Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Adam utsatte flickvänner för fysiskt och sexuellt våld

Carl Adam Tillberg har misshandlat kvinnor som han haft en relation med både fysiskt och psykist samt utsatt dem för sexuellt våld.
Foto: Brottscentralen
Vidar Vetterfalk arbetar som internationell projektledare för organisationen ”Män” som arbetar med att engagera män mot mäns våld mot kvinnor. ”När det gäller rättsväsendet och sexuella övergrepp har vi otroligt många fall där förövare kommit undan bara genom att neka”.
Foto: Brottscentralen
Olga Persson är generalsekreterare för riksförbunden Unizon som samlar kvinnojourer runtom i Sverige. ”Jag tycker det är oerhört viktigt att män får ta del av de här förändringsberättelserna”.
Foto: Brottscentralen

Carl Adam Tillberg har på olika sätt misshandlat kvinnor i sina tidigare relationer.

Nu berättar han öppet om sitt mörka förflutna – men trots alla år av våld mot kvinnor har han bara dömts en gång.

– Hade jag behövt ta ansvar för mina handlingar så kanske jag hade fått ett ”wake up call” tidigare. Jag har sluppit undan vid flertalet tillfällen, säger han.

Ny statistik från brottsförebyggande rådet visar hur kvinnor är överrepresenterade som offer när det gäller fridskränkningsbrott, ofredanden, sexuella ofredanden och våldtäkter. I 97 procent av alla sexuella övergrepp är förövaren en man.  

Carl Adam Tillberg, 30, levde under många år med ett alkohol- och narkotikamissbruk. Han berättar hur han, från att han var 15 år gammal, misshandlade sina tidigare flickvänner.

– Jag har valt att gå ut offentligt med det här för att jag inte hade känt mig hel annars. Då är det en hemlighet som jag går och bär på som kan dyka upp när som helst i alla möjliga sammanhang, säger Carl Adam Tillberg.

Carl Adam Tillberg, 30, berättar att han från 15 års ålder misshandlat sina flickvänner både fysiskt och psykiskt.
Foto: Brottscentralen

Utsatte flickvänner för fysiskt och sexuellt våld

2016 hamnade han vid ett vägskäl och bestämde sig för att offentligt berätta om sitt tidigare liv för att ta ett tydligt steg bort från det. Sedan dess har han en egen podcast och ger i sommar även ut en bok där han lyfter missbruk och våld i nära relation.

– Jag har en ambition om att hjälpa andra. Hade jag kunnat läsa, se eller höra om en man som har samma bagage som jag så hade jag kanske fått en väckarklocka tidigare, säger Tillberg.

Han berättar hur han har utsatt sina tidigare flickvänner för både psykiskt, fysiskt, sexuellt och materiellt våld. 

– Det har varit allt från slag mot kropp, strypgrepp, hålla fast någon. Det som är svårast att prata om är det sexuella våldet, där är nog stigmat högst, säger han. 

Carl Adam Tillberg har polisanmälts flera gånger under åren men bara dömts en gång.
Foto: Brottscentralen

Polisanmäld flera gånger 

Tillberg menar att han aldrig kommer bli fri från sitt förflutna och ser brister inom rättsväsendet som inte tillräckligt skyddar offren eller erbjuder rätt hjälp till förövare.

Trots att han har polisanmälts vid ett flertal tillfällen under åren har han bara dömts en gång – hösten 2017 för händelser som skedde under 2015. Den gången dömdes han till besöksförbud och senare för hemfridsbrott och olaga hot.

– I dag är jag inte glad att jag har sluppit undan, hade jag tagit ansvar för mina handlingar kanske jag hade fått ett ”wake up call” tidigare. Som sagt så har jag har sluppit undan vid flertalet tillfällen. Ofta står det ord mot ord och nekar gärningsmannen, i det här fallet jag, är det lätt att förundersökningen läggs ner, säger han.

Även om Carl Adam Tillberg valt att gå ut offentligt har inte hans tidigare partners tagit samma beslut, därför vill han inte prata ingående om vilka de är. 

– Många män som gör de här brotten har ingen talan, de ska lynchas på öppen gata. Men jag tror inte det är rätt väg att gå. Jag kan förstå de som blir provocerade, framför allt kvinnor som blivit utsatta för våld, säger Tillberg.

”Kvinnor sliter i det tysta”

Vidar Vetterfalk arbetar som internationell projektledare för organisationen ”Män” som arbetar med att engagera män mot mäns våld mot kvinnor. Han ser en poäng med att fler män vågar prata om sin del i vad som är ett stort samhällsproblem. Men han är också rädd att maktbalansen om vem som får mest utrymme i det offentliga rummet blir snedvriden. 

– Det finns så många fallgropar, så fort män uttalar sig om det här så får det mycket mer uppmärksamhet medan många kvinnor kämpar och sliter i det tysta. Kan vi prata om problemet tillsammans med kvinnojoursrörelsen så kan man använda det på ett klokt sätt så att det inte får en slagsida, säger han.

Brottsförebyggande rådet släppte sin senaste rapport om brottsstatistik för 2017 i förra veckan, och där framkom mörka siffror.  

Olga Persson: Männen måste ta ansvar

Våldtäktsstatistiken för anmälda brott har ökat med tio procent. Antalet anmälda brott om grov kvinnofridskränkning låg oförändrat från 2016 och sexuella ofredanden hade ökat med tre procent. Av de som utsatts för fysiskt våld så har 85 procent också utsatts för psykiskt våld och kränkningar. 

Olga Persson är generalsekreterare för riksförbunden Unizon som samlar kvinnojourer runtom i Sverige. Hon vill se en samhällsförändring där vi når ett jämställt samhälle fritt från våld, men att det bara kan ske om män börjar ta sitt ansvar.    

– Jag tycker det är oerhört viktigt att män får ta del av de här förändringsberättelserna, alltså att andra män får höra att det går att ta ansvar för våldet och att det går att förändra sitt beteende. Det är avgörande i en samhällsdiskussion men det får ju givetvis inte vara på bekostnad av att kvinnor och barn inte får rätt stöd och hjälp, säger hon. 

Carl Adam Tillberg intervjuas här av Brottscentralens Li Rodziewicz.
Foto: Brottscentralen

”Jag kan försöka göra allt”

Vidar Vetterfalk ser allvarliga brister inom rättsväsendet, något som drabbar alla inblandade parter. 

– När det gäller rättsväsendet och sexuella övergrepp har vi otroligt många fall där förövare kommit undan bara genom att neka. Det är ju en otrolig björntjänst till de här killarna, att de inte får hjälp att ta ansvar och stå för det de har gjort.

Carl-Adam Tillberg började gå i självhjälpsgrupper för ungefär två år sedan och har sedan dess hållit sig nykter, drogfri och våldsfri, säger han.

– Jag vill inte framstå som duktig, det finns inget duktigt i att jag misshandlat mina tidigare flickvänner. Jag kan inte lova att jag aldrig kommer slå mer, jag kan inte lova att jag aldrig kommer nyttja alkohol eller narkotika igen. Men jag kan försöka göra allt för att jag inte ska hamna där igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.