Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Camatar-Memet Florin gripen i Rumänien– misstänkt för serievåldtäkter

Här är mannen, Camatar-Memet Florin, som jagas av polisen misstänkt för flera överfall mot kvinnor i Stockholmsområdet.
Camatar-Memet Florin är misstänkt för svarttaxivåldtäkten i Barkarby, en våldtäkt i Bromma och ett våldtäktsförsök i Sundbyberg.
I slutet av mars efterlystes Camatar-Memet Florin av svensk polis, misstänkt för inblandning i svarttaxivåldtäkten i ett naturområde bakom Ikeavaruhuset i Barkarby den 25 februari.
Foto: Läsarbild
De två kvinnorna åkte svarttaxi från en restaurang men blev inte körda dit de bad om.
Foto: Läsarbild
I stället hamnade de i Barkarby i Järfälla där de uppger att de utsatts för grov våldtäkt av chauffören och ännu en person.
Foto: Läsarbild

Här är mannen som har jagats av polisen, misstänkt för flera kvinnoöverfall i Stockholmsområdet – Camatar-Memet Florin.

Han har varit häktad i sin utevaro, misstänkt för grov våldtäkt, våldtäkt och försök till våldtäkt, sedan 7 april.

Uppgifter till Expressen gör nu gällande att han har gripits, i Rumänien.

– När han gripits ska en ny häktningsförhandling hållas så fort som möjligt, säger mannens försvarare, advokat Gustaf Ljungström.

I slutet av mars efterlystes Camatar-Memet Florin från Rumänien av svensk polis, misstänkt för inblandning i svarttaxivåldtäkten i ett naturområde bakom Ikeavaruhuset i Barkarby den 25 februari. Vid den tidpunkten misstänktes han även för ett våldtäktsförsök mot en kvinna i Sundbyberg elva dagar tidigare, den 14 februari.

I samband med att det gick in en häktningsframställan till Solna tingsrätt, framkom det nya utredningsuppgifter kring den misstänkte. Utöver svarttaxivåldtäkten och våldtäktsförsöket i Sundbyberg misstänks han också för inblandning i en ouppklarad våldtäkt i Stockholmsförorten Bromma den 15 november förra året.

Camatar-Memet Florin är misstänkt för svarttaxivåldtäkten i Barkarby, en våldtäkt i Bromma och ett våldtäktsförsök i Sundbyberg.

Efter våldtäktsdramat i Barkarby misstänks mannen ha gått under jorden.

Bodde utomhus vid ett byggvaruhus

Tidigare uppgifter till Expressen har gjort gällande att Camatar-Memet Florin, som gömt sig bakom minst två olika identiteter, redan kan ha hunnit lämnat Sverige – och rest till sitt hemland. Tidigare har Rumänien utfärdat en internationell arresteringsorder avseende mannen – oklart för vad.

Enligt nya uppgifter till Expressen på söndagsmorgonen har Camatar-Memet Florin gripits i Rumänien efter en gemensam insats mellan den rumänska FAST-gruppen och den svenska FAST-gruppen.

– Jag fick det bekräftat när jag läste i tidningen, säger advokat Gustaf Ljungström.

I slutet av mars efterlystes Camatar-Memet Florin av svensk polis, misstänkt för inblandning i svarttaxivåldtäkten i ett naturområde bakom Ikeavaruhuset i Barkarby den 25 februari.
Foto: Läsarbild

Vad händer nu?

– Nu är han häktad i sin utevaro. När han har gripits ska det hållas en ny häktningsförhandling så fort som möjligt. Nu är det lite speciellt, eftersom han inte finns i Sverige, så det kommer nog inte att bli så. Det som troligen kommer att hända är att de begär honom utlämnad, men hur det kommer att hanteras – det vet nog åklagaren bäst.

Advokaten: "Måste prata med honom"

Har du haft någon kontakt med honom?

– Nej, det har jag inte. Jag vet ingenting om honom på det sättet.

Vad händer nu?

– Det första jag måste göra är att prata med honom, få veta han själv säger om det här och de här misstankarna. En möjlighet är att svensk polis åker ner till Rumänien och förhör honom där.

I en polisutredning från 2015 om misstänkt stöldbrott, framkommer uppgifter om att Camatar-Memet Florin kommit från Rumänien till Sverige som EU-migrant för att samla och panta burkar. Han ska ha bott utomhus vid varuhuset Byggmax i Bromma. Enligt egna uppgifter i polisförhör ska han där ha blivit lovad att få ta lastpallar gratis från firman. När han så gjorde, tillsammans med två andra män, ska en man från byggfirman ha kommit fram och krävt betalning för lastpallarna.

Strax därefter tillkallades polis.

Åtalades för stöld av lastpallar

Camatar Memet Florin och två andra män åtalades senare misstänkt för stöld av sammanlagt 60 lastpallar till ett värde av 6 000 kronor. Men eftersom åtalet inte omfattade försök till stöld blev de frikända. "Det är alltså inte fråga om något fullbordat tillgrepp. Åtalet för stöld ska därför ogillas", står det i domen.

I polisutredningen om de misstänkta överfallen mot kvinnor i Stockholm är advokat Gustaf Ljungström förordnad som mannens offentlige försvarare.

Under fredagen hade han inte fått kontakt med sin klient:

– Jag vet inte var han befinner sig, kort och gott, och jag har inte haft någon kontakt med honom. Han har ingen adress i Sverige och inget telefonnummer så det finns ingen möjlighet att söka honom någonstans egentligen, sa han då.

Inte heller under lördagen hade Gustaf Ljungström lyckats etablera kontakt. I ett sms till Expressen, skrev advokaten då: "Efter vad jag har hört är han inte Sverige och jag har inga kontaktuppgifter till honom."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.