hamnat i strul med Kriminalvården. Nu har mördaren förhörts och fått en tillsägelse efter att "manipulerade batterier" hittats i hans cell.

Alldén har berättat att han misshandlats på anstalten, av en annan intagen.

– En gång blev jag misshandlad med ett knytnävsslag över munnen. Speciellt i början var det svårt att vistas här när man inte kunde något om fängelsementaliteten, har mördaren sagt.

Perioder av sin strafftid har Alldén tillbringat på rättspsykavdelningar. Tidigare har Alldén också ansökt om att få patientjournaler förstörda

 

LÄS MER: Carolin-mördarens tv-bråk på anstalten