Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brände ner ambassad – ville hämnas på elräkning

50-årige mannen döms till vård och utvisning efter mordbranden. Foto: POLISEN
Förödelsen efter branden. Foto: POLISEN
Mannen hällde ut 1,5 liter pet-flaskor bensin i ambassadens entré. Foto: POLISEN

Den 50-åriga mannen ansåg sig ha fått för dyra elräkningar, därför anlade han branden på Portugals ambassad i Stockholm i april. 

Nu döms han till psykvård och livstids utvisning.   

Den andra april i år fyllde en 50-åring man fyra pet-flaskor med bensin, två dagar senare satte han eld på den Portugisiska ambassaden i centrala Stockholm. 

På Narvavägen 30 strax före klockan tolv den 4 april syns det hur 50-åringen lämnar den Portugisiska ambassaden. 

Efter sig lämnar han ett ljussken som snart visar sig vara en anlagd brand. Bland ett par soffor i ambassadens entré ska han hällt ut tre 1,5 liters pet-flaskor bensin och sedan tänt eld. 

"Det känns inget vidare"

Fastighetsmiljardären Per Taube som bor i samma fastighet som ambassaden fick sin lägenhet rökskadad. 

 

Miljardären Per Taube. Foto: YESSICA THOR / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET YESSICA THOR

 

– Det känns inget vidare alls det här. Men det är inte så mycket vi kan göra, sa miljardären när Expressen talade med honom vid tiden för branden. 

Totalt fick 14 personer evakueras från branden som rubriceras som grov mordbrand. 

 

Bild efter branden inne på Portugals ambassad. Foto: POLISEN

 

Branden spred sig snabbt och rökfyllde hela trapphuset och kunde först släckas ett dygn senare efter att uppemot 80 brandmän arbetat med branden.  

Motivet: för dyr elräkning

50-åringen erkänner sig skyldig till att ha anlagt branden men menar att tanken inte var att den skulle bli så stor. 

Motivet ska vara att mannen, som är kroatisk medborgare, ska ha hyrt en lägenhet i Portugal där han ansåg att han fått för dyra elräkningar. Eftersom han menar att hans ekonomi körts i botten ville han därför hämnas och bestämde sig för att tända eld inne på Portugals ambassad. 

Till en början ska mannen ha sagt att orsaken till branden var att bringa ljus kring problemet med människohandel i Portugal men det har han senare tagit tillbaka. Två anställda på ambassaden har dock uppgett att mannen redan inne på ambassaden talat om barntrafficking i Portugal. 

Utvisas på livstid

Stockholms tingsrätt går på åklagarens linje och bedömer brottet som grovt. Eftersom mannen ansågs ha begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning döms han till rättspsykiatrisk vård och utvisning på livstid. I domen står det: 

”Tingsrätten delar åklagarens bedömning att brottet bör bedömas som grovt eftersom den anlagts i tättbebyggt samhälle där den lätt kunde sprida sig, eller på annat sätt inneburit fara för flera människor. Vidare har branden inneburit att en fastighet av betydande värde har förstörts.” 

Enligt domen ska fastigheten vara värd över 180 miljoner kronor. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!