Brutala ungdomsgäng rånar barn med kniv

Lukas Axelsson, 14, på gångstigen där han blev rånad.
Foto: FREDRIK SAMUELSON
Rånarna riktade kniven rakt mot hans bröstkorg.
Foto: FREDRIK SAMUELSON
En föräldragrupp, Föräldranärvaro Sicklaön, vill vara opolitiska och få ett samarbete mellan medborgare, kommun och polis. Här Cecilia Öhman, 45, Louise Lind Tuvehjelm, 44, och Stephanie Worsöe, 50.
Foto: FREDRIK SAMUELSON
Som kommunstyrelsens ordförande är moderaten Mats Gerdau ytterst ansvarig för det som händer i Nacka.
Foto: FREDRIK SAMUELSON
Daniel Malmstedt, 12, med sin mamma Linda Malmstedt, 37, på platsen där två ungdomar försökte råna honom den 8 december, nedanför stadshuset mellan Nacka Forum och Nacka IP.
Foto: FREDRIK SAMUELSON
Daniel Malmstedt, 12, på platsen där två ungdomar försökte råna honom den 8 december, nedanför stadshuset mellan Nacka Forum och Nacka IP.
Foto: FREDRIK SAMUELSON
Daniel Malmstedt, 12, på köpcentret Nacka Forum, ett område som upplevs som allt mer otryggt.
Foto: FREDRIK SAMUELSON
1 / 8

NACKA. Ett fåtal maskerade ungdomar sprider otrygghet i Nacka, strax utanför Stockholm.

Ett tiotal barn och ungdomar har rånats, ofta med kniv.

I lokala Facebookgrupper växer oron och invånare som fått nog kräver att de skyldiga grips.

Samtidigt brottas polisen med färre resurser.

– Jag blev arg, rädd, helt tom. När han drog fram kniven kändes det som om tiden stannade, säger Lukas Axelsson, 14, en av de drabbade.

Han drar efter andan. Luften känns kvav. Fötterna fryser fast mot den frostbitna stigen.

Den tio centimeter vassa kniveggen pekar rakt mot hans bröstkorg. Kanske femton centimeter från.

– Jag blev helt paralyserad och visste inte hur jag skulle agera, säger Lukas Axelsson, 14, när han minns knivrånet den där fredagseftermiddagen den 8 december.

Han hade gått från köpcentret Nacka Forum genom en skogsdunge nedanför Stadshuset, på väg mot årets sista fotbollsträning på Nacka IP när plötsligt tre maskerade personer omringat honom. En håller i kniven. 

De tar hans bankkort och SL-kort. Tar en femtiolapp från hans ficka. Pengar som ska gå till hamburgare på klubbens avslutning efter träningen.

Han ringer polisen. Klockan är 16.47. Några minuter senare ser han blåljus mellan träden.

Lukas Axelsson på gångstigen där han blev rånad, mellan gångtunneln vid Nacka Forum och stadshuset.
Foto: FREDRIK SAMUELSON

Daniel, 12, nära att bli rånad

Tre hundra meter bort på Nacka IP spelar Daniel Malmstedt, 12, fotboll med två kompisar när han ser en polisbil komma med blåljus och sirener påslagna. Snart kommer två patruller till.

– Jag tänkte direkt på vad vi hade varit med om, säger Daniel.

En kvart tidigare hade två killar försökt ta deras mobiltelefoner vid ett övergångsställe nära Nacka IP men snabbt sprungit därifrån.

Totalt sker fem rån eller rånförsök utomhus mellan Nacka IP och Nacka Forum den 8 december. Offren är mellan 12 och 15 år. Några hotas med kniv. De blir av med mobiltelefoner, jackor och kontanter.

Nackapolisen misstänker att det rör sig om samma gärningsmän och går på Facebook ut med signalement för att hitta vittnen:

"Signalement på gärningsmännen är att de är ca 14-18 år gamla, ca 185-190 centimeter långa, är av afrikanskt ursprung och har normal kroppsbyggnad. De har varit klädda i mörka jackor samt vid rånen maskerade över ansiktet".

Daniel Malmstedt, 12, på platsen där två ungdomar försökte råna honom den 8 december, nedanför stadshuset mellan Nacka Forum och Nacka IP.
Foto: FREDRIK SAMUELSON

Pappa: "Det känns inte tryggt här"

Polisen får in fler larm. En 12-årig pojke utsätts för ett rånförsök vid Nacka IP den 15 december. En snart nioårig pojke blir den 15 januari vid Järla sjö i Nacka knivhotad av flera maskerade personer som tar hans mobiltelefon. Polisen tror i detta fall inte att det rör sig om samma gärningsmän som tidigare.

Tre dagar senare lämnar en 14-årig pojke fritidsgården vid Björknäs i Nacka och genar förbi Kocktorpssjön när flera personer tvingar in honom i skogen. De sparkar honom i ansiktet och tar hans mobil, dunjacka, collegetröja, T-shirt och mössa men lämnar kvar hans hoodie.

– De sa att om han ringde polisen så skulle de slå ihjäl honom. Han mår förhållandevis okej nu men är väldigt dämpad och ska få samtalsterapi. Vi har övervägt om vi ska flytta. Det känns inte tryggt här, säger hans pappa som vill vara anonym. 

Samma kväll tas en misstänkt 14-årig pojke som bor i kommunen för rånet. Nackapolisen ser ingen koppling till tidigare dåd eller tidigare gärningsmän.

"Gärningspersonerna var två till fyra i antal i yngre tonåren, pratade svenska utan brytning", skriver man på sin Facebooksida.

Föräldrar hämtar sina barn på skolan

I flera lokala Facebookgrupper sprids oron. För många är rånvågen en viktig fråga. Efter att polisen gått ut med signalement spekuleras det om gärningsmännen. 

Vissa menar att det bara handlar om invandrare. Andra påminner om tidigare utredningar som lagts ner och säger att det beror på tids- och resursbrist. Trycket mot polisen är stort. De flesta är överens om en sak. Nu måste de skyldiga gripas. Ett fåtal tycker att man borde ta saken i egna händer och sprider en hätsk stämning. Gruppadministratörer rensar i kommentarsfälten.

"Skärpning. Just nu anmäls och raderas väldigt mycket kommentarer. Ett antal personer har även blivit utkastade från sidan", skriver en administratör i en Facebookgrupp.

Många är upprörda över färre poliser och att det blivit stökigt kring Nacka Forum men tar samtidigt avstånd från svepande anklagelser och utpekanden. Föräldrar berättar hur skolor uppmanar elever att inte gå hem ensamma när det blir mörkt ute och att de börjat hämta sina barn efter skolans slut.

En föräldragrupp, Föräldranärvaro Sicklaön, vill vara opolitiska och få ett samarbete mellan medborgare, kommun och polis. Här Cecilia Öhman, 45, Louise Lind Tuvehjelm, 44, och Stephanie Worsöe, 50.
Foto: FREDRIK SAMUELSON

En föräldragrupp, Föräldranärvaro Sicklaön, skapades för drygt ett år sedan när en liknande rånvåg drog fram. De vill vara opolitiska och få ett samarbete mellan medborgare, kommun och polis och börjar trygghetsvandra för att få fler vuxna på gatorna. Flera gånger i veckan går ett tiotal föräldrar runt Nacka Forum, idrottsplatsen och Järlahöjden. 

– Vi vill skapa trygghet, för nu är det ingen trygghet, säger en av dem, Louise Lind Tuvehjelm, 44.

– Det är en helt annan vardag än vad man är van vid. Närpoliser behövs och fritidsaktiviteter för barn och ungdomar nu när Nacka växer. Vi vill uppmuntra att fler föräldrar går ute, säger Cecilia Öhman, 45.

– Det är snart val. Nu är det upp till politikerna, vad ska ni göra? Vi vill ha tydlighet, fortsätter Stephanie Worsöe, 50.

Kommunalrådet: "Förbannad, frustrerad och bedrövad"

Mats Gerdau, 53, suckar djupt, virar halsduken närmare kroppen och knäpper rocken. Han står utanför den avlånga röda tegelkolossen med de hårdhamrade svarta metalliska bokstäverna ovanför entrén som bildar orden Nacka stadshus. 

– Jag blir förbannad, frustrerad och bedrövad och funderar på var samhället är på väg, säger han.

Som kommunstyrelsens ordförande är moderaten Mats Gerdau ytterst ansvarig för det som händer i Nacka. Från ett av Stadshusets fönster hänger skylten: "Vi ska vara bäst på att vara kommun".

Han berättar vad kommunen gör efter rånvågen. Slyröjning. Bättre belysning. Fler väktare. Polarna, som är Nacka kommuns fältverksamhet, ska öka sin närvaro. Han vill söka tillstånd för mer kameraövervakning, förebygga droganvändning och jobba med idrottsaktiviteter och fritidsgårdar.

Största problemet är polisbristen i ett växande Nacka, säger han. 

– Vi ser att antalet poliser minskar och inbrotten ökar. Min uppmaning till Stefan Löfven är: Se verkligheten som den är, även i Nacka. Du måste öka antalet poliser. Kommunen behöver också fler vektyg. Många som begår brott är ungdomar och jag skulle kunna tänka mig att man kan bli dömd till fotboja, så man vet var de brottsaktiva är någonstans.

Oppositionsrådet Khashayar Farmanbar, 41, (S) vill se mer trygghetsåtgärder. Han är positiv till att regeringen nu satsar extra mycket pengar på polisen.

– Men vi i kommunen måste ha bättre samordning med polisen och se till att ha fler vuxna ute som har myndighetsansvar och är utbildade i socialpedagogik. Det är fel att skylla på polisens prioritering. Kommunen måste ta sitt ansvar.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Mats Gerdau.
Foto: FREDRIK SAMUELSON

Polisen gör flera husrannsakningar 

I Facebookgrupperna anklagar många att nyanlända eller invandrare ligger bakom rånen. Främlingsfientliga kommentarer har fått tas bort. Diskussionen har varit så omfattande att även polisen pratar om hudfärg, något som myndigheten sällan gör. 

Polisen säger att flera olika grupperingar ligger bakom rånen, både ungdomar från kommunen och utifrån.

– Vi har olika signalement. Både de med ljus och mörk hy. Utredningarna fortsätter men vi har inga frihetsberövade förutom den i torsdags. Det är en person som är hemmahörande här och som inte är mörkhyad, säger Nackapolisen Marcus Warneby, 39.

Han tror inte att Nacka är särskilt drabbat av rån utan att det är en allmän trend i samhället. Att barn och unga är lätta byten då de har allt dyrare jackor och mobiltelefoner. Kommunen har också växt.

– Folk ska inte känna sig otrygga nu. Men man ska som förälder vara medveten om problemet när man köper en ny Iphone eller en dyr märkesjacka till sina barn i tonåren.

Marcus Warneby ser den minskade polisnärvaron efter den stora polisorganisationen som en stor orsak. Nu är polisen inte heller lika bra på att känna igen personer från övervakningsbilder. Han tror att fler rån ägt rum som inte har polisanmälts och att det finns vittnen som inte har trätt fram.

– Det är uppenbart att vi inte finns där ute. Innan omorganisationen hade vi 12 till 15 poliser som jobbade ute uppsökande bland ungdomar. Nu har vi tre-fyra stycken på samma tjänster.

På tisdagsmorgonen den 23 januari gör polisen husrannsakningar på flera platser i Stockholms län. Flera personer hämtas till förhör om rånen innan jul.

"Utredningarna är omfattande och möjligheten till tvångsmedlen är en följd av ett gediget utredningsarbete. Vi utesluter inte att flera tvångsmedel kan komma att ske i ärendena", skriver Nackapolisen på Facebook.

"Det känns annorlunda", säger Lukas Axelsson, 14.
Foto: FREDRIK SAMUELSON

Lukas: "Det känns annorlunda"

Lukas, 14, är tillbaka på stigen nedanför Nacka stadshus där han blev knivrånad. Han har fått hjälp av kommunens brottsofferenhet, sitt försäkringsbolag och känner stöd från skolan. 

Han tittar in i skogen och tystnar. I lördags hade hans fotbollslag för första gången träning igen på Nacka IP sedan den 8 december. Tidigare har han cyklat eller åkt buss dit. Denna gång skjutsar hans föräldrar honom. 

– Det känns annorlunda. Förut var det vardag att gå där. Nu vill jag helst undvika området utanför planen. Det känns inte säkert.

Han drar efter andan. Luften känns kvav.


Ett tiotal rån i Nacka

8 DECEMBER

Några dagar tidigare har polisen fått in två anmälda rån mellan Nacka Forum och Nacka IP.

På eftermiddagen den 8 december sker ytterligare fem rån eller rånförsök utomhus mellan Nacka ishall och Nacka Forum men även vid parkeringsgaraget. Fyra anmäls samma dag. En anmälan kommer in senare. Klockan 16.37 larmas polis om ett rån på Griffelvägen vid Nacka IP. En pojke i 15-årsåldern rånas på sin mobiltelefon. Tio minuter senare, klockan 16.47, blir en ung person under knivhot rånad av flera förövare. När polis kommer till platsen kommer uppgifter om ännu fler rån eller rånförsök. Alla offer är mellan 12 och 15 år, men ingen blir fysiskt skadad, skriver Nacka-Värmdö-Posten.

De blir av med mobiltelefoner, dyra jackor och kontanter.

Polisen i Nacka misstänker att det rör sig om samma gärningsmän och skriver på Facebook för att hitta vittnen:

"Signalement på gärningsmännen är att de är ca 14-18 år gamla, ca 185-190 centimeter långa, är av afrikanskt ursprung och har normal kroppsbyggnad. De har varit klädda i mörka jackor samt vid rånen maskerade över ansiktet".


15 DECEMBER

En 12-åring utsätts under fredagseftermiddagen för ett rånförsök på väg mot Nacka IP. Han blir hotad av två personer som försöker tvinga till sig pojkens kläder och värdesaker men rånet avbryts av oklar anledning. Det handlar om två pojkar mellan 14 och 18 år, normal kroppsbyggnad och klädda i mörka kläder. De ska ha varit maskerade, skriver Mitt i.

På fredagseftermiddagen kontrolleras ett tiotal personer mellan 15 och 17 år i Nacka Forum. De bor inte i kommunen och blir misstänkta för rån och häleri men de brotten är inte begångna i Nacka, enligt polisen. 


15 JANUARI 

En nioåring blir vid 15-tiden knivrånad när han precis lämnar skolan vid  korsningen av Ekuddsvägen och Fingerörtsvägen i Järla sjö i Nacka.

Fem personer, flera med maskering, hotar honom med kniv och tar hans mobiltelefon. Polisen tror inte att det rör sig om samma gärningsmän som tidigare och skriver på sin Facebooksida:

”Enligt uppgifter ska gärningspersonerna varit fem stycken, iklädda mörka kläder. Den mest aktiva personen ska ha varit ca 180 centimeter lång, ha smal kroppsbyggnad, bar en svart munkjacka med vit engelsk text på bröstet, vita gymnastikskor och mjukisbyxor. Viss osäkerhet kring signalementet finns i nuläget".


18 JANUARI 

Klockan 16.04 larmar en förbipasserande polisen om en misshandlad person vid Björknäs och Kocktorpssjön i Lännersta. En 14-årig pojke har fått sparkar i ansiktet och blir av med sin mobil, dunjacka, collegetröja, T-shirt och mössa. Pojken får behålla sin hoodie och förs vaken och talbar till sjukhus tillsammans med sina föräldrar. 

Polisen ser ingen koppling till tidigare dåd eller tidigare gärningsmän. 

"Gärningspersonerna var två till fyra i antal i yngre tonåren och pratade svenska utan brytning", skriver Nackapolisen på Facebook.

Samma kväll tas en 14-årig pojke som misstänkt, som är hemmahörande i kommunen. 

På tisdagsmorgonen den 23 januari genomför Nackapolisen tillsammans med andra enheter husrannsakningar på ett flertal platser i Stockholms län. Flera personer hämtas till förhör om rånen innan jul. "Utredningarna är omfattande och möjligheten till tvångsmedlen är en följa av ett gediget utredningsarbete. Vi utesluter inte att flera tvångsmedel kan komma att ske i ärendena", skriver Nackapolisen på Facebook.


Anmälda rån mot minderåriga i Nacka

Antalet anmälda rån i Nacka där målsägande är under 18 år gammal under de fem senaste åren. Siffrorna säger inte om det är anmälningsfrekvensen eller antalet brott som har ökat enligt Kjell Larsson, vid polisen i Nacka.

2013: 8

2014: 12

2015: 15

2016: 24 

2017: 38

Källa: Polisen i Nacka

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.