Carina, 34, höggs ihjäl – är ett av sju olösta kvinnomord

Carina Thorén med dottern Caroline Isaksson, ett av sina barn. ”Mamma var mån om att vi syskon skulle ha kontakt med varandra”.
Foto: JAN PONTHO
Det var en person som för tillfället bodde i samma bostad som Carina Thorén som hittade trebarnsmamman mördad.
Foto: JAN PONTHO
”Vi har inga nya spår, det är snarare en genomgång av det befintliga materialet, främst forensiskt, som vi låter undersöka med nya metoder”, säger polisen Bo Lundqvist.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trebarnsmamman Carina Thorén, 34, stod och diskade när hon plötsligt höggs till döds.

Nu växlar polisen upp för att lösa mordgåtan.

– Efter 18 år vill man ha ett avslut, säger dottern Caroline Isaksson.

Men Carina-fallet är bara ett av alla olösta kvinnomord i Sverige – här är ytterligare sex fall polisen vill ha tips om.

Det är den 26 september år 2000, och Carina Thorén befinner sig i hemmet i Eslöv.

När hon står och diskar blir hon plötsligt attackerad bakifrån – och knivhuggs 17 gånger. Allt tyder på att det är en bekant som utför dådet.

– En person har kommit in i lägenheten utan att behöva forcera sig in, säger Bo Lundqvist, chef vid polisens kalla fall-grupp i region syd.

”Det är en person som på ett eller annat sätt har varit känd av Carina och som sen på ett mer eller mindre överrumplande sätt har genomfört brottet”, säger Bo Lundqvist.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det fanns inte heller några avvärjningsskador på Carina Thoréns händer. I programmet ”Svenska fall för FBI” sa FBI-mannen Mark Safarik att det tyder på att hon inte kände sig hotad.

Polisen om Carina Thorén

Det har gått 18 år sedan trebarnsmamman mördades brutalt. Ännu har ingen gärningsman hittats – men polisen har inte gett upp hoppet än. Kalla fall-gruppen i Malmö gör nu ett omtag på fallet.

Polisen har skickat in nytt material, som tidigare beslagtagits från brottsplatsen, till nationellt forensiskt centrum (NFC). Bo Lundqvist vill inte gå in på vad det handlar om för material, men tidigare har bland annat ett skoavtryck från kvinnans bostad betraktats som ett hett spår.

– Vi har skickat in den typ av spår som skulle kunna indikera identitet på en gärningsman.

Varför har ni skickat in detta nu?

– Det finns en rad olika anledningar. En av de större är tidsaspekten. De forensiska landvinningarna är stora sen Carina mördades.

Bo Lundqvist fortsätter:

– Vi har en god förhoppning att det här ska lösas men det hänger mycket på resultatet från NFC.

”Så fort mamma var drogfri ville hon ha kontakt med sina barn”, säger dottern Caroline Isaksson om Carina Thorén.
Foto: JAN PONTHO

Dottern vill ha ett avslut

Carina Thoréns dotter Caroline Isaksson, 34, är nu lika gammal som mamman var när hon dog. Hon har – liksom polisen – hoppet kvar.

– Man vill ju så klart att det ska vara löst. Det skulle betyda jättemycket, efter 18 år vill man ha ett avslut, säger hon.

Hur minns du din mamma?

– Hon var levnadsglad. Och hon hade en kort stubin, vi har samma humör. Men hon var väldigt glad, säger Carolina Isaksson.

Hon kommer ihåg när hon fick beskedet om mordet. Hon var 16 år, nästan 17.

– Jag minns att jag var på besök hos min pojkvän, när min fostermamma ringde och sa att han skulle köra hem mig. Jag förstod inte riktigt varför. Men när jag kom hem berättade hon.

Polisen letar gärningsman bland bekanta

Carina Thorén hade levt ett tufft liv och rörde sig i narkotikakretsar. Polisen tror också att det var i bekantskapskretsen gärningsmannen befann sig.

– Det är lite problematiskt. Det är ingen hemlighet att Carina var missbrukare och att hon sannolikt också sålde narkotika. Det gör att hon hade en del kontakter som är svåra för oss att överblicka, säger Bo Lundqvist vid polisen.

Tidigare var en man – i medierna kallad ”Smeden” – huvudmisstänkt. Han växte upp i Eslöv och fanns i kretsen kring offrets bekanta. Han utreddes för mordet på Carina Thorén vid samma tidpunkt som han dömdes för att under tortyrliknande former ha knivmördat en homosexuell man i Stockholm – och försökt mörda en annan man.

Men åklagaren lade ner förundersökningen. Motiveringen: ”bevisningen räcker inte till”.

I dag säger polisen om ”Smeden”:

– Vi gör sökningar mot de personer som tidigare varit kända i utredningen, mot deras DNA-profiler. Han är en av kandidaterna.

Vädjar om tips om mordet i Eslöv

Polisen vädjar nu om tips för att äntligen kunna nå en lösning i fallet. All information är uppskattad, även den som kan tyckas obetydlig kan bli en viktig pusselbit.

– Vi är övertygade om att folk sitter inne med information, säger Bo Lundqvist. 

Även Carina Thoréns dotter Caroline Isaksson vädjar om tips:

– Stå upp för vad ni vet och berätta. För oss anhöriga, för vårt avslut.

Nu väntar polisens kalla fall-grupp på analyssvar från NFC innan man går vidare med andra utredningsåtgärder. Men det tar tid.

– NFC gör ett väldigt gott jobb men de är alldeles för få, säger Bo Lundqvist.

Han fortsätter:

– Jag förstår att färska ärenden har förtur men det är fortfarande mord vi pratar om och det är fortfarande anhöriga som undrar vad som har hänt med deras nära och kära.


LÄS MER: Långa köer hos NFC sinkar polisens arbete 


Här är ytterligare sex olösta kvinnomord, som polisens kalla fall-grupper jobbar med:

Solveig Hertzberg har beskrivit som en snäll person som inte gjorde någon människa förnär.
Foto: OKÄND

Solveig Hertzberg

Solveig Hertzberg, 60, levde som sjukpensionär, brukade dricka kaffe med grannarna och umgås med sina katter och hundar.

Den 15 juni 2006 hittades hon mördad på köksgolvet i sitt gula trähus i Tjörnarp. Hennes nattkläder var uppdragna, hon hade utsatts för sexuellt våld och dog av ”kraftigt våld och stickskador”.

Hon hade troligtvis legat död i flera dygn.

Efteråt riktades misstankarna mot en man som då var i 30-årsåldern. Han hade tidigare gjort sexuella närmanden mot Solveig Hertzberg, och var sen tidigare dömd för ett mord på en äldre kvinna i Ängelholm.

Men i dag, drygt tolv år senare, är fallet ännu olöst.

Så jobbar polisen med fallet

Polisen har på nytt skickat in material till NFC för analys, och nu väntar man på resultaten. Enligt Bo Lundqvist på kalla fall-gruppen i Malmö finns det fler utredningsåtgärder – främst förhör – att göra.

– Men det känns inte framgångsrikt att göra det innan vi har resultatet från NFC.

Polisen har information som pekar ”i ett par olika riktningar”. Nu hoppas man att svaren från NFC ska leda dem rätt.

– Det finns ingen specifik misstänkt, men det finns ett par stycken tänkbara.

Samtidigt vädjar Bo Lundqvist till allmänheten om tips.


LÄS MER: Så ska polisen lösa mordet på Solveig, 60


”Jag önskar att de som gjort det kom fram och erkände så att de får sina straff”, har Marua Ajouz pappa tidigare sagt.
Foto: PRIVAT PRIVAT

Marua Ajouz

Marua Ajouz från Malmö var bara 18 år när hon försvann i december 2002, några dagar före jul. I oktober året därpå hittades delar av hennes kropp – när svampplockare upptäckte ett kranium i bokskogen i Torup utanför Malmö.

Det dröjde till april i fjol innan resten av kroppen hittades, då av en grävmaskinist som arbetade på ett nytt villaområde i Nordanå utanför Malmö. Kroppen var delvis paketerad enligt polisen.

När Marua Ajouz försvann hade hon tillbringat natten hos en 23-årig bekant. I hans lägenhet markerade senare två likhundar att det fanns spår efter en död människokropp. Mannen frihetsberövades – men släpptes senare, och 2010 lades förundersökningen mot honom ner.

Så jobbar polisen med fallet

Sedan de resterande delarna av den styckade kroppen hittades i fjol har polisen skickat in både nytt och gammalt material till NFC för analys och jämförelser. Bland annat det material kroppen packades in i.

– Det finns ett tänkt scenario om gärningsmännen och i vilken krets de finns, men vi vill invänta svar från NFC, säger Bo Lundqvist.

Vad är er teori?

– Att gärningsmannen fanns i hennes bekantskapskrets.

Vad är det för krets?

– Vid den tiden var det en grupp människor som var ganska tajta och som utövade både ett visst mått av missbruk och kriminellt leverne.


LÄS MER: Därför dröjer jakten på Maruas mördare


Christina Olofsson sågs senast av en hotellgäst som gick och lade sig vid 03-tiden. Några timmar senare var hon död.
Foto: OKÄND

Christina Olofsson

Christina Olofsson, 46, var en lojal, pålitlig och plikttrogen nattportier på Wisby hotell, enligt hotellets tidigare vd Gun Vidgren. Men en tidig morgon, den 12 december 1996, hittades hon brutalt mördad – ihjälhuggen med en bultsax inne på hotellets kontor.

Mordet skakade hela Gotland, och på hotellet var det flera nattjobbare som sade upp sig. De vågade inte jobba kvar.

Samma natt som Christina Olofsson höggs ihjäl utsattes hotellet för ett inbrott. Polisens teori: Nattportiern såg inbrottstjuven eller -tjuvarna – och kan till och med ha känt igen dem.

Två anställda från hotellet har tidigare suttit frihetsberövade, vid olika tillfällen, men båda släpptes. I dag finns ingen misstänkt.

Så jobbar polisen med fallet

Polisens kalla fall-grupp i Stockholm tog över utredningen 2016. Sedan dess har man topsat flera personer för att matcha med DNA-fynd, fått in flera tips och så sent som förra veckan åkte polisen över till Gotland.

– Vi har varit där väldigt mycket i över ett år. Vi har hållit över 150 förhör, och topsat folk också, säger förundersökningsledaren Mats Pettersson.

Polisen har gjort flera fynd vid brottsplatsen, men vill inte berätta vad.

– Det finns fynd som vi håller på och undersöker. Men undersökningarna är komplicerade, vilket gör att det tar lite tid. Vi lägger ett komplicerat pussel och det kräver tålamod, men vi är positiva. 

Tidigare har det skrivits om det sista spåret efter mördaren – som också är det enda kända spåret: en sko av storlek 43. En svart, ganska ovanlig Reebok-sko.

Polisen vill fortfarande gärna ha information från allmänheten.


LÄS MER: Leif GW: Därför mördades Christina, 46, på hotellet 


Astrid Olsson, 89, fångades på en övervakningskamera vid Sabis i Fältöversten. Polisen vill gärna ha tips från folk som känner igen henne.
Foto: Polisen

Astrid Olsson

Den 28 september 2004 pratade dottern med sin mamma Astrid Olsson för sista gången. När hon sen inte fick tag på modern åkte hon hem till Astrid Olssons lägenhet på Brantingsgatan på Gärdet i Stockholm. Där låg den 89-åriga damen död.

Hon såg ut att ha blivit strypt.

Astrid Olsson låg fullt påklädd på golvet i sovrummet. Bredvid henne låg dels en handväska, dels en matkasse från kvartersbutiken Sabis. Hon hittades den 3 oktober men polisen misstänkte att hon mördats redan den 30 september på grund av ett kvitto i matkassen.

Polisen misstänker rånmord, men ännu har man inte fått fatt på någon gärningsperson.

Så jobbar polisen med fallet

Polisen har skickat in material till NFC och väntar nu på resultat. Hittills har kalla fall-gruppen i Stockholm fokuserat mycket på Gotland – men framöver kommer Astrid Olsson att hamna allt mer i blickfånget.

– Vår avsikt är att göra en seriös djupdykning i ärendet så fort det är läge, säger Mats Pettersson.

Polisen vet ”väldigt lite” om fallet. Och man vill gärna ha in information.

– Vi har fått in väldigt begränsat med tips. Vi vädjar till folk som skulle kunna bidra med något att höra av sig, säger Mats Pettersson.


”Man ska aldrig ge upp hoppet”, har Marie Johanssons mamma sagt om polisens jakt på mördaren.

Marie Johansson

Marie Johansson, 36, var precis på väg att stänga den tygaffär hon jobbade i: Stuvkällaren i Göteborg. Hon blev då brutalt överfallen – och mördad.

Först dagen därpå, den 14 oktober 2005, hittades kroppen av butikens ägare.

Polisen har under utredningens gång säkrat DNA från gärningspersonens vantar, efterlyst tips, gått ut med bilder och fått in flera vittnesmål. Bland annat om en kvinna med rosa byxor som betett sig underligt i butiken.

Trots det har ännu ingen ställts inför rätta.

Så jobbar polisen med fallet

Polisen vet att en kvinna mördade Marie Johansson. Man har tidigare topsat cirka 650 kvinnor för att hitta en gärningsman – utan resultat.

Nyligen tog polisen hjälp av ett företag i USA för att plocka fram två fantombilder som föreställer hur kvinnan kan ha sett ut morddagen, och hur hon skulle kunna se ut i dag.

Kvinnan har, enligt det DNA som hittades på brottsplatsen, ”väldigt mörkt” hår, brunmelerade ögon och ursprung i Sverige, sydöstra Europa eller Balkan. Efter att polisen gick ut med fantombilden har ett 150-tal nya tips kommit in och polisen ska nu topsa fler kvinnor.

Ett 30-tal kommer att topsas, räknar kriminalkommissarie Peter Thylén med.


LÄS MER: Hundratals kvinnor topsas i jakten på Maries mördare 


”Jag saknar henne något så fruktansvärt. Det gör vi alla i familjen”, sa Malin Olssons mamma för två år sen.
Foto: PRIVAT

Malin Olsson

Året var 1994, en varm sommar i Sverige. 16-åriga Malin Olsson från Dals-Ed var på besök hos vänner i Göteborg, när de sent en lördagskväll hamnade i en dispyt. Malin Olsson lämnade sällskapet och gick ensam i väg i natten.

Morgonen därpå, den 24 juli, hittades en ung kvinna död på Östra kyrkogården. Hon hade strypts, låg gömd vid en gravsten och var avklädd – kläderna hade slängts i ett buskage.

Mordet på Malin Olsson är ett av de fall som Leif GW Persson har engagerat sig i. Våren 2016 tog han upp fallet i SVT:s ”Veckans brott”, och pratade då om tre personer som intressanta i utredningen.

Men ännu går mördaren fri.

Så jobbar polisen med fallet

Mordgåtan ligger hos polisens kalla fall-grupp i region väst. Där är Anders Eriksson chef.

– Vi går igenom de spår som anträffades och så söker vi om delar av dem med dagens teknik, säger han.

Polisen har skickat in material till NFC för analys, i hopp om att hitta en gärningsman. I dag finns ingen misstänkt.

– Det kan vara fynd i anslutning till brottsplatsen eller kläder från den avlidna, där vi tror att gärningsmannen kan ha avsatt spår.

Liksom i de flesta kalla fall väntar polisen främst på resultat från NFC – i övrigt gör man inte så mycket aktiva utredningsåtgärder, men följer upp de tips som kommer in. 


LÄS MER: Spåren som kan leda till Malin Olssons mördare 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.