Calle Jonsson i samband med rättegången i Grekland 2005. Foto: SVEN LINDWALLCalle Jonsson i samband med rättegången i Grekland 2005. Foto: SVEN LINDWALL
Calle Jonsson i samband med rättegången i Grekland 2005. Foto: SVEN LINDWALL
"Det small flera gånger, han slog mig i nacken", säger Fredrik Allvin, 43. Foto: PRIVAT"Det small flera gånger, han slog mig i nacken", säger Fredrik Allvin, 43. Foto: PRIVAT
"Det small flera gånger, han slog mig i nacken", säger Fredrik Allvin, 43. Foto: PRIVAT
Calle Jonsson lämnar tingsrätten med sin advokat. Foto: ALEX LJUNGDAHLCalle Jonsson lämnar tingsrätten med sin advokat. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Calle Jonsson lämnar tingsrätten med sin advokat. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Domen: Calle Jonsson ljuger om krogvåldet

Publicerad
Uppdaterad

Calle Jonssons version: Jag handlade i nödvärn för att skydda min vän.

Men croupieren vid spelbordet pekar ut krogattacken som oprovocerad.

Domstolens uppfattning är att Jonsson ljuger – straffet blir villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel.

– Jag var orolig att folk skulle gå på skitsnacket, säger blåslagne Fredrik Allvin, 43.

Som misstänkt i ett knivdåd i Grekland 2001 blev han rikskänd. Den gången friades han – och poserade på bilder liksom skickade  hälsningar till svenska folket.

Calle Jonsson lever ett nytt liv som vd för en byggfirma. Grekiska myndigheter söker honom för en ny rättegång om knivdådet på Kos, men så länge Jonsson håller sig i Sverige kommer han undan. Fallet är nämligen preskriberat enligt svensk lag, vilket innebär att han inte utlämnas.

Men på sistone har hans tillvaro skakats av nya misstankar om våldsdåd.

När han dök upp i Norrtälje tingsrätt i november var han förklädd i keps, solglasögon och en huva åtdragen kring ansiktet. I domstolen lämnade han sin version av vad som hände på krogen På G i Norrtälje i början av oktober.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Allvin, 43: Calle Jonsson attackerade mig

Calle Jonsson i Norrtälje tingsrätt i november tillsammans med advokat Martin Särman.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Calle Jonsson köpte champagne – och slogs

Sällskapet hade köpt champagne och gick senare mot black jack-bordet.

– Vi började spela och det var väldigt god stämning på alla sätt.

Jonsson säger att det blev dålig stämning mellan hans vän – här kallad NN – och främlingen Fredrik Allvin, 43, som satt och spelade vid bordet. Att han försökte lugna ned situationen, men att Allvin då slog honom.

– Jag upplever honom som aggressiv från början, när jag känner att jag måste involvera mig så slår han direkt.

Från grekisk rättegång till krogbråk i Norrtälje

2001: Grips på Kos

Calle Jonsson blir rikskänd när han som 18-åring grips misstänkt för knivdådet på Kos. Han nekar till anklagelserna men får sitta häktad. I februari året därpå släpps han mot borgen och lämnar Grekland omgående. 2004 utlämnas han för att delta i rättegången.

 

2005: Frias i grekisk domstol

Calle Jonsson lämnades över till grekisk polis 2005. Han flögs till Grekland och sattes i häkte på Kos. Efter rättegången friades han från anklagelserna om dråpförsök.

 

2006: Rättegången ska göras om

Calle Jonsson återvände till Sverige som en fri man – men 2006 granskas ärendet av Greklands högsta domstol, som beslutar att rättegången ska göras om. Då vägrar Jonsson att infinna sig med argumentet att han inte litar på det grekiska rättsväsendet.

 

2012: Döms för misshandel i Sverige

Efter att ha slagit en man på krogen efter en hockeymatch på Hovet i Stockholm döms Calle Jonsson till samhällstjänst och skadestånd för misshandel. Ett vittne berättar under rättegången hur Jonsson oprovocerat slagit den andre mannen medvetslös.

 

2014: Europeisk arresteringsorder

Nio år efter den friande domen kommer en vändning i fallet på Kos: Grekiska myndigheter utfärdar en europeisk arresteringsorder. Efter att ha förhörts av svensk polis går Calle Jonsson året därpå under jorden.

 

2016: Fallet preskriberas

I juli 2016 preskriberas Kos-dådet och polisen slutar därmed söka Calle Jonsson. Sverige lämnar inte ut medborgare som misstänks för brott som är preskriberade enligt svensk lag. Däremot riskerar Calle Jonsson fortsatt att ställas inför rätta i Grekland om han grips i något av de andra 26 Schengenländer där den europeiska arresteringsordern gäller, beroende på dessa länders respektive regler kring preskription.

 

2017: Döms igen

Calle Jonsson döms för misshandel för andra gången. Nu rör det ett krogbråk i Norrtälje – där han enligt målsägande, nyckelvittne och domstol gick till oprovocerad attack. Straffet blir villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar.

Våldet han själv använde var i nödvärn – och han säger sig inte ha kunnat agera på något annat sätt:

– Jag tror inte det. Då hade nog NN fått stryk. Det är min bedömning.

Målsäganden Fredrik Allvin säger i stället att Jonssons våld var oprovocerat. Han stöttas av ett nyckelvittne i utredningen: Croupieren som skötte black jack-spelet.

Croupieren: Minns inte att Fredrik gjorde något

Enligt utredningen är hon opartisk i den bemärkelse att hon inte känner någon av de inblandade sedan tidigare.

"Relativt oprovocerat slog Carl till Fredrik och blodvite uppstod. Slaget träffade Fredriks kind. Hon vet inte vad som föregick slaget, eventuellt tog Fredrik för lång tid på sig under spelet. Hon minns inte att Fredrik gjorde någonting mot Carl före slaget", står återgivet i Norrtälje tingsrätts dom.

Den version som domstolen köper är croupierens och offrets:

"Fredrik Allvins uppgift om att slagen utdelades utan annat agerande från hans sida än att han bett personen bakom honom att flytta på sig vinner stöd av (croupierens) vittnesmål."

Calle Jonsson döms till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst, motsvarande straffvärdet i en månads fängelse.

Han ska också betala 10 795 kronor i skadestånd till Fredrik Allvin, som är lättad efter domstolens besked:

– Skönt. Rättegången var en omvälvande upplevelse.

– Det var obehagligt att sitta där och lyssna på alla lögnerna.

Fredrik Allvin dokumenterade sina skador efter händelsen på Norrtäljekrogen.Foto: PRIVAT

Vaknade upp i ambulansen

Calle Jonssons advokat Martin Särman:

– Vi kommer överklaga, domen är felaktig enligt vår uppfattning. Min klient bör frikännas helt.

Det är andra gången Calle Jonsson döms för sitt krogvåld.

2012 straffade Attunda tingsrätt honom med villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst – då hade Calle Jonsson knockat en främmande man efter en hockeymatch i Stockholm. Också den gången kallade ett vittne attacken för "oprovocerad", enligt domen.

Offret den gången uppgav att han bad Calle Jonsson gå därifrån för att undvika bråk – innan det svartnade för ögonen. Nästa minne: Han vaknar i en ambulans på väg till Södersjukhuset.

Calle Jonsson var den gången för berusad för att minnas något, sa han, men medgav: "Han (Jonsson) tror inte att NN hade gjort eller sagt något speciellt emot honom innan denne blev slagen."

Söks av grekiska myndigheter

Fredrik Allvin har sagt att han hade ont i månader efter slagsmålet.

Christofors Serdaris knivskador från 2001 har fortfarande inte läkt.

– Han har förstört mitt liv, både psykiskt och fysiskt. Jag var aktiv och spelade fotboll. Knivattacken skadade mig mycket svårt, sa Serdaris nyligen.

Christoforos Serdaris när Expressens Kassem Hamadé träffade honom 2015.Foto: KASSEM HAMADÉ

Calle Jonsson var 18 år när han greps misstänkt för dråpförsök på paradisön Kos. Han häktades men släpptes mot borgen och återvände till Sverige – innan han 2004 utlämnades till Grekland. 2005 friades han i grekisk domstol. Men grekiska myndigheter vill göra om rättegången och har sökt Calle Jonsson sedan 2006.

2014 utfärdades en europeisk arresteringsorder.

För ett och ett halvt år sedan preskriberades knivdådet på Kos enligt svensk lag – vilket innebär att svenska myndigheter inte längre utlämnar honom. Däremot riskerar Calle Jonsson att gripas om han vistas i något av de andra 26 Schengenländer där arresteringsordern gäller.

Expressen har sökt Calle Jonsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag