Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brottscentralen tillbaka – nu i Expressen TV

Den 7 mars är det premiär för Brottscentralen i Expressen TV. Thabo Motsieloa, Lisah Silfwer och Lennart Ekdal kommer vara programledare. Foto: Anna-Karin Linsson
Från vänster: Filip Johansson, kriminalreporter, Thabo Motsieloa, programledare, Lisah Silfwer, programledare, Lennart Ekdahl, programledare och Alexandra Karlsson, kriminalreporter Foto: Anna-Karin Nilsson

Brottscentralens tittare har hjälpt polisen framåt i flera hundra utredningar. Nu börjar en ny säsong - denna gång i Expressen TV.

Den 7 mars är det premiär för det prisbelönta programmet, med Lennart Ekdal, Thabo Motsieloa och Lisah Silfwer som programledare.

– Vi har en ny hemvist i Expressen vilket är jättekul. Jag känner entusiasmen här i väggarna, säger Lennart Ekdal.

Lennart Ekdal

Lennart Ekdal har varit med sedan starten av Brottscentralen, och går nu in på en ny period.

– Vi vet att brott och straff och rättsfrågor är ett av de ämnen som intresserar folk mest – en kombination av dramatiska händelser och moraliska dilemman. Expressens hårdsatsning på Brottscentralen ligger helt rätt i tiden, säger han.

Lennart Ekdal kommer att leda premiäravsnittet den 7 mars.

– Brottscentralen är klassisk daglig kriminaljournalistik i en klassisk kvällstidning. Jag känner mig rejält taggad.

Thabo Motsieloa

– Brottscentralen har blivit mer och mer angeläget med tiden. Programmet ger tittaren möjlighet att komma i direkt kontakt med experter - brottsoffer men också tidigare gärningspersoner, säger programledaren Thabo Motsieloa.

Han lyfter framför allt fram tittarnas möjlighet att vara en del av programmet.

– Det är allmänhetens frågor som blir besvarade i Brottscentralen. I en tid då misstron mot medier är stor är interaktiviteten ett av våra starkaste kort.

Lisah Silfwer

Brottscentralens tittare har hjälpt polisen framåt i flera hundra utredningar de senaste åren.

– Vi kommer att uppmuntra våra tittare att interagera med programmet. Inte bara genom att ställa frågor och komma med förslag på frågor att diskutera och gäster att bjuda in till studion, utan även bidra med tips som kan hjälpa polisens arbete. På det sättet hoppas vi kunna göra en verklig skillnad, säger Lisah Silfwer.

Det kommer att vara möjligt att interagera på många kanaler.

– Det är programmets publik som bestämmer var och hur de vill interagera med oss, inte tvärtom.

Brottscentralen är ett dagligt kriminalmagasin som tar upp fördjupningar av de stora rättsfallen, visar övervakningsfilmer på brott och samarbetar med polisen för att nå ut med efterlysningar.

Den 7 mars klockan 20:00 har programmet premiär på Expressen TV.

– Kriminaljournalistik är en viktig del av den klassiska kvällstidningens DNA och Brottscentralen berättar om allt från grova våldsdåd som skakar Sverige till mängdbrott som gör vardagen otrygg för oss alla, säger Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen.

Ett av Brottscentralens mest uppmärksammade inslag de senaste åren var när polisen efterlyste en man som misshandlade en småbarnsmamma inför hennes barn. Händelsen inträffade på tunnelbanestationen i Gamla stan och fångades på övervakningsfilm.

Mannen kunde senare gripas i Migrationsverkets lokaler i Märsta, efter att en i personalen känt igenom honom från filmen.

Polisen: Programmet oerhört viktigt

Fallet är bara ett av många där Brottscentralens tittare hjälpt polisen att lösa brott.

– Tittarna är otroligt viktiga. Alla de ärenden som jag skickar in till Brottscentralen är ärenden som ska läggas ner för att vi inte kan komma vidare. Men med hjälp av tittarna som kan vi identifiera de här kriminella. Det är oerhört viktigt, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägericenter.

Nästan hälften av polisens efterlysningar i programmet har lett till identifikation av den/de misstänkta med hjälp av Brottscentralens tittare.

Totalt har Brottscentralens tittare hjälpt polisen framåt i flera hundra utredningar - däribland många vid Nationellt bedrägericenter.

– I 30 till 40 procent av fallen får vi hjälp med en identitet. Håll då i minnet att vi annars hade lagt ner utredningen, säger Jan Olsson.

Stor satsning på kriminaljournalistik

2013 utnämndes Brottscentralen till ett av de 20 hetaste programformaten i världen av The Witt, vid en tv-mässa i Cannes. De senaste säsongerna har programmet sänts på Aftonbladet TV och Discovery ID.

Bakom programmet står Brand New Content.

– Expressen TV ökar tittandet hela tiden och känns i dag som en utmärkt partner för Brottscentralen. Det känns spännande att Expressen också kommer att sprida innehållet på flera olika plattformar, och vi ser fram emot att i nära samarbete få vara med och göra Brottscentralen än mer relevant, säger Pär Sundberg, medgrundare för Brand New Content.

"Oerhört intresserade av kriminaljournalistik"

Bella Levy, chef för Expressen TV, ser fram emot satsningens premiäravsnitt.

– Fantastiskt roligt! Delvis handlar det om att hela redaktionen har flyttat in på Expressens redaktion. Det är jätteroligt att vi kan jobba tillsammans framöver. Och sedan handlar det också om att vi är oerhört intresserade av kriminaljournalistik, det är ett ämne som engagerar både redaktionen, våra tittare och våra läsare, säger hon.

Brottscentralen får också helt nya kommersiella möjligheter hos Expressen, och flera annons- och sponsringsprodukter rullas ut redan under våren.

– Tillsammans med Expressen TV och formatägaren, Brand New Content, har Bonnier News Brand Studio utvecklat ett koncept som kommer att locka inte bara tittare utan också läsare och reklamköpare, säger Alexander Lydecker, annonsdirektör för Bonnier News Sales.

Lennart Ekdal: "Känner entusiasmen i väggarna"

Programmet tar upp dagliga kriminalfall, men också fördjupningar med flera experter i studion.

Under våren kommer bland annat Leif Silbersky, advokat, och Johanna Björkman, jurist och DNA-expert, att medverka som återkommande gäster.

Som tittare kan du ställa frågor direkt till experterna i studion, men också hjälpa till att lösa fall som tas upp i programmet.

Lennart Ekdal, Thabo Motsieloa och Lisah Silfwer turas om att vara programledare.

– Vi har en ny hemvist i Expressen vilket är jättekul. Jag känner entusiasmen här i väggarna, säger Lennart Ekdal.

Snart dags för premiäravsnittet

Första programmet sänds tisdagen den 7 mars klockan 20.00 på Expressen TV.

För fler nyheter om aktuella brott och kriminalhändelser – gilla Brottscentralen på Facebook.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!