Milan Milanovic, 22, döms till fängelse för bland annat mord. Foto: PolisenMilan Milanovic, 22, döms till fängelse för bland annat mord. Foto: Polisen
Milan Milanovic, 22, döms till fängelse för bland annat mord. Foto: Polisen
Milan Milanovics bror Mladen Milanovic, 20, döms också för mordet.Milan Milanovics bror Mladen Milanovic, 20, döms också för mordet.
Milan Milanovics bror Mladen Milanovic, 20, döms också för mordet.
Bröderna misstänks ha misshandlat en vän till döds i ett skyddsrum i en Stockholmsförort. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅNBröderna misstänks ha misshandlat en vän till döds i ett skyddsrum i en Stockholmsförort. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bröderna misstänks ha misshandlat en vän till döds i ett skyddsrum i en Stockholmsförort.  Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Här grips de båda bröderna i Årsta i södra Stockholm. Foto: LäsarbildHär grips de båda bröderna i Årsta i södra Stockholm. Foto: Läsarbild
Här grips de båda bröderna i Årsta i södra Stockholm. Foto: Läsarbild

Bröderna Milanovic stampade ihjäl sin vän

Publicerad

Påverkade av kokain misshandlade bröderna Milan Milanovic, 22, och Mladen Milanovic, 20, sin vän till döds.

Innan dagen var över hade de dessutom stulit en bil, misshandlat en hotellanställd och gått till attack mot en polisman.

– Jag har väldigt svårt att tro att mina grabbar har gjort det här, säger deras pappa i förhör.

Nu döms sönerna till fängelse i 14 respektive 11 år.

Det var på sena eftermiddagen den 5 juni förra året som någonting gick snett mellan Milan och Mladen Milanovic och deras 22-årige vän i ett skyddsrym i Norsborg söder om Stockholm. Påverkade av kokain gav de sig på 22-åringen och båda sparkade honom och stampade på honom.

Han fick så pass allvarliga skador att han senare avled. Obduktionen visade att hans hjärna hade svullnat av sparkarna och slagen och han hade omfattade blödningar i ansiktet, en blödning i hjärtat och frakturer på både struphuvudet och tungbenet. 

Början på en våldsturné

"Att två personer sparkat och stampat mot NN:s huvud och hals när han legat ner på golvet utan att kunna försvara sig måste ha inneburit ett stort lidande för NN", skriver tingsrätten i sin dom.

Det här blev dock bara början på en våldsturné. En kvinna som fick syn på de båda bröderna erbjöd sig att skjutsa dem till Fittja. Hon har i förhör berättat att de var synbart påverkade och blodiga. Mladen Milanovic envisades med att hon skulle skjutsa dem ända till Årsta och när hon vägrade blev situationen så pass hotfull hon hoppade ur bilen.

 

LÄS MER: Två bröder åtalas för mord efter våldsturné 

 

Misshandlade hotellanställd med sparkar och slag

Bröderna tog kvinnans bil och körde till hotellet i Årsta i södra Stockholm där de hade hyrt ett rum. När personalen avvisade dem gav de sig på en manlig anställd. Mannen fick ta emot både sparkar och slag. Bröderna slutade inte ens när mannen låg helt orörlig på golvet.

I samma veva anlände polisen. Polismannen har i förhör berättat hur han beordrade männen att lägga sig ner på marken men att de vägrade lyda. I stället gick de mot honom. Han släppte då sin tjänstehund och drog sitt vapen. Tumult uppstod när en av bröderna började veva med armarna för att slå undan polisens tjänstevapen. Polismannen avlossade skott som träffade Mladen Milanovic. Bröderna kunde dock tillslut gripas och på onsdagen fick de sin dom.

Milan och Mladen Milanovic döms för mord

Bröderna döms till långa fängelsestraff. Den äldre av dem döms till 14 år och sex månaders fängelse och den yngre 11 år och sex månaders fängelse för mordet.

"Att två personer sparkat och stampat mot NN:s huvud och hals när han legat ner på golvet utan att kunna försvara sig måste ha inneburit ett stort lidande för NN", skriver tingsrätten i sin dom.

Och fortsätter:

"Även om det inte går att utreda om båda två utdelat sparkar/stampar mot halsen, har de dock deltagit i misshandel på ett så aktivt sätt är att de är att bedöma som gärningsmän".

Brödernas pappa: "Svårt att tro att mina grabbar gjort det här"

I förhör har brödernas pappa berättat om sina söner. Han säger att Milan stundtals mått väldigt dåligt, haft tvångstankar och varit i kontakt med psykvården.

– Han kan ju få för sig att duscha 15 gånger om dagen liksom. Tvätta händerna 55 gånger om dagen. Han får tankar, inga suicide-tankar, men han har tankar som plågar honom, säger pappan i förhör.

Han säger dock att Milan aldrig visat några våldsamma tendenser.

Sonen Mladen beskriver han som "karismatisk och charmig" och som en "skötsam kille" även om de haft sina dispyter då och då.

Pappan har väldigt svårt att se att hans söner kunnat begå de brott de nu dömts för.

– Jag har väldigt svårt att tro att mina grabbar har gjort det här, utifrån den bilden jag har och den uppväxten de har haft, säger han i förhör.

Åklagaren: "Någonting som har gått snett"

Utöver mord döms både Milan och Mladen Milanovic för misshandel av den hotellanställde samt för försök till våld mot tjänsteman för attacken mot polismannen.

Mladen Milanovic döms dessutom för tillgrepp av fortskaffningsmedel för att ha kört i väg i kvinnans bil.

Det exakta motivet till mordet är fortfarande oklart. Bröderna har hela tiden nekat till brottet. 

– När man tittar på hur den här eftermiddagen har sett ut så tycker jag det framstår som att det har slagit slint för de här personerna. Någonting har blivit väldigt fel och beteendet tyder på att det är någonting som har gått snett, har åklagare Anna Stråth tidigare sagt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag